5 fotografii care au făcut înconjurul lumii și poveștile lor uimitoare

Un fotograf adevărat are darul de a surprinde esențialul și adevărul în fiecare moment. O fotografie bună vorbește de la sine, iar emoțiile se transferă din imagini direct pe „retina sufletului” privitorului.

Deși uneori cuvintele sunt de prisos, poveștile de fundal privind evenimentele din spatele imaginilor celebre ne ajută să înțelegem mai bine trăirile pe care autorii lor au încercat să le surprindă și să ni le transmită.

De aceea, în acest articol îți prezentăm istoriile ieșite din comun ale unor imagini care au făcut înconjurul lumii.

1. Sărutul din timpul revoltelor din Vancouver

Fotografii - Sarut Vancouver
Foto: Richard Lam

Printre imaginile care au stârnit fascinația a milioane de oameni se numără această fotografie, realizată de Richard Lam în timpul revoltelor din 2011 din Vancouver. Fotografia a devenit un simbol anti-violență și este una dintre cele mai de impact fotografii ale începutului de secol.

Foarte mulți s-au întrebat dacă bărbatul și femeia din imagine au fost surprinși sărutându-se dau dacă poza a fost regizată sau nu.

„Mă aflam pe o stradă pustie când am văzut doi oameni, întinși pe jos. Inițial, am crezut că unul dintre ei e rănit. Am făcut câteva fotografii, iar apoi s-a dezlănțuit haosul. Protestatarii au dat foc la două mașini, au spart vitrina magazinului de pe stradă.

În acel moment, poliția s-a îndreptat direct înspre noi. Am luat-o la goană, iar după ce m-am oprit din fugă am observat că în spatele cordonului de polițiști cei doi oameni de mai devreme nu erau răniți, ci se sărutau”, a povestit fotograful Richard Lam.

Mai târziu, cei doi au fost identificați. Bărbatul este australianul Scott Jones, iar tânăra este canadianca Alex Jones, la acea vreme studentă. Jones a povestit ulterior pentru presă că, în acel moment, încerca să-și liniștească iubita, care fusese lovită de un polițist.

2. Războiul este iad

Fotografii - Razboi
Viața lui Larry Wayne Chaffin a fost iremediabil distrusă de Război. Foto: Horst Fass

„War is Hell” (Războiul este iad, în traducere) este una dintre cele mai faimoase fotografii realizate în timpul Războiului din Vietnam. Ea a fost făcută de artistul german Horst Fass în 1965.

Numele soldatului din imagine a rămas un mister pentru foarte mult timp. El a fost identificat abia în 2012, ca fiind Larry Wayne Chaffin, din Saint Louis.

La momentul când a fost făcută fotografia, Chaffin avea doar 19 ani și participa la un război care avea să-i schimbe viața pentru totdeauna.

Soția lui, Fran Chaffin Morrison, a povestit că, după război, soldatul a avut mari probleme în a se readapta la viața de civil și a murit la doar 39 de ani, din cauza unor complicații cauzate de diabet.

3. Ultima fotografie a lui Bill Biggart

Fotografii - Bill Biggart
În câteva secunde, turnul nordic avea să se prăbușească peste fotograf. Foto: Bill Biggart

Imediat după ce a auzit de atacurile teroriste de la World Trade Center, fotograful William Biggart s-a îndreptat direct spre turnuri. A fotografiat evenimentul din diverse unghiuri, captând pe film cele mai șocante momente.

La ora 10:00, a primit un telefon de la soție, pe care a asigurat-o că nu i se poate întâmpla nimic rău deoarece se află alături de pompieri. 20 de minute mai târziu, turnul nordic s-a prăbușit peste el.

Trupul și echipamentul fotografului au fost descoperite patru zile mai târziu, între dărâmături. Aceasta este ultima fotografie a lui Biggart, făcută cu câteva secunde înainte ca turnul să se prăbușească.

4. Copiii prafului negru

Fotografii - Copiii
Pentru a nu muri de foame, copiii sunt nevoiți să lucreze în medii extrem de toxice. Foto: Shehzad Noorani

Seria de fotografii „Copiii prafului negru: exploatarea copiilor din Bangladesh”, realizată de fotograful Shehzad Noorani, ne arată tragediile care se petrec în țările în curs de dezvoltare, pe care majoritatea lumii le ignoră.

Fotografiile au fost realizate în Dhaka, unde se află sute de fabrici și ateliere de reciclare a bateriilor. Forța de muncă folosită de aceste fabrici este formată în cea mai mare parte de femei și copii, care muncesc 12 ore pe zi, pe bani de nimic.

Copiii sunt folosiți la extragerea componentelor reutilizabile ale bateriilor folosite. Un astfel de mediu este extrem de toxic pentru copii, care inhalează milioane de particule de carbon, care cauzează infecții pulmonare și oftalmologice.

„Multe femei își aduc copiii la muncă pentru că nu au de ales. Aerul din fabrici și din jurul lor e plin de praf de carbon și alte materiale toxice, iar copiii stau în acest aer poluat.

Adevărul crud este că acești copii sunt nevoiți să muncească pentru a supraviețui. Dacă nu muncesc, nu mănâncă”, explică Shehzad Noorani.

5. Primul transplant de inimă din Polonia

Fotografii - Transplant
Pentru a-și salva pacientul, chirurgul a muncit 23 de ore fără întrerupere. Foto: historycollection.co

Revista National Georgraphic a desemnat pe bună dreptate această imagine ca fiind cea mai bună fotografie a anului 1987.

În imagine îl vedem pe chirurgul polonez Zbigniew Religa, urmărind semnele vitale ale unui pacient după transplantul de inimă pe care l-a realizat și care a durat 23 de ore. În colțul din dreapta jos, una dintre colegele lui Religa, doarme pe jos, răpusă de epuizare.

Chirurgul a fost un pionier al transplantului de inimă în Polonia. Chiar dacă operația pe care voia s-o facă era considerată imposibilă la acea vreme, Religa a riscat și le-a demonstrat tuturor că se înșeală.

Pacientul – Tadeusz Zitkevits – a supraviețuit și, cumva ironic, Religa a decedat înaintea lui, în 2009. Datorită curajosului medic, Zitkevits a câștigat 30 de ani de viață, stingându-se în 2017.

Fiecare fotografie este o sumă de emoții, întâmplări și povești extraordinare: Șase fotografii celebre și poveștile incredibile din spatele lor

Ca să știi mai mult

O carte-album de colecție cu cele mai importante 100 de fotografii din istoria lumii și descrierea istoriei acestora. Momente mărețe din istorie imortalizate în 100 de fotografii! De la deschiderea mormântului faraonului Tutankhamon la primul zbor al fraților Wright, de la ciuperca atomică din Nagasaki la prima aterizare pe lună, cele 100 de fotografii marchează momentele cele mai importante din istoria omenirii. Acestea ne reamintesc nu numai că fotografia reține evenimentele majore din întreaga lume, dar și că este un mod de a aduce în atenția opiniei publice realitatea acestor evenimente. Această carte cu o realizare grafică de excepție ce include comentarii pentru fiecare imagine este pur și simplu de nelipsit din biblioteca ta.

Comandă cartea „100 de fotografii care au schimbat lumea” pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
  • Angela Dula spune:

    90% sunt extraordinar de captivante! Foarte frumos ce faceti! Va multumim!

  • Mihaela Lumezeanu spune:

    Subscriu multumirilor Angelei. Imi aduceti aminte de “bunicii” vostri in forma scrisa, revista Descopera, la fel de interesanti. Din domeniul stiintific recomand scientia.ro. Deci, multumiri pentru pasiune si La multi ani ! 🇷🇴

  • >