Cobaii atomici: Cei 5 care s-au oferit să stea sub bomba nucleară

Nu erau nebuni. Nu erau pedepsiți. Este uimitor că, în afară de unul, toți s-au oferit voluntari pentru această operațiune. Ei au fost cei cinci cobai într-un test cu bomba nucleară, unul dintre cele mai tulburătoare experimente pe oameni.

Pe 19 iulie 1957, cinci ofițeri ai Forțelor Aeriene Americane și un fotograf au stat împreună pe un petec de pământ. Acest lucru se întâmpla la aproximativ 65 de kilometri de Las Vegas.

Ei marcaseră locul drept „Puncul zero. Populație: 5 oameni”, pe un semn scris de mână. Acesta fusese fixat cu ciocanul în pământul moale de lângă ei.

Pe măsură ce urmărim filmarea, vedem cum, deasupra capetelor lor, apar două avioane cu reacție F-89. Unul dintre ele lansează bomba, care are un focos nuclear.

Cei cinci așteaptă. Urmează numărătoarea inversă. Apoi, la 5.600 de metri deasupra lor, racheta este detonată și explodează.

Acești oameni au stat intenționat direct sub o bomba nucleară de 2 kilotone. La momentul-cheie, unul dintre ei (care poartă ochelari de soare) se uită în sus. Ca să crezi așa ceva, trebuie să vezi filmarea.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Cine sunt acești oameni? Și de ce strigă naratorul filmului cu bucurie: „S-a întâmplat, munții vibrează”?

Acest film provine din arhivele guvernului american. A fost realizat de Forțele Aeriene ale Statelor Unite, pentru a demonstra relativa siguranță a unui schimb nuclear de focuri de intensitate mică în atmosferă.

Victimele programului de testare pentru bomba nucleară

bomba nucleară
Cei cinci se chircesc sub impactul undei de șoc al exploziei nucleare. Foto: captură YouTube

Cel care a ordonat filmarea a fost colonelul Arthur Oldfield, ofițer pentru informarea publică pentru Centrul de Comandă Continentală al Apărării Aeriene din Colorado Springs. Doi colonei, doi maiori și un al cincilea ofițer au fost de acord să stea chiar sub explozie.

Numai cameramanul, George Yoshitake, nu s-a oferit voluntar. Statele Unite tocmai începeau să se îngrijoreze pentru consecințele prezenței materialului radioactiv în atmosferă, ca urmare a unui posibil război nuclear.

Forțele Aeriene doreau să asigure oamenii că era în regulă folosirea armelor atomice pentru a contracara arme similare, care erau în dezvoltare în Rusia (care făcea propriile ei teste cu bomba nucleară). Până la urmă, nu au câștigat această controversă.

Privind acest film, sunt multe lucruri de care te poți mira (și în legătură cu care te poți îngrijora). Unul dintre cele mai ciudate momente este felul în care bomba explodează în liniște absolută.

bomba nucleară
Comentatorul (în centru) transmite în timp real prin radio impresiile de la fața locului. Foto: captură YouTube

Vedem o străfulgerare albă și bruscă. Aceasta îi face pe soldați să tresară. Apoi, urmează o pauză, o liniște încărcată care durează un moment, apoi încă unul și apoi – un fel de muget mecanic. După aceea, cerul de deasupra pare să se înnegrească și aerul se transformă în foc.

Fizica elementară explică pauza. Fiindcă lumina are o viteză mai mare decât sunetul, mai întâi vezi explozia și abia apoi îi auzi sunetul.

În majoritatea filmelor (chiar și în filme cu explozii atomice făcute publice de guvern) sunetul este sincronizat artificial, pentru a face străluminarea și sunetul să pară simultane.

Ce s-a întâmplat cu oamenii-cobai?

Poate că te întrebi ce s-a întâmplat cu oamenii care, în 1957, au stat sub explozia unei bombe atomice. Au făcut cancer? Au suferit mai târziu? Mai sunt ei încă printre noi?

Surprinzător, există o listă a oamenilor care apar în film.

bomba nucleară
Cobaii se felicită reciproc cu entuziasm pentru participarea la testul nuclear. Foto: captură YouTube
 • Colonel Sidney Bruce
 • Locotenent-colonel Frank. P. Ball
 • Maior Norman ”Bodie” Bodinger
 • Maior John Hughes
 • Don Lutrel
 • George Yoshitake (cameramanul, nu apare în film)

S-a descoperit că George Yoshitake, cameramanul, era viu, cel puțin cu câțiva ani în urmă. În 2010, i s-a luat un interviu pentru New York Times. El a vorbit despre colegii lui cameramani care au filmat bombe atomice.

„Au murit destui de cancer. Fără îndoială că era o legătură între cancer și teste”, i-a spus cameramanul reporterului Bill Broad.

Dar în această explozie, cei șase sunt într-o poziție care le oferă siguranță. Bomba era mică (după standardele nucleare, avea două kilotone) și era cu mult deasupra capetelor lor. Bărbații nu se aflau într-o zonă în care să fie afectați de radiația imediată.

Bomba era prea mică și a fost detonată prea sus ca să poată aduna destul praf și să producă multe reziduuri nucleare. Norul era plin de elemente (dăunătoare) rezultate din fuziunea nucleară, dar era extrem de fierbinte și mare parte din el a plutit până când s-a răcit.

Apoi, a fost mult mai difuz.

Ei au ales să fie iradiați, dar alții nu au avut încotro

Cel puțin oamenii din film s-au oferit voluntari să fie acolo (cu excepția lui George, fotograful). Ei au fost instruiți înainte de filmare (ceea ce nu e foarte folositor, dar, totuși, a fost o instrucție).

O soartă mai puțin norocoasă au avut oamenii din apropierea Poligonului de Testare din Nevada, din orășelul St. George. Oamenii de aici au fost loviți în mod repetat de reziduuri generate de bomba nucleară.

În 1953, un test cu nume cod „Harry” a trimis multe reziduuri nucleare peste St. George. Locutorii au fost forțați să rămână în case multe ore la rând. Li s-a interzis să își spele mașinile până când deveneau mai puțin radioactive.

De-a lungul anilor, guvernul Statelor Unite a plătit în jur de 813 milioane de dolari unui grup de 16.000 de oameni afectați. Banii au fost plătiți drept compensație pentru bolile legate de programul de testare nucleară.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

3 comentarii la „Cobaii atomici: Cei 5 care s-au oferit să stea sub bomba nucleară”

 1. Servus, este inimaginabil si totusi adevarat. N-as fi putut crede ca acei oameni s-au oferit cobai in acest experiment … Inclin totusi sa cred totusi ca acei ofiteri au fost oarecum si “programati” psihic pt.acest experiment …

  Răspunde
  • Aiurea!
   Cine ştie câte milioane de dolari au primit pt aşa ceva?
   Destul cât să le asigure viaţa în huzur a odraslelor lor şi ale progeniturilor acestora… Că doar nimic nu e gratuit pe pământul ăsta!

   Răspunde

Lasă un comentariu