Svastica și istoria de 12.000 de ani a unui simbol controversat

Svastica este un simbol arhaic care a fost impregnat de conotații negative abia în secolul XX. În conștiința europeană, este asociată cu măcelărirea a milioane de oameni și unul dintre cele mai distructive războaie de pe Pământ.

Însă Adolf Hitler nu a fost primul care a folosit acest simbol. De fapt, svastica este utilizată de mii de ani, în numeroase culturi, de pe diferite continente.

În acest articol îți prezentăm istoria zbuciumată a unui simbol cu conotații pozitive, dar pervertit în ceva malefic de o organizație care a dus ocultismul în politică la un nivel nemaiîntâlnit.

Svastica, prezentă în zeci de culturi

svastica_01
Foto: Wikimedia

Pentru hindușii și budiștii din India și din alte țări asiatice, svastica a fost un simbol important timp de milenii.

Chiar și în ziua de azi, simbolul poate fi văzut adeseori în locuri publice – pe temple, autobuze, taxiuri și pe coperțile cărților.

El a fost folosit și în Grecia Antică și poate fi găsit în ruinele orașului antic Troia, care a înflorit acum 4.000 de ani.

svastica_02
Un autobuz din Kuala Lumpur, pe al cărui afișaj apare o svastică. Foto: Pinterest

Druizii și celții au folosit și ei svastica, pe care au desenat-o pe multe artefacte descoperite de arheologi.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Triburile nordice și chiar și creștinii timpurii au folosit simbolul svasticii. Spre exemplu, ea a fost folosită de Cavalerii Teutoni, ordin catolic medieval.

Semnificațiile simbolului

svastica_05
Simbolul svasticii, afișat pe un templu din Coreea. Foto: Wikimedia

Însă de ce este acest simbol atât de important și de ce a decis Adolf Hitler să-l folosească? Cuvântul „svastică” este de origine sanscrită și se traduce prin „stare de bine”, „existență bună” și „noroc”.

Simbolul este cunoscut sub diferite denumiri în diferite țări, cum ar fi „wan” în China, „manji” în Japonia, „fylfot” în Anglia, „hakenkreuz” în Germania și „tetraskelion” sau „tetragammadion” în Grecia.

svastica_7
Svastica, prezentă pe un anunț public din Vietnam. Foto: Incredibilia

În 1979, savantul expert în sanscrită P. R. Sarkar a spus că sensul mai profund al cuvântului este cel de „victorie permanentă”. El a mai spus că, la fel ca orice simbol, svastica poate avea un sens pozitiv sau unul negativ, în funcție de felul în care este reprezentată.

În hinduism, în funcție de orientarea brațelor, svastica este simbolul zeului Vishnu și al Soarelui sau simbolul lui Kali și al magiei. Sensul dublu al simbolurilor este un lucru comun în tradițiile antice.

De exemplu, simbolul pentagramei (steaua cu cinci colțuri) este văzut ca fiind negativ când este îndreptat în jos și ca pozitiv când este îndreptat în sus.

Cea mai veche svastică are 12.000 de ani

svastica_08
Figurina de fildeș descoperită în Ucraina. Foto: Wikimedia

Cea mai veche svastică găsită vreodată a fost descoperită în Mezine, Ucraina, încrustată pe o figurină de fildeș. Ea are incredibila vechime de 12.000 de ani.

Una dintre culturile timpurii care au folosit svastica este o cultură neolitică din sudul Europei. Ea ocupa teritoriile pe care acum se află România, Serbia, Croația, Bosnia și Herțegovina.

Această cultură este cunoscută drept „Vinča-Turdaș” (n. n. – se citește Vincia-Turdaș) și are o vechime de aproximativ 8.000 de ani.

În budism, svastica este simbolul norocului, prosperității, abundenței și eternității. Este legată direct de Buddha. De aceea, ea este încrustată pe tălpile și pe inima statuilor care îl reprezintă pe Buddha. Se spune că simbolul cuprinde mintea lui Buddha.

Prezentă în catacombe și biserici

svastica_06
Svastica, reprezentată într-un mozaic de origine romană. Mozaicul se află în orașul Tunis. Foto: Wikimedia

Pe zidurile catacombelor creștine din Roma, simbolul apare lângă cuvintele „ZOTIKO ZOTIKO”, ceea ce înseamnă „viața vieții”. Simbolul poate fi găsit și în ferestrele misterioaselor biserici din Lalibela, Etiopia, și în multe alte biserici din jurul lumii.

În miturile nordice, Odin este reprezentat trecând prin spațiu ca un disc care se învârte sau ca o svastică, privind în jos spre toate lumile.

svastica_04
Reprezentarea unei statuete feniciene, descoperită într-un mormânt din Cipru. Pe haina preotesei pot fi observate svasticile. Foto: Wikimedia

În America de Nord, simbolul a fost folosit de indigenii Navajo. În Grecia antică, Pitagora a folosit svastica cu numele de „tetraktys”. În viziunea lui, simbolul lega cerurile și pământul, cu brațul drept ridicat spre ceruri și brațul stâng îndreptat spre Pământ.

Svastica a fost folosită de fenicieni ca un simbol al Soarelui. De aceea, preotesele îl considerau un simbol sacru. Cum și de ce atâtea culturi diferite, de-a lungul a multor epoci, au folosit același simbol, cu același sens?

Este ironic și nefericit faptul că un simbol al vieții și al eternității, care a fost considerat sacru timp de mii de ani, a devenit un simbol al urii.


Distribuie:

Citește în continuare

Un comentariu la „Svastica și istoria de 12.000 de ani a unui simbol controversat”

Lasă un comentariu