Un tânăr de 17 ani descoperit o nouă planetă după doar 3 zile de stagiu la NASA

Un stagiar de 17 ani aflat în cea de-a treia zi la NASA, într-un program de cercetare a corpurilor cerești aflate dincolo de sistemul nostru solar, a descoperit o planetă cu două stele, aflate la 1.300 de ani lumină de Pământ, în constelația Pictor, a anunțat agenția, citată de publicația The Guardian.

Wolf Cukier, din New York, a făcut descoperirea în timp ce analiza datele transmise de satelitul TESS, care studiază exoplanetele.

Această imagine realizată de NASA înfățișează descoperirea cercetătorilor care lucrează cu date obținute de la satelitul TESS: prima planetă circumbinară (care orbitează un sistem cu două stele) observată în timpul misiunii. Fotografie: NASA / AFP / Getty Images

Desemnat să studieze cum își intersectează traiectoriile stelele, dând naștere unor eclipse, Cukier s-a concentrat pe sistemul solar TOI 1338, unde a observat „ceva”: un corp care bloca lumina ce ajungea la satelit.

Șefii săi au petrecut câteva săptămâni verificându-i observația și, în cele din urmă, au concluzionat că adolescentul a descoperit o planetă de 6.9 ​​ori mai mare decât Pământul, doar al 13-lea corp de acest fel descoperită vreodată.

„Mă uitam la datele despre tot ceea semnalaseră voluntarii ca fiind sisteme binare, în care două stele se învârt una în jurul celeilalte și formează eclipse. După trei zile de stagiu, am văzut un semnal de la un sistem numit TOI 1338. La început, am crezut că este o eclipsă stelară, dar sincronizarea era greșită. S-a dovedit a fi o planetă care bloca lumina celor două stele. A fost ceva foarte palpitant”, a spus Cukier, potrivit unui comunicat de presă emis de NASA.

Wolf Cukier. Foto: ABC News

Cercetările asupra corpului nou-descoperit, cunoscut astrofizicienilor ca planetă circumbinară și denumit acum TOI 1338 b, au fost prezentate recent în cadrul unei reuniuni a Societății Astronomice Americane.

Potrivit NASA, cele două stele realizează un sistem binar cu eclipse, fenomene care apar atunci când cei doi aștri se înconjoară reciproc în planul nostru vizual.

Una dintre stele este cu aproximativ 10% mai mare decât Soarele, iar cealaltă este mai rece, mai slabă și are doar o treime din masa Soarelui.

NASA a declarat ca va trimite spre publicare unei reviste științifice o lucrare scrisă de Cukier împreuna cu oameni de știință consacrați. Cukier, fan al filmului „Războiul Stelelor”, a spus că speră că acesta este începutul unei cariere în domeniul astronomiei.

„Încrederea noastră a urcat și s-a diminuat de câteva ori, dar la sfârșitul stagiului eram deja încrezători că ceea ce am descoperit este o planetă”, a spus Cukier pentru ABC News despre investigațiile sale și ale echipei din care a făcut parte.

Ca să știi mai mult, citește „O plimbare prin Univers. Carte de relaxare astronomică”

Astronomul Adrian Șonka își invită cititorii de toate vârstele la o plimbare de-a lungul și de-a latul Universului cunoscut. Vei afla ce presupune cu adevărat o călătorie în spațiu și cum se simte când zbori cu 28 000 km/h, cum se vede Pământul de pe fereastra hubloului, cum ar fi viața pe celelalte planete din Sistemul Solar (de ce e „grea” viața pe Venus și de ce e așa de „prăfuit” Marte) și unde e cel mai bine să programezi o viitoare vacanță (scuba-diving pe planetele joviene, anyone?), cum funcționează aparatul de făcut lumină” (Soarele, nu becul), unde se termină Sistemul Solar și cum se măsoară distanța până la stele, ce este o pitică roșie și ce e o gigantă albastră, care sunt cele mai bune „cartiere” cosmice sau cum poate găsi o maimuță o planetă.

Cu mult umor și într-un stil accesibil și prietenos, Adrian Șonka te învață tot ce ai nevoie ca să te plimbi relaxat printre planete și stele. Adrian Șonka este astronom de mai bine de 20 de ani, timp în care a privit cerul și a învățat să observe multe tipuri de obiecte cosmice: stele variabile, asteroizi, planete, ocultații etc.

„O plimbare prin Univers. Carte de relaxare astronomică” se găsește cu reducere pe Cărturești, Humanitas sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu