Șase coordonate Google Earth ale unor locuri legate de evenimente istorice importante

Câte evenimente istorice importante cunoști? Îți oferim o listă ce conține coordonatele locurilor marcate de unele dintre cele mai interesante (dar și tragice) evenimente din trecutul omenirii.

Copiază coordonatele din lista de mai jos în bara de căutare de la Google Earth. Dacă nu ai Google Earth pe computer, poți descărca gratuit programul aici.

După instalare, deschide Google Earth și începe să explorezi cele șase locuri însemnate de evenimente istorice importante.

1. Fenomenul Tunguska

evenimente istorice importante
Încă este un mister ce anume a produs explozia cunoscută drept fenomenul Tunguska. Foto: Google Earth / Pinterest

În dimineața zilei de 30 iunie 1908, o undă de șoc imensă, centrată în jurul acestor coordonate, a zguduit Siberia și a afectat lumea întreagă. Presiunea atmosferică din Anglia a crescut brusc.

Coordonatele incidentului Tunguska: 60°54’59″N, 101°57’0″E

Timp de câteva nopți, în unele părți ale Europei, cerul era destul de luminos pe timpul nopții pentru ca oamenii să poată citi ziarul. Copacii au fost culcați la orizontală pornind de la locul incidentului, în afară de zona de impact, unde copacii au rămas în picioare, dar fără crengi.

Diferitele teorii susțin că acest incident a fost cauzat de un meteorit, o cometă sau de gazele naturale. Misterul continuă până în ziua de azi.

Poți găsi mai multe informații despre incidentul de la Tunguska și alte dezastre ciudate.

2. Sinuciderile în masă din Jonestown

evenimente istorice importante
Aproape 1.000 de membri ai Templului Oamenilor s-au sinucis aici. Foto: Google Earth / Pinterest

Acesta este unul dintre cele mai triste incidente de pe lista noastră cu evenimente istorice importante. Pe 18 noiembrie 1978, aproape 1.000 de americani au murit la Jonestown, în Guyana, America de Sud.

Coordonatele locului unde au avut loc sinuciderile în masă: 7.7050° N, 59.9061° W

Comuna fusese înființată de Templul Oamenilor, o sectă religioasă care s-a stabilit în Guyana pentru a evita presa și autoritățile din SUA. Cultul era condus de un lider carismatic, pe nume Jim Jones.

Masacrul a fost o sinucidere forțată și numai cinci membri au supraviețuit. A fost cea mai mare pierdere de vieți ale unor cetățeni ai SUA într-un act deliberat până la evenimentele din 11 septembrie 2011.

Pe Incredibilia.ro poți citi mai multe despre masacrul din Jonestown, organizația lui Jim Jones și alte secte înfiorătoare.

3. Colosul din Rhodos

evenimente istorice importante
Colosul din Rhodos era una dintre cele șapte minuni ale lumii antice. Foto: Google Earth / Pinterest

Colosul din Rhodos nu mai există, însă era situat la coordonatele de mai sus. Nimeni nu știe cu exactitate cum arăta colosul, însă era considerat o capodoperă de cei care l-au văzut.

Eforturile de inginerie implicate în construirea sa i-au asigurat un loc printre cele șapte minuni ale lumii antice. Colosul, se spune, îl reprezenta pe zeul grec Helios și avea o înălțime de 30 de metri.

Coordonatele Colosului din Rhodos: 36.4511° N, 28.2278° E

Era una dintre cele mai înalte statui din lumea antică. Construcția a început în 292 î.e.n. Și a fost terminată în 280 î.e.n.

Colosul a întâmpinat ambarcațiunile care veneau în port timp de 54 de ani, înainte de a se prăbuși în 226 î.e.n., în urma unui cutremur puternic. Rămășițele sale au rămas în acel loc timp de 800 de ani, înainte de a fi adunate și vândute.

4. Scufundarea Titanicului

evenimente istorice importante
Scufundarea Titanicului a fost unul dintre cele mai mari dezastre maritime din istorie. Foto: Google Earth / Pinterest

Iată și a patra mențiune de pe lista noastră cu evenimente istorice importante. Vasul de pasageri britanic Titanic s-a scufundat în nordul Oceanului Atlantic, în dimineața de 15 aprilie 1912.

Coordonatele Titanicului: 41.7325° N, 49.9469° W

Titanicul s-a scufundat după o coliziune cu un aisberg, în timpul primei sale călătorii, după ce plecase din Southampton, Marea Britanie, și trebuia să sosească în New York. Mai mult de 1.500 de pasageri și-au pierdut viața în acea dimineață.

Scufundarea Titanicului este al șaptelea dezastru ca mărime din întreaga istorie maritimă. Coordonatele de mai sus indică locul de odihnă al vaporului.

Epava Titanicului se află la 3.657 de metri sub apă, unde bacteriile o devorează încet, dar sigur. Acum poți vedea locul naufragiului Titanicului (și ale unor evenimente istorice importante) folosind Google Earth.

5. Moartea lui Magellan

evenimente istorice importante
Exploratorul portughez Ferdinand Magellan a fost ucis aici, în timpul bătăliei din Mactan, de către războinicii Lapu Lapu, în 1521. Foto: Google Earth / Pinterest

Ferdinand Magellan, un explorator portughez, a navigat sub steag spaniol către Indiile de Est în 1519. Era pentru prima dată când o expediție europeană naviga din Oceanul Atlantic și intra în Pacific prin ceea ce se numește astăzi Strâmtoarea Magellan.

Locul unde a fost omorât Magellan: 10°18’49.03″N, 124° 0’55.15″E

Din păcate, Magellan nu s-a întors niciodată acasă. A fost ucis pe 27 aprilie 1521, în luptă cu războinicii Lapu Lapu de pe insula Mactan, Filipine.

Expediția a continuat fără Magellan și a fost prima expediție care a navigat în jurul Pământului. Numai una dintre cele cinci corăbii s-au întors în Spania în 1522. Din cei 237 de marinari care au plecat, numai 18 au supraviețuit călătoriei în jurul lumii.

6. Evenimente istorice importante: Asasinarea lui JFK

evenimente istorice importante
Pe 22 noiembrie 1963, președintele John F. Kennedy a fost asasinat aici. Foto: Google Earth / Pinterest

Coordonatele locului unde a fost împușcat JFK: 32°46’44.57″N,  96°48’31.17″W

Pe 22 noiembrie 1953, președintele Kennedy a fost asasinat în Dealey Plaza, Dallas, Texas. Deși Comisia Warren a stabilit că Lee Harvey Oswald era principalul vinovat de moartea lui Kennedy, mulți se îndoiesc că acesta ar fi acționat singur.

Teoriile conspirației sugerează că Mafia italiană, CIA, KGB, vicepreședintele Lyndon Johnson și grupările pro-Castro ar fi putut juca un rol în asasinat.

Dacă te uiți cu atenție la harta Google, pe șosea a fost vopsit un X, care marchează locul exact în care se afla Kennedy când a fost împușcat.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu