11 lucruri uimitoare care te vor face să admiri furnicile

Furnicile sunt atât de multe și de răspândite, încât avem impresia că sunt niște creaturi banale. Nimic mai fals! Există un motiv bine întemeiat pentru care furnicile sunt prezente peste tot în lume: aceste insecte acționează deosebit de inteligent.

Poate că nu dau dovadă de genul de inteligență asociat omului, dar furnicile au mijloace avansate de comunicare, o structură ierarhică strictă și multe alte caracteristici care te vor uimi.

1

Furnicile pot „coase” rănile

Dacă te rănești, cu siguranță te vei îndrepta spre un spital sau măcar spre o farmacie. Dar ce faci dacă te afli în sălbăticie sau în mijlocul pustietății? Nu ai trusă de prim-ajutor, iar în jur nu e nimeni care să te ajute.

Ei bine, se pare că unele triburi africane s-au confruntat cu aceeași problemă și au găsit o soluție foarte eficientă: mușcăturile furnicilor. Dacă un războinic Maasai se află în sălbăticie și se alege cu o rană care trebuie cusută, caută un mușuroi de furnici.

Apoi, alege câteva exemplare mari și le lasă să îl muște de marginile rănii. Apoi, îndepărtează insectele, păstrându-le doar capul, care joacă rolul de capsă pentru suturarea plăgii. O astfel de „copcă” poate să reziste zile întregi.

2

Furnicile se află pe Pământ dinaintea noastră

Furnici 02
Foto: Getty Images

Potrivit cercetărilor, furnicile se află pe Pământ de aproximativ 110-130 de milioane de ani. Sub forma lui modernă, potrivit unor estimări, omul se află pe Terra abia de cinci milioane de ani.

În aceste condiții, este evident că aceste vietăți posedă o incredibilă putere de supraviețuire și adaptare la condiții vitrege.

3

Au grijă de furnicile moarte

Există foarte puține creaturi care nu își tratează morții ca pe o piedică. Printre aceste creaturi se numără oamenii, elefanții și, în mod surprinzător, furnicile.

Există chiar și furnici care au rolul de gropar și transportă cadavrele în afara comunității, pentru a nu se declanșa infecții în mușuroi.

4

Furnicile pot crea clone

Furnicile pot folosi o formă de reproducere care nu necesită fertilizare, iar progeniturile rezultate sunt copia genetică fidelă a mamei. S-a descoperit că un grup de furnici amazoniene folosește această metodă: a creat o colonie formată doar din femele și niciun mascul.

5

Le predau lecții furnicilor tinere

Furnicile au un sistem social foarte complex. Ca să își ușureze munca, diferite furnici îndeplinesc diverse sarcini, cum ar fi procurarea hranei, menținerea curățeniei sau asumarea rolului de doică.

Furnicile nu se nasc pricepute la îndeplinirea acestor sarcini, ci învață de la alte furnici, care le instruiesc într-un anumit domeniu. Există și cazuri în care furnicile care învață prea încet sunt trimise să se ocupe de alte îndatoriri.

6

Înțeleg agricultura

Foarte puține animale înțeleg acest concept. Se pare, însă, că furnicile practicau agricultura cu mult timp înaintea omului.

Aceste creaturi inteligente își cultivă propria lor grădină, formată din ghemotoace de ciuperci. Mai târziu, regina furnicilor folosește aceste ghemotoace ca să își hrănească progeniturile.

7

Folosesc dezinfectant și pesticide

Furnici 07
Foto: Pinterest

Furnicile folosesc pesticide într-un mod mult mai puțin dăunător pentru mediu decât o fac oamenii. Grădinile cu ciuperci ale furnicilor produc o și o altă ciupercă, dăunătoare pentru recoltă.

Ca să evite contaminarea, furnicile folosesc o bacterie specială, secretată de corp. Această bacterie creează un antibiotic care previne tocmai creșterea ciupercii dăunătoare.

8

Se ocupă chiar și de „creșterea animalelor”

Furnicile se pricep nu doar la grădinărit, ci se ocupă și cu creșterea unor insecte minuscule, care secretă un lichid dulce. Furnicile plimbă aceste insecte dintr-un loc în altul atunci când se mută, exact așa cum procedăm noi cu vacile sau caprele.

9

Merg la război

Furnici 09
Foto: Getty Images

Dacă ai văzut filmul de animație „Antz”, s-ar putea să nu te impresioneze faptul că există furnici-soldat, care iau parte la războaie cu alte mușuroaie.

Mulțumită simțului dezvoltat al mirosului, furnicile își dau seama de diferența dintre propriii soldați și cei ai inamicului. Insectele folosesc o varietate de tactici de asalt și de apărare și iau chiar și prizonieri din coloniile inamice.

10

Au „sclavi” care se revoltă uneori

Ca să supraviețuiască, unele tipuri de furnici sunt dependente de transformarea altor furnici în sclavi. Exemplarele din familia Polyergus Breviceps folosesc feromonii reginei mușuroiului pentru a slăbi defensiva furnicilor-soldat din alte mușuroaie.

Apoi atacă, ucid regina inamică și își instalează propria regină la conducerea ambelor mușuroaie. Uneori, aceste furnici fură larvele din alte mușuroaie.

Câteodată, sclavii se răzvrătesc și sfâșie larvele furnicilor care îi țin în sclavie. Astfel, sclavii se asigură că nu vor exista suficienți soldați pentru a ataca alte mușuroaie.

11

Își salvează camarazii răniți în bătălii

Specia de furnici Megaponera analis se găsește în regiunea de sud a Africii. S-a descoperit recent că furnicile acestei specii își duc soldații răniți înapoi în colonie, la sfârșitul unei lupte cu termitele.

Această specie de furnici atacă frecvent mușuroaiele de termite, pentru a obține mâncare pentru coloniile lor. Cercetătorii au descoperit că furnicile mai mari culeg indivizii răniți și îi transportă înapoi în colonie.

Peste 90% dintre acești soldați supraviețuiesc și ajung să poarte și alte bătălii, conform cercetătorilor.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu