Viața în Coreea de Nord: 10 lucruri de neconceput pentru restul lumii

Interesul pentru viața în Coreea de Nord și politica acestei țări închise este în creștere peste tot în lume, în special datorită declarațiilor belicoase reciproce nord-coreene și americane, pe care mass-media le preiau cu frenezie.

Cu toate acestea, există foarte puține lucruri pe care le cunoaștem cu adevărat despre Coreea de Nord. Chiar și oamenii care au călătorit acolo au opinii contradictorii despre stilul de viață local.

În acest articol am adunat câteva date interesante și mai puțin cunoscute despre Coreea de Nord, în speranța că te vor ajuta să înțelegi mai bine cum trăiesc nord-coreenii.

1

Viața în Coreea de Nord: Americanii sunt numiți „nasuri mari”

viata in coreea de nord
Un soldat american din epoca războiului coreean, pe un poster de propagandă la Muzeul de Război din Phenian. Foto: Pinterest

Oamenii din Coreea de Nord cred că toți americanii au nasuri mari, ochi uriași și piept păros.

Conform mărturiilor nord-coreenilor fugiți din țară, la orele de sport, copiii exersează uciderea soldaților americani folosind manechine de carton care reprezintă oameni în uniformă militară, cu nasuri uriașe și ochi mari, albaștri.

2

Coreea de Nord nu este o țară comunistă

viata in coreea de nord - 2
Monumentul dedicat ideii Juche, Phenian. Foto: Pinterest

Este ceva obișnuit să credem că în Coreea de Nord ideologia se bazează pe principiile marxism-leninismului. Cu toate acestea, Coreea de Nord a abandonat ideologia comunistă în anii ‘50, când cultul personalității a încetat să mai existe în Uniunea Sovietică.

Atunci a început să fie aplicată ideologia Juche, formată în 1926 și considerată inițial o continuare logică a teoriilor lui Marx și Lenin.

Cu toate acestea, în timp, toate referirile la comunism au început să dispară din constituția nord-coreeană, iar în cea mai recentă ediție, din 2009, ideea de comunism nu mai există deloc.

3

Viața în Coreea de Nord: Țara unde nu există impozite

viata in coreea de nord - impozite

Coreea de Nord este una dintre puținele țări ai cărei cetățeni nu plătesc impozite. Impozitele (moștenire a „lumii vechi“) au fost eliminate în 1974.

Doar organizațiile oficiale și persoanele care locuiesc și lucrează în afara țării trebuie să plătească impozit.

4

Viața în Coreea de Nord: Florile Kimilsungia și Kimjongilia

Nu, nu sunt porecle ale Coreei de Nord, ci tipuri de flori: kimilsungia este o specie orhidee hibridă, iar kimjongilia este un hibrid de begonie.

Totuși, niciuna nu este considerată simbolul oficial al Coreei de Nord; acest rol îl are magnolia. Chiar și așa, în fiecare an sunt organizate expoziții de kimilsungii și kimjongilii.

viata in coreea de nord - flori
Foto: Pinterest

Pentru aceste date speciale, fiecare familie încearcă să cultive cea mai frumoasă floare.

5

Coreea de Nord este unul dintre principalii exportatori de fructe de mare din lume

Cel mai important partener comercial al Coreei de Nord este, bineînțeles, China, țară în care sunt exportate 60% din produsele nord-coreene.

Marfa care se vinde cel mai bine sunt peștele și fructele de mare, care reprezintă 25% din totalul mărfurilor exportate în străinătate.

viata in coreea de nord - pescuit
Un vas pescăresc vechi nord-coreean. Foto: Pinterest

În plus, Coreea de Nord se află între primele 20 de țări din lume care exportă fructe de mare și pește. O altă categorie de produse exportate masiv de Coreea de Nord este cea a monumentelor produse la cerere.

În studioul „Mansudae”, unde se creează artă monumentală, se produc și picturi și broderii.

6

Viața în Coreea de Nord: Liderul țării este un mort

viata in coreea de nord - kim ir sen si ceausescu
Kim Ir Sen, lider suprem al Coreei de Nord, alături de Nicolae Ceaușescu. Foto: Getty Images

Coreea de Nord este singura țară din lume care are o formă de guvernare atât de ciudată precum necrocrația. Kim Ir Sen are titlul postum de președinte etern al Republicii.

Practic, aceasta înseamnă că șeful Coreei de Nord, Kim Jong-un, liderul suprem, liderul partidului, armatei și poporului, nu deține titlul de președinte. Asemenea contradicții există doar în această parte de lume.

7

La festivalul Arirang participă 4% din populația țării

Festivalul Arirang este cel mai mare spectacol de pe planetă, care a intrat chiar și în Cartea Recordurilor. Aproximativ 100.000 de oameni participă la acest eveniment.

viata in coreea de nord - festival
Festivalul Arirang din 2012, dedicat aniversării unui secol de la nașterea lui Kim Ir Sen. Foto: Pinterest

În plus, spectacolul are loc pe stadionul Reungrado 1 Mai: unul dintre cele mai mari din lume, care poate găzdui până la 150.000 de spectatori.

8

La granița dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud există un „oraș agitator”

La granița cu Coreea de Sud se află orașul Kijong-dong, al cărui scop era să îi arate vecinilor capitaliști toate laturile pozitive ale părții de nord a acestei peninsule.

A fost construit în anii ’50, în momentul în care energia electrică din zonele rurale era considerată un lux pe ambele laturi ale graniței. În același timp, lumina se aprinde numai după un program stabilit și întotdeauna în aceleași clădiri.

viata in coreea de nord - orasul agitator
Kijong-dong, un oraș-fantomă. Foto: Pinterest

Însă, când teleobiectivele mai performante le-au permis sud-coreenilor să supravegheze mai bine acest sat, a devenit evident că toate clădirle din Kijong-dong erau doar „cutii” goale, fără podele, tavan sau pereți despărțitori.

9

Viața în Coreea de Nord: Cine face mai mult zgomot?

viata in coreea de nord - zgomot
Vedere cu Kijong-dong și un stâlp de drapel de 160 de metri, care ar putea fi cel mai înalt din lume

Există o altă întâmplare ciudată legată de Kijong-dong. Timp de mulți ani, nord-coreenii au lăsat difuzoarele pornite la un volum foarte mare, pentru a propaga printre vecinii de după graniță ideea că viața în Nord este minunată.

Cu toate acestea, în 2004, după ce au înțeles că această metodă nu dă rezultate, nord-coreenii au început să emită marșuri militare la volum maxim, 20 de ore pe zi.

Drept răspuns, sud-coreenii au apelat la faimosul K-Rock, rock specific sud-coreean. Când zgomotul a devenit insuportabil, ambele părți au oprit emisiile.

10

Viața în Coreea de Nord: Kim Jong-un este unic

viata in coreea de nord - kim jong il rade
Kim Jong-un vizitează o școală-internat din Phenian. Foto: Pinterest

În Coreea de Nord este oficial interzis ca nou-născuții să primească prenumele conducătorilor țării. Nu este singura interdicție de acest fel.

În 2011, tatăl lui Kim Jong-un, Kim Jong-il, a emis aceeași lege cu privire la numele său. Totuși, cel care a început această tradiție extraordinară a fost „bunicul și tatăl țării”, Kim Ir Sen. Toate aceste interdicții sunt încă valabile.

Ca să știi mai mult, citește „Drumul către libertate”

Dacă vrei să afli mai multe despre viața în Coreea de Nord, îți recomandăm autobiografia cutremurătoare a lui Yeonmi Park, o tânără care a reușit să evadeze din cea mai dură dictatură din lume. Yeonmi a crescut crezând că e normal să vadă cadavre în drum spre școală și să fie atât de flămândă, încât să mănânce plante sălbatice. A fost învățată să nu-și exprime niciodată părerile și i s-a spus că Marele Conducător îi poate auzi gândurile. Apoi, la 13 ani, a reușit să fugă din țară împreună cu mama ei. Dar chinul era departe de a se fi încheiat…

„Drumul către libertate” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

10 comentarii la „Viața în Coreea de Nord: 10 lucruri de neconceput pentru restul lumii”

 1. Domnilor imi sunteti deosebit de dragi si apreciati. De la voi invat lucruri pe care poate niciodata nu le-as fii intalnit in viata. Va multumesc si va sunt dator.

  Răspunde
 2. CRED,, CĂ ESTE ȘI MULTĂ DISCIPLINĂ ȘI CONȘTIINȚĂ ȘI MUNCĂ SERIOASĂ ,,CURĂȚEINE OAMENI SĂNĂTOȘI SERIOȘI FIECARE LA LOCUL LUI ȘTIE CE ARE DE FĂCUT ,–ÎȘI IUBESC ȚARA , NU FURĂ ,NU MINT ,NU DUC BOGĂȚIILE AFARĂ SE IUBESC TOȚI ÎMPREUNĂ ,EXISTĂ ÎNCREDERE ÎNTRE EI ,TRAG TOȚI ÎMPREUNĂ (cum se spune ) LA O CĂRUȚĂ ———–LA NOI TOATE ACESTEA SUNT INVERS ——–MĂ DOARE !

  Răspunde
  • in nici un lagar de concentrare detiunutii nu platesc imposit pentru ceea ce primesc. Asa e si in Coreea, totul e PRIMIT de la stat, nu muncit. Nu se fura pentru ca toti au lucruri IDENTICE si RATII.
   Ghici si cum ajung tinerii sa se casatoreasca, intre altele.

   Răspunde
 3. Ma bucura comentariul tau ,nu pentru ca ar acoperi integral imaginea acestei dictaturi infioratoare (nici nu cred ca ti-ai propus asa ceva1) ci pt. ca evidentiaza aspecte umane pozitive ,necesare intr-o societate care vrea sa progreseze….pe care le-am cunoscut si noi dar de care ne-am debarasat iute imediat dupa 1990 -pentru a imbratisa “libertatea”sub forma negarii ,grabei , anomiei generalizate ,si individualismului acerb .Un popor ca al nostru -melancolic,hitru ,jucaus ,inventiv si smecher -are nevoie de haturi si macar sunetul produs de pocnetul biciului in aer …Ne-am grabit sa aruncam odata cu apa din copaie si copilul ,atunci cind am zis Adio regimului ceausist ! Niciodata nu s-a construit ca atunci…si asta in multe privinte.Asa suntem noi ca popor -excesivi -ori cintam osanale ori aruncam in noroi -cu aceeasi usurinta si mai ales cu aceeasi..CERTITUDINE (sic.)

  Răspunde
 4. Stiu din surse sigure. Acum 16 ani, noaptea, se auzeau in capitala lor, urlete de caini. Explicatia era ca se fragezeau cainii prin bataie inainte de a fi omorati (in scopuri culinare)!
  Nu doar numele sefului statului e interzis, ci si frizura lui e interzisa!
  Doar personalul militar are acces la magazine, restul doar ratii.

  Răspunde
 5. o natiune prizoniera unor debili mintali =liderii nord coreeni folositi de china si de rusia la maximul in razboiul lor contra sua japonia si coreea de sud.

  Răspunde

Lasă un comentariu