Furnicile paramedici: Aceste insecte au fost observate tratându-și camarazii răniți

După bătălie, învingătorii se îndreaptă spre casă, oprindu-se din marș doar pentru a aduna răniții, care sunt transportați la bază pentru a primi tratamente care le vor salva viața.

Nu e vorba de o scenă eroică din Al Doilea Război Mondial, ci de o zi obișnuită din viața furnicilor africane Matabele, care își părăsesc mușuroaiele cu sutele pentru a lansa raiduri asupra termitelor – riscându-și viața și integritatea corporală.

Furnica din partea de sus a imaginii își tratează tovarășul rănit, ținându-i cu mandibulele un membru și „lingând” rana cu antenele și cu picioarele din față. Foto: Erik Frank, Julius Maximilians, Universitatea Wurzburg

Biologii care studiază furnicile au arătat anterior că aceste insecte sociale își adună răniții și îi cară acasă. Însă ulterior ei au descoperit că furnicile își îngrijesc răniții, curățându-le rănile și administrându-le antibiotice pentru a preveni infecțiile, potrivit unei lucrări de cercetare publicate în revista Royal Society din Anglia, citate de The Guardian.

Este un fenomen fără precedent în studiul naturii, iar comportamentul neașteptat al furnicilor reduce semnificativ numărul morților dintr-o colonie.

„Pentru prima dată în regnul animal, avem de-a face cu tratarea corespunzătoare a unei răni. Până acum, existau câteva observații cu privire la îngrijirea rănilor la alte animale, însă niciun studiu științific”, a spus Erik Frank, de la Universitatea Wurzburg.

La maturitate, furnicile Matabele sau Megaponera analis ajung la lungimea de doi centimetri și se hrănesc cu termite la micul dejun, prânz și cină. Pentru a-și găsi următoarea masă, furnicile își trimit cercetașii în savană pentru a găsi termite.

În timpul unui raid, o furnică (roșiatică) este atacată de soldați ai termitelor, care i se agață de cap și de un picior din spate. Foto: Erik Frank, Julius Maximilians, Universitatea Wurzburg

După ce un cercetaș depistează o termită, furnicile pregătesc o trupă de până la 600 de indivizi, care se îndreaptă direct spre locul termitei. La sosire, furnicile mai mari străpung stratul de noroi uscat, iar cele mai mici se aventurează înăuntru pentru a ucide prada și a căra prada acasă.

Rareori se întâmplă să nu existe victime în tabăra furnicilor. În jur de o treime din furnicile mai mici care iau parte la vânătoarea de termite își pierd la un moment dat cel puțin câte un picior, deoarece termitele ripostează și le secționează membrele.

Multe furnici pierd un singur picior, însă altele sunt rănite atât de rău, încât abia mai pot sta pe picioare.

În cadrul a trei ani de experimente desfășurate în savana din Parcul Național Comoe, din Coasta de Fildeș, savanții au observat peste 200 de raiduri ale furnicilor asupra zonelor în care se hrănesc termitele.

Cercetătorii au putut studia în laborator raidurile furnicilor asupra termitelor, punându-le pe ghemotoace de iarbă. Foto: Erik Frank, Julius Maximilians, Universitatea Wurzburg

Au observat că furnicile care se întorceau acasă triau cu rapiditate victimele. Dacă furnicilor rănite le lipseau cel mult două picioare, erau luate și duse acasă. Dacă rănile erau mult mai grave, erau lăsate pe „câmpul de luptă”.

Pentru a studia mai îndeaproape furnicile, cercetătorii au mutat șase colonii în mușuroaie artificiale, în laboratorul de cercetări al parcului național. Acolo, savanții au filmat furnicile care se îngrijeau de camarazii cu membre lipsă.

„Nu știm dacă îndepărtează murdăria de pe rană sau dacă aplică o substanță antimicrobiană ca să lupte cu infecțiile. Dar știm că, dacă nu primesc acest tratament, 80% dintre răniți mor în 24 de ore. Dacă sunt tratate timp de o oră, furnicile supraviețuiesc”, a afirmat Frank.

Furnicile rănite cer ajutor trimițând semnale sub formă de feromoni. Când sosește ajutorul, furnicile rănite își strâng picioarele ca să poată fi cărate mai ușor acasă.

Această rană de care suferă o furnică va fi, cel mai probabil, tratată în mușuroi de către o furnică sănătoasă. Foto: Erik Frank, Julius Maximilians, Universitatea Wurzburg

Savanții cred că există o regulă simplă care stabilește care furnici vor fi salvate. După bătălie, prioritatea oricărei furnici rănite este să stea așezată într-o poziție de repaus. Apoi, emană feromoni pentru a cere ajutor.

„Furnicile rănite grav nu se pot ridica din nou și continuă să se zbată, ignorând totul în jurul lor”, spune Frank.

Prin urmare, furnicile cele mai grav rănite nu reușesc să trimită semnalul sau nu pot lua poziția necesară pentru a fi cărate acasă, așa că sunt lăsate să moară.

„Este o metodă foarte simplă, care le permite furnicilor să trieze răniții. Dacă poți sta pe picioarele tale, încă ești util. Un lucru fascinant legat de societatea furnicilor este că acestea au un comportament foarte complex și sofisticat, dar fără a fi conștientizat la nivel cognitiv”, a spus Frank.


Dacă ești părinte și vrei să-i faci cunoștință micuțului sau micuței tale cu lumea acestor creaturi fascinante, îți recomandăm Furnici și alte insecte, o carte educativă despre viața extraordinară a furnicilor.

Oamenii au multe de învățat de la furnici. De exemplu, de ce nu au niciodată blocaje în trafic? Sau cum reușesc aceste insecte minuscule să reziste celor mai aspre condiții: Cum au supraviețuit un milion de furnici canibale într-un buncăr nuclear sovietic abandonat.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu