5 comunități organizate în moduri ieșite din comun

Oamenii care trăiesc împreună formează o societate. De obicei, societatea este organizată în familii, orașe, regiuni și guverne naționale. Însă în lume există mai multe modalități de a organiza un grup, după cum vom vedea în cele ce urmează.

Din cauza circumstanțelor, tradițiilor ori a altor factori, unele dintre aceste comunități s-au organizat în moduri care, văzute din colțul nostru de lume, par șocante.

1

San Pedro, închisoarea care se autoguvernează

Inchisoarea San Pedro curte
Foto: News Australia

Închisoarea San Pedro din La Paz, Bolivia, nu este un penitenciar obișnuit. Seamănă mai degrabă cu un min-ioraș în care înflorește comerțul cu droguri, se fac afaceri imobiliare și, paradoxal, turism.

În închisoarea boliviană trăiesc inclusiv copii, care sunt crescuți de tații lor condamnați. Adesea, chiar dacă nu ispășesc vreo pedeapsă, mamele copiilor trăiesc, la rândul lor, în penitenciar, pentru că nu-și permit să-i crească singure.

Un documentar realizat aici în 2003 a dezvăluit o lume în care stăpânii drogurilor trăiesc în clădiri speciale, pe care le-au plătit singuri din banii câștigați din traficul de stupefiante.

În San Pedro, deținuții muncesc pentru a plăti chiria, creând astfel o societate stratificată. Cei mai bogați au băi și bucătării personale, iar cei săraci se înghesuie în celule minuscule sau sunt nevoiți să doarmă sub cerul liber.

Aproximativ 1.500 de prizonieri își duc viața în San Pedro, iar închisoarea se guvernează singură: fiecare secțiune are propriii săi reprezentanți, aleși prin vot. Cu toate acestea, penitenciarul nu este o comunitate pașnică. Înjunghierile și prostituția sunt la ordinea zilei, iar consumul și traficul de droguri este în floare.

2

Coober Pedy, orașul subteran din Australia

Orașul Coober Pedy, din sudul Australiei, are o populație de aproximativ 1.700 de locuitori. Din cauza climei aspre din zonă, oamenii s-au refugiat pur și simplu în subteran, unde au construit un oraș în toată regula.

În luna ianuarie (atunci când e vară în Emisfera Sudică), temperaturile urcă până la 47 de grade Celsius, iar din cauza climei oamenii au ales să trăiască altfel decât restul lumii.

Coober Pedy restaurant
Foto: Batdongsan

Majoritatea celor din Coober Pedy muncesc în mina de opal din apropiere, așa că nu este atât de surprinzător că au ales să-și petreacă viața în subteran.

Conform website-ului orașului, viața sub pământ nu este rea deloc: oamenii și-au construit case confortabile, unele dintre ele de peste 450 de metri pătrați, iar temperatura nu depășește niciodată 25°C.

3

Orașul unde cuplurile trăiesc separat

Mosuo oameni
Foto: Radio WPSU

În jurul lacului Lugu, din munții Himalaya, trăiește o comunitate cu o structură familială nemaiîntâlnită. Cultura locală Mosuo are la bază căsătoriile libere.

Ce înseamnă acest lucru? Aici, cuplurile nu conviețuiesc sub același acoperiș, iar femeile sunt cele care-i invită pe bărbați să petreacă noaptea împreună.

Comunitatea este adesea calificată drept comunitate poligamă. Totuși, deși femeile își pot schimba partenerii, majoritatea au relații de lungă durată sau chiar pe viață cu un singur bărbat.

Femeile rămân în casa unde s-au născut, iar copiii sunt crescuți de familia maternă. Bărbații nu au nicio responsabilitate față de propriii copii, dar contribuie la creșterea copiilor rudelor lor de sex feminin.

4

Populația neatinsă de civilizație

Mashco Piro
Foto: You are Free to Live

În jungla amazoniană din Peru și Brazilia trăiesc triburi de vânători-culegători care nu au interacționat niciodată cu lumea civilizată. Un astfel de trib este Mashco-Piro, din Peru, ai cărui membri nu știu nimic despre viața modernă.

În sezonul ploios, Mashco-Piro vânează căprioare, tapiri și maimuțe și culeg fructe și nuci. În sezonul uscat, campează pe malul râului și pescuiesc sau adună ouă de broaște țestoase.

Din cauză că au stat izolați atât de mult timp, membrii tribului nu au imunitate la bolile obișnuite. Astfel, orice contact cu civilizația este periculos pentru ei.

5

Automutilarea ca standard de frumusețe

Tribul Mursi
Foto: Joel Santos

Populația Surma din Sudan și Etiopia este renumită pentru modul ei unic de a evalua frumusețea. Conform tradiției, fetelor adolescente li se scot dinții de jos și li se taie buza inferioară, care se întinde apoi cu un disc de ceramică.

Pe măsură ce înaintează în vârstă, discul este înlocuit gradual cu unele mai mari (cele mai mari pot ajunge până la 12 centimetri în diametru).

Conform cercetătorilor de la Universitatea din Oxford, acest obicei este un semn de distincție. Femeile care nu poartă disc pot fi catalogate drept leneșe sau neglijente.

De asemenea, oamenii din tribul Mursi obișnuiesc să-și orneze capul cu scoici, bile de lemn colorate și să-și picteze fața și corpul cu vopsea albă.

Ca să știi mai mult, citește „Ultimul canibal. Jurnal de antropolog”

Hanna Bota a petrecut o luna în mijlocul băștinașilor din Arhipelagul Vanuatu. Ca antropolog, știe că trebuie să te asimilezi unei lumi necunoscute pentru a o cunoaște mai bine pe a ta. A trăit alături de nepoții canibalilor, în colibe din bambus și frunze, a aplaudat cântecele și dansurile lor, a locuit singură printre ei, fără a avea în preajmă oameni albi, și a legat prietenii pe viață. I-au fost dezvăluite rituri și practici ceremoniale, obiecte-tabu, pietre sfinte pentru închinare, legende sau pur și simplu povești de viață. În final, a avut o revelație: deși a dispărut și ultimul canibal din Pacificul de Sud, adesea îl vom regăsi în bătrâna lume „civilizată”.

„Ultimul canibal. Jurnal de antropolog” se găsește cu reducere pe Cărturești.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

2 comentarii la „5 comunități organizate în moduri ieșite din comun”

Lasă un comentariu