6 fotografii celebre și poveștile incredibile din spatele lor

Un infinit de emoții învăluie lumea în care trăim, iar unele dintre ele răzbat până la noi datorită camerelor foto. Iată șase imagini celebre și poveștile incredibile din spatele lor.

Nu știm niciodată ce se va întâmpla și încercăm să ne amintim cum putem mai bine momentele plăcute. Odată cu trecerea timpului, amintirile ne apar ca prin ceață, însă clișeele foto vor fi mereu o amprentă incontestabilă, o dovadă că momentele surprinse au avut loc cu adevărat.

Pentru că orice fotografie are de spus o poveste, în acest articol iți prezentăm șase imagini celebre în toată lumea și poveștile incredibile din spatele lor.

1

Fotografii celebre: „Vedere de la fereastră în Le Gras”

fotografii celebre - le gras
„Vedere de la fereastră în Le Gras” este prima fotografie din istorie. Foto: Wikimedia

Galeria de fotografii celebre trebuie să înceapă cu „Vedere de la fereastră în Le Gras”, prima fotografie din istorie. A fost realizată de inventatorul francez Nicéphore Niépce în 1826.

Fotograful a avut nevoie de opt ore pentru a realiza această imagine, pe care a surprins-o de la fereastra biroului său din Franța.

În acea epocă, litografierea era metoda cea mai la îndemână pentru reproducerea imaginilor, iar pe Nicéphore Niépce îl fascina cu adevărat. Însă, pentru că nu era prea îndemânatic, avea nevoie de ajutorul fiului său pentru a termina întregul proces.

Când fiul său s-a înrolat în armată, Nicéphore Niépce a început să caute o altă metodă de reproducere a imaginilor și și-a concentrat atenția asupra unui dispozitiv numit camera obscură.

Întrucât nu știa să deseneze bine, s-a gândit să folosească un material fotosensibil, astfel încât lumina însăși „să deseneze” imaginea.

După mai multe încercări, a stabilit că va folosi substanța numită bitum de Iudeea, întinsă pe o placă de cositor. A aplicat bitumul și l-a lăsat pe placă timp de opt ore.

Treptat, bitumul de Iudeea a început să se întărească pe porțiunile expuse la lumină, dând naștere astfel unei fotografii rudimentare.

Apoi, a îndepărtat restul de bitum cu apă de lavandă, scoțând la iveală imaginea cu acoperișuri de case și vârfuri de copaci vizibilă de la fereastra biroului său. Astfel, Nicéphore Niépce a developat prima fotografie din istorie.

2

Fotografii celebre: „Prânz în vârful unui zgârie-nori”

fotografii celebre - pranz in varful unui zgarie nori
Indiferent cum a fost realizată, „Prânz în vârful unui zgârie-nori” a intrat definitiv în istoria fotografiei. Foto: Wikimedia

Fotografia „Prânz în vârful unui zgârie-nori” a fost realizată în timpul construirii turnului Rockefeller Center din New York. Imaginea înfățișează 11 bărbați așezați pe o grindă de oțel, la peste 250 de metri deasupra străzilor din New York, luând masa de prânz.

Unii au afirmat că această fotografie, realizată la 20 septembrie 1932, a fost trucată sau „înscenată”. Ce știm cu siguranță este că imaginea înfățișează 11 muncitori reali, cei mai mulți dintre ei de origine irlandeză.

Este probabil ca fotografia să fi fost pregătită de Rockefeller Center pentru a promova noua clădire (a cărei construcție se afla în faza finală), într-o perioadă când orașul suferea efectele Marii Crize Economice.

În acele vremuri, oamenii acceptau orice fel de loc de muncă, indiferent de cât de periculos era. Acest lucru pare evident în fotografie; niciunul dintre muncitori nu are legături de protecție.

De-a lungul anilor au apărut numeroase speculații cu privire la identitățile reale ale acestor bărbați, însă câteva dintre ele au fost stabilite cu certitudine. Al treilea de la stânga la dreapta este Joseph Eckner, al patrulea se numește Michael Breheny, iar al șaselea este John Patrick Madden.

Primul om de la dreapta este muncitorul slovac Gustáv (Gusti) Popovič. În 1932, Gusti i-a trimis soției sale, Mariska, o carte poștală cu această fotografie, pe care a scris următoarele:

„Nu-ți face griji, dragă Mariska, după cum vezi, sunt tot cu sticla în mână. Al tău, Gusti”

3

Fotografii celebre: „Dali Atomicus”

fotografii celebre - dali atomic
„Dali Atomicus” – încă o ipostază a excentricității faimosului pictor

Inspirat de tabloul lui Salvador Dali, „Leda Atomica”, fotograful Philippe Halsman a creat o scenă elaborată în jurul marelui artist. A avut nevoie de 26 de încercări până când a surprins cu camera foto momentul perfect.

Înainte de Photoshop, a existat un duo ciudat, format dintr-un fotograf și un pictor, care a dat naștere unui portret ieșit din comun. Pictorul a fost Salvador Dali, iar fotograful a fost Philippe Halsman.

Halsmann l-a cunoscut pe Dali pe vremea când locuia la Paris, în anii ’30. În 1949, Dali a realizat portretul „Leda Atomica”, unde „atomica” înseamnă totul în suspensie.

Tabloul o înfățișează pe Leda, mitologica regină a Spartei, alături de o lebădă, în timp ce diverse obiecte, o carte, un echer, două scaune și un ou plutesc în jurul lor.

Inspirat de această pictură, Halsman a colaborat cu Dali la un proiect de fotografie. Prima idee a lui Dali a fost să folosească o rață căreia să-i înfigă în posterior un baton de dinamită, apoi să o arunce în aer. Însă Halsman a refuzat, de teamă să nu fie arestați.

În cele din urmă au ajuns la ideea să folosească trei pisici și apă. Au folosit fire foarte subțiri, de care au atârnat scaunul, șevaletul și pictura Leda Atomica, iar soția lui Dali a sprijinit în imagine celălalt scaun.

Halsman număra până la patru și, când ajungea să strige „trei!”, asistenții aruncau apa și pisicile în aer, iar la „patru!” sărea și Dali. Sarcina de a surprinde totul suspendat era foarte dificilă, pentru că toate mișcările trebuiau făcute în același timp.

Dali și Halsman au reușit în cele din urmă, după 26 de încercări.

4

Fotografii celebre: „Parașutiști la Zidul Plângerii”

fotografii celebre - parasutist
„Parașutiști la Zidul Plângerii” s-au reunit după decenii pentru a recrea momentul intrat în istorie. Foto: Wikimedia

Când vine vorba de fotografii celebre realizate în război, „Parașutiști la Zidul Plângerii” este una dintre cele mai emoționante. Imaginea înfățișează câțiva parașutiști israelieni, stând lângă Zidul Plângerii, imediat după recucerirea Ierusalimului în timpul Războiului de Șase Zile.

Fotografia a fost realizată pe 7 iunie 1967, de David Rubinger. În noaptea de dinainte, Rubinger se afla în Sinai, alături de brigada care a rupt frontul.

„Am auzit la radio că se vorbea ceva despre Ierusalim, iar un elicopter a aterizat ca să preia câțiva răniți. Iar eu – nimeni nu m-a întrebat nimic, nu existau bilete pentru acel zbor – m-am strecurat alături de ei”, a povestit ulterior Rubinger.

Fotograful a zburat către Beer Șeva, iar de acolo a mers cu o mașină până la Ierusalim. Odată ajuns acolo, s-a îndreptat către Zidul Plângerii, unde a ajuns cu doar câteva minute înainte ca parașutiștii să cucerească orașul.

Pentru a avea un unghi mai bun, Rubinger s-a lăsat la pământ și a început să facă fotografii.

„Stăteam pe jos și făceam poze, iar acești soldați au trecut prin cadru”, a povestit Rubinger.

Fotografia sa nu doar că a imortalizat curajul parașutiștilor, ci și sfârșitul visului de două milenii al evreilor de a se întoarce la Ierusalim. De la stânga la dreapta, soldații israelieni din imagine sunt Zion Karasenti, Yitzhak Yifat și Haim Oshri.

La 40 de ani de la eveniment, în 2007, cei trei s-au reîntâlnit pentru a recrea imaginea surprinsă de Rubinger.

5

Fotografii celebre: „Fata afgană”

fotografii celebre - fara afgana
„Fata afgană” a fascinat cu privirea o lume întreagă

„Fata afgană” este, cu siguranță, în top 10 fotografii celebre ale tuturor timpurilor. Imaginea unei fete afgane de 12 ani, cu niște ochi de un verde hipnotizant, a făcut furori în întreaga lume.

Fotografia a fost realizată în 1984 de jurnalistul Steve McCurry și a apărut pe coperta din iunie 1985 a revistei National Geographic. În ziua în care a făcut fotografia, McCurry se afla într-o tabără de refugiați din Pakistan.

Pe când se afla în cortul care servea drept școală, privirile i-au fost atrase de chipul ieșit din comun al unei fete de 12 ani. Dându-și seama că e timidă, McCurry a abordat-o și i-a cerut permisiunea să-i facă o poză.

În acel moment, fotograful nu avea idee de vâlva pe care avea să o stârnească acea imagine. Fotografia s-a dovedit a fi o capodoperă, imaginea sfâșietoare a unei țări distruse de război.

Timp de 18 ani, nimeni nu a știut cum o cheamă pe celebra fată afgană. Dar, în ianuarie 2002, Steve McCurry a plecat în Pakistan să o caute pe fata cu ochii verzi. A arătat poza ei într-o tabără de refugiați de lângă Peshawar.

Un bărbat i-a spus că o cunoaște și că fata s-a întors în Afganistan în urmă cu câțiva ani, dar că va merge după ea. Peste trei zile, bărbatul s-a întors însoțit de cineva.

Chiar dacă trecuseră 18 ani, McCurry a recunoscut-o imediat ce a văzut-o. Pe fata afgană o cheamă Sharbat Gula.

6

Fotografii celebre: „Foamete în Somalia”

fotografii celebre - somalia
„Foamete în Somalia” surprinde tragedia indescriptibilă din Africa de Est. Foto: AP

În 1992, Mogadishu, capitala Somaliei, se afla în plin conflict armat. Prețul alimentelor creștea alarmant, iar ajutoarele internaționale erau insuficiente. Oamenii mureau încet – dar sigur – de foame, iar orașul era bântuit de stafii scheletice care abia se mai țineau pe picioare.

Cu toate acestea, puțini oameni din Occident aveau habar de momentele cumplite prin care trecea poporul somalez.

După mai multe încercări eșuate de a obține un contract de la o agenție de presă ca să fotografieze foametea din Somalia, fotograful de război James Nachtwey a decis să plece acolo pe cont propriu.

Odată ajuns în Mogadishu, Nachtwey a primit ajutor de la Comitetul Internațional al Crucii Roșii. În periplul său prin Somalia, fotograful a realizat niște imagini sfâșietoare, care aveau să facă înconjurul lumii.

Una dintre aceste fotografii celebre înfățișează o femeie așezată într-o roabă, așteptând să fie dusă la un centru de hrănire. Fotografia a fost publicată pe coperta New York Times Magazine, iar datorită ei lumea a început să își îndrepte atenția spre Somalia.

Potrivit Crucii Roșii, după publicarea fotografiei, forțele internaționale s-au mobilizat exemplar, în cea mai de amploare operațiune de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Jean-Daniel Tauxe, membru al Comitetului Internațional al Crucii Roșii, a afirmat că un milion și jumătate de oameni au fost salvați, iar fotografia lui Nachtwey a contat enorm.

Ca să știi mai mult, citește „100 de fotografii care au schimbat lumea”

O carte-album de colecție cu cele mai importante 100 de fotografii din istoria lumii și descrierea istoriei acestora. Momente mărețe din istorie imortalizate în 100 de fotografii! De la deschiderea mormântului faraonului Tutankhamon la primul zbor al fraților Wright, de la ciuperca atomică din Nagasaki la prima aterizare pe lună, cele 100 de fotografii marchează momentele cele mai importante din istoria omenirii. Acestea ne reamintesc nu numai că fotografia reține evenimentele majore din întreaga lume, dar și că este un mod de a aduce în atenția opiniei publice realitatea acestor evenimente. Această carte cu o realizare grafică de excepție ce include comentarii pentru fiecare imagine este pur și simplu de nelipsit din biblioteca ta.

„100 de fotografii care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

4 comentarii la „6 fotografii celebre și poveștile incredibile din spatele lor”

 1. Dragi compatrioti , va multumesc pentru ca existati. Nu stiu cum , dar ar trebui sa faceti ceva , ca sa fiti cunoscuti macar de majoritatea Romanilor. Prezentati lucruri extreme de interesante deschizatore de minti. Fara voi zilele mele ar fi mai sarace.
  Va doresc din suflet ca audienta Dvs. sa creasca pana la maximum.
  Cu mult respect,
  Gabriela

  Răspunde
 2. Bună dimineața dragă imenire. Intradevar cu fiecare cuvant ce il cite- am devenea tot mai interesant pentru cultura mea generala. Vă mulțumesc si doresc sănătate maxima tuturor.

  Răspunde

Lasă un comentariu