Chimia morții: Povestea sinistră a lui Graham Young, „otrăvitorul cu ceai”

Graham Young ar fi putut fi doar un puști pasionat de știință, însă trusa lui de chimie s-a dovedit a fi un instrument mortal. Înainte de a împlini 14 ani, băiatul își otrăvea deja familia și colegii în mod constant, fără vreo urmă de remușcare.

O personalitate tulburată, de psihopat, Young a fost unul dintre cei mai odioși criminali ai secolului trecut, fiind poreclit „otrăvitorul cu ceai”.

O copilărie marcată de suferință

Graham Young 02
Graham Young în copilărie. Foto: Pinterest

Graham Young nu a avut parte de un debut ușor în viață. S-a născut la Londra pe 7 septembrie 1947 și a rămas orfan de mic, după ce mama sa a fost răpusă de tuberculoză.

Tatăl său, Fred, era prea tulburat ca să se poată îngriji de copil și l-a trimis să locuiască cu mătușa lui, Winnie. În următorii doi ani, băiatul s-a atașat foarte mult de mătușă.

Set chimie
Cu o astfel de trusă de chimie s-a inițiat Young în tainele chimiei. Foto: Pinterest

După ce Fred s-a recăsătorit, în 1950, Graham Young a fost luat înapoi de tatăl său. Însă despărțirea de mătușă i-a cauzat băiatului o stare puternică de anxietate.

Din această cauză, copilul s-a izolat tot mai mult și a început să dezvolte hobby-uri solitare. Printre acestea se număra o fascinație aparte pentru chimie și toxicologie. O altă pasiune a copilului era să citească despre crime celebre.

O pasiune periculoasă

Fără să se îngrijoreze, Fred a încurajat pasiunea pentru știință a tânărului și i-a cumpărat o trusă de chimie. Fascinat, copilul petrecea ore în șir jucându-se cu ea.

De aceea, colegii de școală l-au poreclit „profesorul nebun”. Young a devenit atât de versat în toxicologie, încât la doar 13 ani reușea să obțină cantități uriașe de substanțe toxice.

Își obținea materialele de la mai mulți chimiști pe care reușise să-i convingă că folosea substanțele pentru studiu. Cam pe atunci, Graham Young a început să-și testeze cunoștințele legate de otrăvuri.

Iar pentru asta și-a ales drept subiecți oameni din imediata apropiere. Young le oferea ceai amestecat cu substanțe toxice rudelor sale și colegilor de școală.

În 1961, mama sa vitregă, Molly, a început să aibă crampe grave la stomac. Tatăl și sora mai mare a lui Young au început să sufere curând de dureri asemănătoare.

Un coleg de clasă, pe nume Christopher Williams, suferea de simptome similare. Însă nimeni nu bănuia că Young ar fi avut vreo legătură cu aceste boli misterioase. Toată lumea a presupus că era vorba de vreo boală de stomac contagioasă.

Momentul de cotitură: lucrurile devin și mai ciudate

Rude
Mătușa lui Young (stânga) și sora acestuia (dreapta), ambele numite Winifred, se îndreaptă spre sala de judecată alături de un avocat. Foto: Pinterest

Lucrurile au degenerat atunci când surorii lui Young, Winifred, i s-a făcut rău în drum spre serviciu. A fost dusă la spital, unde doctorii au descoperit în corpul ei urme de belladona, un extras din planta otrăvitoare numită mătrăgună.

Între timp, comportamentul lui Young devenise și mai bizar. Îl idolatriza pe Adolf Hitler și începuse să poarte o svastică.

Unul dintre experimentele lui științifice s-a soldat cu o explozie în bucătăria casei. Pe 21 aprilie 1962, Molly Young a fost dusă la spital cu dureri îngrozitoare, iar în aceeași noapte a decedat.

Mai târziu, s-a aflat că Young otrăvise progresiv cu antimoniu ceaiul mamei sale vitrege. Însă femeia dezvoltase toleranță față de această substanță.

În noapte de dinaintea morții ei, Young folosise taliu pentru a grăbi procesul. Din păcate, cadavrul lui Molly fusese incinerat, așa că rămășițele ei nu au putut fi analizate.

Internat la psihiatrie la doar 14 ani

Graham Young 01
Foto: Pinterest

Însă mătușa lui Young (cea cu care locuise când era copil) știa că tânărul era fascinat de otrăvuri și a devenit bănuitoare. L-a trimis la un psihiatru, care a recomandat familiei să anunțe poliția.

Pe 23 mai 1962, Graham Young a fost arestat. A mărturisit că și-a ucis mama vitregă și că i-a otrăvit pe ceilalți membri ai familiei.

Însă, din cauză că mama sa vitregă fusese incinerată, nu existau dovezi care să susțină afirmațiile tânărului. Astfel, Young nu a fost acuzat de crimă. În schimb, a fost internat în spitalul psihiatric de maximă securitate Broadmoor.

Eliberarea ciudată a lui Young și „a doua șansă”

Graham Young 03
Clădirea unde funcționau Laboratoarele John Hadland. Foto: Pinterest

La vârsta de 14 ani, Young a devenit cel mai tânăr deținut din Broadmoor. În iunie 1970, doctorii au decis că adolescentul era „vindecat”.

Șocant este faptul că Young i-a mărturisit unei asistente că avea de gând să ucidă câte un om pentru fiecare an pe care l-a petrecut închis. Declarația a fost înregistrată în dosarul său, însă nu a afectat cu nimic decizia de a-l elibera.

Odată liber, Young s-a angajat la „Laboratoarele John Hadland”, firmă ce fabrica lentile pentru echipamente militare. Lentilele erau făcute din taliu.

Angajatorii săi știau de internarea în spitalul de psihiatrie, însă nu cunoșteau motivele pentru care fusese internat și nici trecutul său criminal.

Așa că, atunci când Young s-a oferit să facă ceai și cafea pentru colegii săi, aceștia au crezut că era vorba de un gest de amabilitate.

Colegi uciși cu cafea și ceai

Graham Young foto 04
Foto: Pinterest

În curând, toți angajații au început să se simtă rău. Fără să bănuiască ceva, colegii lui Young au crezut că era vorba de vreo boală contagioasă.

Nimeni nu-și putea imagina că fuseseră otrăviți chiar de colegul amabil care le oferise cafea și ceai. După ce unul dintre colegi, Bob Egle, a murit, au început să apară suspiciuni.

Starea lui Egle se îmbunătățise cât timp stătuse acasă și apoi se înrăutățise din nou, după ce se întorsese la muncă. Bărbatul era vlăguit complet înainte de a muri, pe data de 7 iulie 1971.

Un alt deces a avut loc în curând: cel al lui Fred Biggs, în vârstă de 60 de ani. Până în acel moment, aproape 70 de angajați manifestaseră simptome asemănătoare cu cele ale decedaților.

Graham Young și-a întins singur capcana

Duba
Graham Young este urcat în duba poliției. Foto: Pinterest

Încă o dată, au început să apară anumite bănuieli. Până la urmă, lui Young i-a venit de hac chiar propriul zel.

Tânărul l-a întrebat pe doctor de ce nu lua în considerare otrăvirea cu taliu ca posibilă cauză a stărilor de rău, de vreme ce această substanță era folosită la locul de muncă.

Surprins și îngrijorat de cunoștințele de toxicologie de care dădea dovadă Young, doctorul a relatat conversația celor din conducere, care au alertat poliția.

O echipă de investigații a găsit jurnalul lui Young. În el, acesta descria cu detașare științifică felul în care își otrăvise colegii. De asemenea, în buzunarele lui Young a fost găsit taliu.

Young a fost condamnat la închisoare pe viață în iunie 1972. În 1990, a fost găsit mort în celula sa. Cauza oficială a morții a fost infarctul.

Totuși, s-a speculat că, sătul de viața în închisoare, Young a făcut un ultim experiment științific, de data aceasta pe el însuși.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu