7 ritualuri religioase ciudate, practicate în jurul lumii

Fiecare cultură are unele tradiții și ritualuri religioase ciudate pentru restul lumii, dar perfect normale pentru adepții lor. Istoria credințelor consemnează numeroase astfel de ritualuri, unele dintre ele respingătoare, brutale sau pur și simplu deviante.

Indiferent de epoca sau locul în care s-au petrecut sau încă se mai desfășoară, aceste practici stârnesc reacții extreme, de la uimire, la dezgust. În acest articol îți prezentăm șapte credințe religioase ciudate și ritualurile practicate de adepții lor.

1. Aruncarea copiilor din turn

Acest ritual neobișnuit și periculos își are la bază niște credințe religioase ciudate. Ritualul este practicat la Templul Grishneshwar, din statul indian Maharashtra, și are o vechime de 700 de ani.

Copiii cu vârste de până la doi ani sunt aruncați dintr-un turn înalt de 15 metri, la baza căruia se află oameni care îi prind în cearșafuri.

Se crede că această ceremonie face copiii mai inteligenți, mai norocoși și mai sănătoși. Ritualul este practicat de hindușii și musulmanii din regiune.

2. „Înmormântările în cer”

Ritualuri religioase ciudate 02
Rămășițele unui om „înmormântat în cer” sunt consumate de vulturi. Foto: twitter.com

„Înmormântările în cer” sunt niște ritualuri religioase ciudate – extrem de tulburătoare pentru occidentali – practicate în Tibet. Cadavrul celui decedat este ciopârțit, iar bucățile sunt împrăștiate pe un vârf de munte, unde se descompun sau sunt consumate de păsări.

Cei mai mulți tibetani urmează tradițiile budiste, care spun că trupul uman este doar un recipient care poate fi înlăturat, de aici provenind popularitatea acestui ritual.

În cele din urmă, practica a fost scoasă în afara legii. Însă, cu permisiunea familiei celui decedat, astfel de ritualuri religioase ciudate încă mai au loc.

3. Aghori

Ritualuri religioase ciudate 03
Foto: livemint.com

Aghori este o sectă religioasă care s-a desprins din religia hindusă în secolul al XIV-lea. Conform mitologiei hinduse, tot ce există în lume este o emanație a zeității Brahman, iar răul nu există.

Credința Aghori duce lucrurile mai departe și spune că fiecare lucru este un element al divinității.

Adepții acestei credințe religioase trăiesc în apropierea crematoriilor, își acoperă corpurile cu cenușă umană, mănâncă rămășițe de cadavre umane și folosesc craniile celor decedați pentru a-și confecționa „kapalas” (boluri din care mănâncă).

În continuare, poți urmări un scurt documentar despre Aghori, dar te avertizăm că detaliile incluse în film nu sunt pentru persoanele sensibile.

4. Ritualuri religioase ciudate – Biserica maradoniană

Numită și creată după celebrul fotbalist din Argentina, Biserica Maradoniană îl venerează pe Diego Armando Maradona.

Adepții acestei credințe religioase ciudate cred că Maradona a fost cel mai mare jucător de fotbal din istorie, de aceea toate rugăciunile îl au drept subiect central pe fotbalist.

Ritualuri religioase ciudate 04
Foto: elcomercio.pe

În cadrul bisericii există și o serie de porunci, care îi îndeamnă pe credincioși să-și schimbe unul dintre prenume în Diego, să-și boteze fiii Diego și să propovăduiască „miracolele” înfăptuite de Maradona. Deși este absurdă, credința are 80.000 de adepți, în peste 60 de țări.

5. Religia Științei Fericite

Ritualuri religioase ciudate 05
Ryuho Okawa. Foto: blog.livedoor.jp

Adepții acestei credințe nu practică ritualuri religioase ciudate, ci propovăduiesc fericirea. Religia Științei Fericite a fost fondată de un japonez, Ryuho Okawa, care crede că misiunea sa este să aducă fericirea întregii omeniri.

A devenit religie oficială în 1991 și are peste 12 milioane de adepți. Convingerea de bază a religiei este că oamenii ar trebui să exploreze „mintea cea dreaptă” și „principiile fericirii”, prin dragoste, înțelepciune, reflecție și progres.

Întemeietorul acestei credințe religioase ciudate crede că poate contacta spiritele lui Mohamed, Isus Hristos, Buddha și Confucius. Singura cerință pentru a deveni membru este „dorința de a căuta calea și a contribui la aducerea iubirii, păcii și dragostei pe Pământ”.

6. Lingerea puroiului și mâncatul crustelor de pe răni

Ritualuri religioase ciudate 06
Foto: medievalists.net

Aceste este probabil cel mai dezgustător dintre ritualurile religioase ciudate. În Evul Mediu, leproșii erau alungați din comunitate și izolați.

Ca act de umilință și sacrificiu, multe dintre femeile care îi îngrijeau pe leproși, precum Sfânta Ecaterina de Siena, lingeau puroiul și mâncau crusta de pe rănile bolnavilor. Din fericire, nu există imagini care să înfățișeze această practică.

7. Autoflagelarea

Ritualuri religioase ciudate 07
Foto: naturadellecose.com

Aceasta este una dintre cele mai cunoscute credințe religioase ciudate. Autoflagelarea din motive religioase are o istorie lungă. Ea se practica în antichitate în Egipt, Grecia și Imperiul Roman, însă a ajuns la apogeu în secolele al XIII-lea și al XIV-lea.

Autoflagelarea a început ca o formă de penitență a radicalilor din Biserica Catolică: zeloții se biciuiau în public, folosind fâșii de piele simple sau de care erau atașate lame de metal, pentru a-și demonstra pietatea.

Procesiuni numeroase (unele cu 10.000 de participanți) treceau prin orașe purtând cruci și steaguri, iar zeloții se loveau singuri în timp ce intonau imnuri și îi încurajau pe ceilalți să li se alăture.

Autoflagelarea este practicată și astăzi de mase mari de credincioși, îndeosebi în India, Filipine, Irak, Pakistan și Liban.


În continuare, citește despre vraciul nigerian care a fost ucis încercând să demonstreze eficiența vrăjilor antiglonț, apoi descoperă 9 secte religioase înfiorătoare, ce fac filmele de groază să pară comedii.

Ca să știi mai mult, citește „Primele religii”

Asemenea limbilor vii care își au rădăcinile în limbile „moarte”, religiile vii își au rădăcinile în religiile dispărute sau se înscriu în continuitatea ritualurilor dintâi pe care le-au reluat, le-au reformulat, le-au încărcat cu alte sensuri, fără să le păstreze întotdeauna amintirea.

Momentele importante ale vieții – nașterea, pubertatea, moartea -, penitențele și sacrificiile, raportul dintre om, natura și animale descoperă urmele profunde lăsate de gândirea animistă în peisajul religios de astăzi. Istoricul religiilor Odon Vallet încearcă să regăsească moștenirea credințelor animiste în religiile actuale.

„Primele religii” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe eMag.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Lasă un comentariu