Cele mai detaliate imagini cu suprafața Soarelui realizate vreodată

Recent, echipa care gestionează un telescop construit special pentru a studia Soarele a dat publicității o serie de imagini ieșite din comun, care înfățișează steaua în cele mai reușite detalii înregistrate vreodată.

Imaginile scot în evidență granule de convecție de mărimea unor țări și câteva caracteristici magnetice: rădăcinile unor câmpuri care se extind la mare distanță în spațiu.

Fotografia suprafeței Soarelui la cea mai înaltă rezoluție de până acum. Foto: Fundația Națională pentru Știință, SUA

Acest „regal vizual” este posibil grație Telescopului Solar Daniel Inouye, aflat pe insula Maui, în Hawaii. Înregistrările deosebite ne vor oferi perspective mult mai bune asupra dinamicii schimbătoare a suprafeței solare și asupra impactului acesteia asupra Pământului, potrivit Popular Mechanics.

„Este pur și simplu cel mai mare salt al omenirii în ceea ce privește abilitatea de a studia Soarele de la sol. Este un eveniment important”, a spus astronomul Jeff Kuhn, de la Universitatea din Hawaii.

Aceste bule mișcătoare sunt cunoscute drept granule, fiind vârfurile celulelor de convecție din plasma solară. Plasma fierbinte se ridică spre centru și apoi se retrage înapoi în jurul marginilor, pe măsură ce se mișcă și se răcește.

Fiecare granulă este aproape de neconceput de mare – are un diametru de până la 1.600 de kilometri (de la Tulcea până la München, forțând o comparație ceva mai ușor de reprezentat).

Cercetătorii acordă un interes special acestor câmpuri magnetice de plasmă sucite și încurcate, care pot avea drept rezultat furtuni solare puternice, capabile să distrugă rețelele electrice (deși foarte rar) de pe Pământ.

Furtunile solare mai puțin puternice pot avea un impact asupra sistemelor de comunicații și navigare și pot genera aurore superbe, însă posibilitățile noastre de a înțelege și de a prezice „vremea spațială” sunt încă extrem de limitate.

Savanții cred că noul telescop va îmbunătăți această capacitate.

„Pe Pământ, putem prezice cu mare acuratețe unde va ploua, dar în ceea ce privește vremea spațială încă nu am ajuns acolo. Abilitățile noastre de previziune sunt cu 50 de ani în urma abilităților de previziune pentru vremea de pe Pământ, dacă nu cu și mai mult. Trebuie să înțelegem procesele fizice și totul începe de la Soare, pe care telescopul îl va studia în următoarele decenii”, a afirmat Matt Mountain, de la asociația care administrează Telescopul Solar Inouye.

Grafică: Incredibilia

Dotat cu instrumente de ultimă oră, telescopul va putea să măsoare și să caracterizeze aceste câmpuri magnetice cu mult mai bine decât s-a reușit până acum.

Aceste măsurători ne vor putea avertiza în avans în privința furtunilor solare. În momentul de față, pot fi prezise cu un avans de circa 48 de minute.

Savanții speră că, odată ce vom înțelege mai bine cum se comportă câmpurile magnetice la scară mică, rezultând într-o furtună solară, vor putea îmbunătăți perioada de previziune până la 48 de ore.

„Totul depinde de câmpul magnetic. Pentru a elucida cele mai mari mistere ale Soarelui, trebuie să putem vedea cu claritate aceste structuri minuscule de la o distanță de 150 de milioane de kilometri și trebuie să măsurăm cu precizie forța câmpului lor magnetic și direcția acestuia”, a spus Thomas Rimmele, director al Telescopului Solar Inouye.

În lunile care urmează, noi instrumente vor contribui la creșterea puterii telescopului. Unul dintre instrumente este proiectat pentru a măsura câmpul magnetic al Soarelui dincolo de discul solar vizibil, în coroană.

Potrivit astronomilor, aceste prime imagini sunt doar începutul, deoarece „telescopul va culege în primii săi cinci ani mai multe informații despre Soare decât toate datele adunate de când Galileo a îndreptat pentru prima dată un telescop spre această stea, în 1612”.


Citește și:

Ca să știi mai mult, citește „100 de fotografii care au schimbat lumea”

O carte-album de colecție cu cele mai importante 100 de fotografii din istoria lumii și descrierea istoriei acestora. Momente mărețe din istorie imortalizate în 100 de fotografii! De la deschiderea mormântului faraonului Tutankhamon la primul zbor al fraților Wright, de la ciuperca atomică din Nagasaki la prima aterizare pe lună, cele 100 de fotografii marchează momentele cele mai importante din istoria omenirii. Acestea ne reamintesc nu numai că fotografia reține evenimentele majore din întreaga lume, dar și că este un mod de a aduce în atenția opiniei publice realitatea acestor evenimente. Această carte cu o realizare grafică de excepție ce include comentarii pentru fiecare imagine este pur și simplu de nelipsit din biblioteca ta.

„100 de fotografii care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu