Mușcătura furnicii Dracula, cea mai rapidă mișcare din regnul animal

Cercetările recente relevă că furnica Dracula poate să-și închidă fălcile cu o viteză de până la 320 de kilometri pe oră, de 5.000 de ori mai repede decât clipitul din ochi.

În regiunile tropicale din Africa, Asia și Australia trăiește o specie rară de furnică, botezată „furnica Dracula”. Insecta este numită astfel fiindcă adulții se hrănesc cu sângele larvelor. Furnica Dracula își petrece cea mai mare parte din timp sub pământ sau în trunchiurile copacilor, așa că este dificil de studiat.

furnica Dracula
Mandibulele furnicii Dracula, Mystrium camillae, sunt cele mai rapide apendice animale cunoscute, închizându-se cu viteze de până la 90 de metri pe secundă

Însă, după cum relatează New York Times, cercetătorii au reușit recent să studieze felul în care o specie de furnică Dracula își folosește mandibulele puternice. Astfel, au descoperit că această creatură minusculă are cel mai rapid apendice descoperit până acum la vreun animal.

Andrew Suarez, profesor de biologie animală și entomologie la Universitatea din Illinois, a reușit să adune specimene de Mystrium camillae în Borneo, în 2014. El și colegii săi au examinat furnicile la Universitatea Duke, folosind o cameră extrem de rapidă, care poate înregistra până la un milion de cadre pe secundă.

Echipa a folosit tehnologie cu raze X pentru a studia în trei dimensiuni anatomia insectei și a făcut simulări pe computer pentru a arăta cum forma mandibulei diferitelor furnici Dracula afectează forța de închidere a mandibulelor.

Rezultatele investigației au arătat că Mystrium camillae poate să își închidă mandibulele cu o viteză de până la 90 de metri pe secundă (mai mult de 320 de kilometri pe oră). Adică de 5.000 de ori mai repede decât clipitul din ochi și de trei ori mai repede decât furnica Odontomachus, cea mai rapidă insectă cunoscută înainte de acest studiu.

Furnica Dracula se hrănește cu sângele larvelor ei

furnica Dracula
O furnică adultă cărând larve

Durează numai 0.000015 secunde pentru ca fălcile furnicii Dracula să ajungă la viteză maximă. Furnica Dracula se laudă cu niște mandibule unice printre toate furnicile cu fălci puternice.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

În loc să folosească trei părți diferite drept arc, declic și pârghie, toate aceste trei sunt combinate în cadrul mandibulei. Și furnicile Dracula nu își închid fălcile dintr-o poziție deschisă.

Când se pregătesc să închidă fălcile, ele își freacă vârfurile mandibulelor unul de altul, creând o presiune care se eliberează atunci când o mandibulă se închide peste cealaltă – cam așa cum pocnesc oamenii din degete.

Forța generată de această acțiune este atât de mare, încât poate ucide prada, care apoi este dată drept hrană larvelor. Potrivit The Guardian, adulții acestei specii nu pot consuma mâncare solidă, așa că supraviețuiesc hrănindu-se cu sângele larvelor lor.

furnica Dracula
Un exemplar al furnicii Dracula, o specie rară

Acest comportament este cunoscut drept „canibalism parental nondistructiv”, fiindcă larvele nu sunt ucise astfel, ele rămânând doar „pline de găuri”.

Acestea fiind spuse, savanții încă nu știu dacă mandibulele furnicii Dracula au evoluat pentru atac sau apărare. Însă noul studiu arată cum mandibulele insectelor s-au adaptat să se închidă cu viteze foarte mari.

Cercetătorii au comparat scanările cu raze X ale Mystrium camillae cu cele ale Stigmatomma pallipes, o furnică înrudită care își folosește mandibulele ca să muște. Au descoperit că mandibulele furnicii Dracula sunt astfel aplatizate încât fălcile lor se pot îndoi și pot fi declanșate ca un arc.

Noul studiu mai arată cum îmbunătățirea tehnologiei de fotografiere îi ajută pe savanți să studieze animalele cu o precizie fără precedent. Deocamdatp, Mystrium camillae deține recordul pentru cele mai rapide fălci, dar probabil că nu va trece mult timp până când această specie va fi întrecută.

Există multe alte specii de Mystrium și o multitudine de specii de termite. Pentru că oamenii de știință abia au început să studieze termitele și fălcile acestora, avem multe de aflat despre viteza cu care insectele își închid mandibulele.


În continuare, citește 11 lucruri uimitoare care te vor face să admiri furnicile, apoi vezi 5 insecte stranii care par să provină dintr-o lume extraterestră.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu