Cum arată uniformele școlare obligatorii în 15 țări diferite

Există opinii diferite în ceea ce privește necesitatea uniformelor școlare. Cei care sprijină această idee spun că uniformele școlare îi fac pe copii mai disciplinați, egali și uniți.

Un alt argument pentru uniforme ar fi că părinții nu trebuie să se gândească la ce haine să le cumpere copiilor. Cei care sunt împotriva uniformelor spun că o astfel de abordare ucide individualitatea.

Ei susțin că purtarea uniformelor nu are un impact bun asupra procesului educațional. Nu dorim să ne implicăm în dispută.

Vrem doar să-ți arătăm ce uniforme școlare poartă copiii în diferite țări din jurul lumii. De la distanță, multe uniforme arată destul de „la modă” și par practice.

1. Uniforme școlare în Japonia

uniforme școlare

Uniforma școlară japoneză pentru fete, „seifuku”, este celebră în întreaga lume, mulțumită desenelor animate anime și benzilor desenate manga.

Ea este alcătuită dintr-o bluză cu croială marină și o fustă plisată, care devine din ce în ce mai scurtă, pe măsură ce fata înaintează în vârstă.

Pantofii cu un toc mic și șosetele până la genunchi sunt absolut necesare. Acestea sunt purtate până și iarna.

Fetele folosesc un lipici special pentru ca șosetele să nu alunece în jos.

2. Uniforme școlare în Marea Britanie

uniforme școlare

Codul vestimentar școlar este foarte strict în Anglia. Prima uniformă era albastră. Se credea că această culoare îi va învăța pe copii să fie organizați și calmi (și era cel mai ieftin tip de material).

Acum, fiecare școală are propriile ei uniforme și simboluri. Unele școli au reguli atât de stricte, încât nu le dau voie elevilor să poarte pantaloni scurți când este foarte cald.

Într-o vară, băieții de la o școală au făcut grevă și au venit la școală purtând fuste. După aceasta, multe școli au făcut uniforme neutre din punct de vedere al genului.

3. Uniforme școlare în Australia

uniforme școlare

Sistemul educațional australian a împrumutat multe lucruri din Marea Britanie. Uniformele lor școlare se aseamănă foarte mult cu cele britanice, numai că sunt mai lejere și mai ușoare.

Multe școli le cer elevilor să poarte pălării datorită climei foarte calde.

4. Uniforme școlare în Cuba

uniforme școlare

Există puține variații ale uniformelor în Cuba. Uniformele sunt compuse din cămăși albe și fuste sau pantaloni roșii.

Ele au și un element necesar: o cravată, cu care elevii din fostul bloc sovietic sunt foarte familiari (deși aceasta poate fi atât roșie, cât și albastră).

5. Uniforme școlare în Indonezia

uniforme școlare

În Indonezia, culorile uniformei școlare sunt diferite, în funcție de nivelul educațional. Bluza este întotdeauna albă.

Pantalonii pot fi roșii, albastru închis sau gri. Dar partea interesantă abia urmează. După ce elevii trec de un examen național, ei își sărbătoresc „eliberarea” vopsindu-și uniformele în diferite culori.

Ei folosesc markere și spray-uri cu vopsea. Adio, școală!

6. Uniforme școlare în China

uniforme școlare

Elevii din China au mai multe uniforme. Ele sunt pentru sărbători și pentru zilele obișnuite, pentru vară și iarnă.

Uniformele de zi cu zi ale băieților și fetelor sunt aproape identice. Ele seamănă mult cu vestimentația sportivă.

7. Uniforme școlare în Ghana

uniforme școlare

Tuturor copiilor din țară li se cere să poarte uniformă. Dar populația Ghanei, ca a majorității țărilor africane, are un nivel de venit foarte mic și prag foarte ridicat de sărăcie.

Prin urmare, cumpărarea unei uniforme este unul dintre obstacolele care nu le permite multor copii să meargă la școală. În 2010, guvernul a distribuit uniforme gratuite în mai multe orașe.

8. Uniforme școlare în Vietnam

uniforme școlare

Codul vestimentar în școlile primare și generale este destul de obișnuit. Fetele de liceu pot să poarte un costum național alb, numit „ao dai”.

În unele școli, fetele îl poartă numai pentru ocaziile speciale și pentru ceremonii. Alte școli cer ca el să fie purtat în fiecare zi.

9. Uniforme școlare în Siria

uniforme școlare

Uniforma școlară în Siria a fost schimbată de la un kaki mat la culori mai strălucitoare (albastru, gri și roz). Schimbarea a avut loc cu mult timp înaintea conflictului militar cauzat de motive politice.

Uniforma simboliza dorința de a trăi în pace în Orientul Mijlociu. Poate că într-o zi…

10. Uniforme școlare în Bhutan

uniforme școlare

O altă țară în care elevii poartă un costum național tradițional este Bhutan. Hainele fetelor se numesc „kira” și ale băieților se numesc „gho”.

Copiii obișnuiau să care toate manualele și suplimentele școlare în haine. Ei au acum ghiozdane și plase.

Totuși, unii își folosesc hainele pentru a căra câte ceva.

11. Uniforme școlare în Coreea de Sud

uniforme școlare

În Coreea de Sud, copiii învață de dimineața până seara. Ei își petrec majoritatea timpului aici.

Prin urmare, nu e de mirare că muți dintre ei cred că școlile sunt un loc romantic. Codul vestimentar este obligatoriu și este regulat de către școli.

Dar uniformele sunt populare chiar și în afara școlilor și printre vedete.

12. Uniforme școlare în Sri Lanka

uniforme școlare

În Sri Lanka, elevii trebuie să poarte uniforme albe. Fetele poartă rochii cu cravată, dar mânecile și gulerele pot fi diferite.

Băieții poartă cămăși albe și pantaloni scurți albaștri. Cu ocazii speciale, băieții poartă pantaloni albi. Oare cât timp rămân curați?

13. Uniforme școlare în Rusia

uniforme școlare

În Rusia, uniformele au fost anulate oficial în anii ’90. Dar, începând cu 2013, administrațiile școlilor pot să facă propriile lor reguli.

Astfel, în multe școli, uniformele sunt cerute. Alte școli cer doar un cod vestimentar oficial: bluză albă și pantaloni sau fustă închise la culoare.

14. Uniforme școlare în Coreea de Nord

uniforme școlare

În Coreea de Nord, uniformele școlare sunt obligatorii. Fetele poartă rochii și băieții poartă cămăși cu pantaloni.

Dar cea mai curioasă parte a uniformei este eșarfa roșie obligatorie. Ea este un simbol al sprijinului pentru partidul politic nord-coreean.

15. Uniforme școlare în India

uniforme școlare

Majoritatea școlilor indiene au uniforme obligatorii. Băieții trebuie să poarte o cămașă cu nasturi și mâneci scurte, o pereche de pantaloni scurți, șosete și pantofi închiși la culoare.

Fetele, totuși, poartă atât o tunică lungă până la genunchi, cât și pantaloni și pantofi.


Care uniformă ți-a plăcut cel mai mult? Spune-ne părerea ta în secțiunea pentru comentarii!


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

15 comentarii la „Cum arată uniformele școlare obligatorii în 15 țări diferite”

 1. Uniformele engleze si normele lor obligatorii sunt cele mai bune ! Pentru acordarea egalității de șanse tuturor copiilor ar trebui sa adoptam si noi aceste reguli !

  Răspunde
 2. Uniforma englezeasca este preferata mea. Uniforma sau cat de cat un cod vestimentar imi pare necesar a fi adoptat si in scolile din Romania.

  Răspunde
 3. Coreea de Sud: “Codul vestimentar este obligatoriu și este regulat de către școli”. La cât de scurte sunt fustele fetelor, e normal că se intâmplă așa ceva. Ar mai trebui să le mai REGLEMENTEZE.

  Răspunde
 4. Coreea de sud are uniforme care pun in evidenta personalitatea copiilor. Celelalte mi se par atat de anoste…. parca intentionat sunt facute asa ca sa anuleze din start personalitatea individului. Vorba ceea: ai intrat in scoala, las’ ca-ti aratam noi cine esti! Disciplina si rigoarea trebuie mai intai intelese pentru a fi acceptate si mai apoi sa devina parte a comportamentului uman.Cel mai simplu mod de a le insusi este acela de a le copia… de la educatori! Aici e buba!

  Răspunde
 5. Asata arata disciplina si respect pentru școală,frumoasă sunt cele di Marea Britanie si Corea de Sud dar si altele nu sunt rele.

  Răspunde
 6. Uniformele din Coreea de Sud sunt cele mai frumoase,de_a dreptul elegante,insa nu arata rau nici cele din Rusia sau Japonia. A purta uniforma la scoala,nu e nici demodat,nici umilitor si nici nu anuleaza nici o personalitate. E o dovada de respect pt scoala,profesori,chiar pt tine,ca elev.E mai buna parada modei la scoala?! Uneori nici nu stii cine e profesoara si cine eleva?! Adevarul este ca tanara generatie,prea se grabeste sa ,nu mai are copilarie! E trist…

  Răspunde
 7. Lucrez in Anglia si ii vad pe copii de scoala aproape tot timpul.Doar asa de curiozitate pun o intrebare,credeti ca o natiune ca anglia de “imbecili “ce sunt au aceasta sa ii spunem regula.eu zic ca nu.doar la nu se accepta ceva normal.

  Răspunde
 8. Uniforma depersonalizeaza? Sterge identitatea?
  Nu cred.
  Am purtat uniforma si in scoala si in liceu si mai tarziu, in armata. (Si apoi inca vreo 10 ani la unul din locurile mele de munca).
  Asa ca pot spune in cunostinta de cauza : uniforma nu sterge identitatea celui care o poarta.
  Mai mult chiar, are si un avantaj: acopera una din nevoile fundamentale ale omului, cea a apartenentei la un grup (sentiment destul de placut si foarte necesar, conform piramidei nevoilor a lui Maslow).

  Pacat ca cei din Ministerul Educatiei nu inteleg asta.
  Si, parerea mea, ar trebui sa aiba si dascalii o uniforma. Le-ar sublinia statutul si unitatea socio-profesionala.

  Răspunde
 9. uniformele sunt facute pentru conformism, pentru a distruge formarea unei personalitati. ideea de uniforma imi provoaca greata si dezgust. marea britanie, cea pe care o ridica in slavi cei din comentariile de mai jos, este o tara lipsita de personalitate. oamenii din marea britanie sunt in marea lor majoritate niste followeri si atat. nu sunt in stare sa aiba ideile lor. este o tara a vechiului si a conformismului. a muncitorului in fabrica. a celui cu uniforma. dezgust!

  Răspunde

Lasă un comentariu