9 secte religioase înfiorătoare, ce fac filmele de groază să pară comedii

În acest articol vei descoperi secte religioase ale indigenilor din Pacificul de Sud care practică ritualuri cu scopul de a convinge piloții avioanelor să le arunce bunuri.

Tot aici vei citi despre culte ale sfârșitului lumii, care plănuiau să cucerească planeta după apocalipsă și care au reușit să dobândească înspăimântător de multă putere.

Unele dintre aceste secte religioase au cauzat pierderi masive de vieți omenești.

1

Secta religioasă Poarta Raiului

secte religioase
Foto: YouTube / Wikimedia

Poarta Raiului este prima dintre sectele religioase periculoase de pe lista noastră. Membrii săi s-au sinucis în masă în 1997, când Cometa Hale-Bopp a trecut pe lângă Soare.

Sectanții credeau că sufletele lor vor ajunge la o navă spațială extraterestră care urmărea cometa. Apoi, nava extraterestră trebuia să le ducă sufletele la „un nivel de existență superior celui uman”.

Grupul a fost fondat în 1974, de Marshall Applewhite și Bonnie Nettles, care s-au întâlnit într-un spital de psihiatrie. Pentru a se sinucide, 39 de membri au luat fenobarbital amestecat cu suc de mere și vodcă.

După ce au ingerat amestecul, și-au pus saci de plastic pe cap, ca să se sufoce. Cu toții erau îmbrăcați în cămăși negre și purtau pe brațe banderole pe care scria „Echipa de deplasare a Porții Raiului”.

Purtau pantaloni de trening asortați și încălțăminte sport Nike. Site-ul sectei este încă funcțional.

2

Secta religioasă John Frum

John Frum este unul dintre cele mai cunoscute exemple de „culturi ale bunurilor din avioane”. Astfel de secte religioase sunt de obicei grupuri de adoratori formate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial sau imediat după.00

Aceste secte s-au format în rândul locuitorii insulelor care au beneficiat de pe urma prezenței soldaților, care le-au împărțit bunuri în vremurile de restriște.

secte religioase
Foto: Mike Jay / Wikimedia

Membrii acestora cred că, practicând ritualuri care imită comportamentul soldaților pe care i-au văzut pe insulă, vor primi și mai multe bunuri.

Secta John Frum este alcătuită din locuitori ai insulelor Tanna, din Pacificul de Sud. Înainte ca soldații să ajungă pe insulă, băștinașii nu erau familiarizați cu bunurile moderne, cum ar fi hainele fabricate industrial, medicamentele și mâncarea conservată.

Locuitorii insulelor au văzut cum soldații primeau obiectele transportate de avioane și parașutate la sol. După ce soldații au părăsit insula, membrii sectelor au început să practice ritualuri în care imitau soldații, în speranța că vor primi, și ei, diverse obiecte.

Unele dintre ritualurile credincioșilor includ marșurile, imitarea semnalelor de aterizare și crearea de piste de avion, radiouri și turnuri de control false.

Cultul John Frum venerează un personaj numit John Frum, adeseori descris ca fiind un soldat american din Al Doilea Război Mondial.

Numele John Frum ar putea fi forma stâlcită a cuvintelor „John from” („John din…”), din propoziția „John from America” („John din America”).

Acest cult are încă adepți, iar ritualurile practicate de aceștia au devenit între timp o atracție turistică.

3

Secta religioasă Family International

secte religioase
Foto: Wikimedia / The Awl

Family International este o sectă fondată în 1968 de un fost pastor care se credea profetul lui Dumnezeu. Acesta a format un grup cu niște vederi total neobișnuite legate de sexualitate.

De exemplu, cultul susține incestul părinți-copii. De asemenea, membrilor li se spune să își imagineze că fac sex cu Isus. Secta are o învățătură numită „Isus iubitorul”.

Membrii cred că grupul lor este ca mireasa lui Hristos, pe care ar trebui să-l iubească așa cum soția îl iubește pe soț. Adepții sunt încurajați să își imagineze că Isus li se alătură atunci când fac sex sau când se masturbează.

Membrilor bărbați li se spune să își imagineze că sunt femei. Asta, pentru a evita o relație homosexuală cu Isus.

Secta s-a numit inițial „Adolescenți pentru Hristos”. Ulterior, a fost numită „Copiii lui Dumnezeu”, iar în prezent poartă numele de „The Family International”.

Cultul a avut câțiva membri notabili: actorii americani Joaquin Phoenix și Rose McGowan, de exemplu, s-au născut în sânul acestei organizații. Potrivit site-ului oficial al sectei, membrii cultului provin din peste 80 de țări.

4

Secta religioasă a narcosataniștilor

secte religioase
Foto: Wikimedia

Narcosataniștii este numele pe care mass-media l-a dat unei secte religioase de traficanți de droguri din Mexic care practicau sacrificii umane.

Traficanții credeau că astfel erau protejați de poliție și chiar că gloanțele nu îi puteau străpunge. Cultul a fost condus de către un bărbat cubanezo-american pe nume Adolfo de Jesus Constanzo.

Când era adolescent și trăia în Puerto Rico, Constanzo a început să practice o religie numită Palo Mayombe, care implica sacrificii de animale.

La maturitate, Constanzo s-a mutat în Mexico City. Acolo, a adunat câțiva oameni care să-l urmeze și a pus pe roate o afacere de succes.

În cadrul acesteia, sacrificau animale „pentru a le purta noroc” clienților, mulți dintre ei traficanți de droguri și ucigași plătiți.

În 1988, narcosataniștii s-au mutat într-o fermă izolată în deșert, de unde desfășurau acțiuni de trafic cu cocaină și marijuana.

Sectanții au început apoi să practice sacrificii umane și făceau vrăji despre care credeau că îi apără de poliție. Printre victimele lor se numărau străini și traficanți de droguri rivali.

Crimele au ieșit la lumină după ce membrii cultului au răpit și ucis un student american aflat în Mexic in vacanță. În urma raidului desfășurat la ferma narcosataniștilor, polițiștii au găsit 15 cadavre umane mutilate.

În apropiere, a fost descoperit un cazan ce conținea o pisică moartă și un creier de om.

5

Secta Fraților Hernandez

secte religioase
Foto: Wikimedia

Secta Fraților Hernandez s-a format în 1963, când doi infractori mărunți i-au convins pe locuitorii din satul Yerba Buena, Mexic, că erau profeți ai zeilor incașilor.

Infractorii erau frații Santos și Cayetano Hernandez. După ce i-au convins pe săteni că erau profeți, le-au promis că-i vor duce la o comoară ascunsă în peșterile din apropiere.

Frații au angajat o prostituată, Magdalena Solis, care trebuia să ia parte la înșelătorie. Au prezentat-o pe Solis sătenilor ca fiind reîncarnarea unei zeițe Inca.

Curând, Solis a devenit instabilă psihic și a preluat conducerea sectei. Când doi săteni au încercat să părăsească grupul, Solis a ordonat să fie uciși.

Apoi, a început să ceară sacrificii umane și a susținut că trebuie să bea sânge ca să rămână tânără. În următoarele șase săptămâni, grupul a sacrificat patru oameni.

Declinul sectei a venit după ce un băiat de 14 ani a asistat la unul dintre ritualurile practicate de membrii cultului. Speriat, băiatul a mers cale de 24 de kilometri, până la cea mai apropiată secție de poliție, unde a declarat că a văzut „vampiri”.

A doua zi, un polițist l-a însoțit pe băiat la locul unde se petrecuseră ritualurile, dar atât băiatul, cât și omul legii au fost uciși de membrii sectei. Văzând că băiatul și colegul lor nu se mai întorc, polițiștii au descins în sat.

În urma descinderii, mai mulți membri ai cultului au fost împușcați, iar Solis a fost arestată.

6

Secta religioasă Templul Oamenilor

secte religioase
Foto: Wikimedia

Templul Oamenilor a fost o sectă religioasă fondată în 1955 în Indiana, SUA, de către un pastor pe nume Jim Jones. Acesta predica un mesaj care împrumuta elemente din creștinism, comunism și socialism.

În 1974, Jones s-a mutat în Guyana cu aproape o mie de adepți și a pus bazele localității Jonestown. După ce câțiva foști membri au descris practicile brutale pe care le înduraseră la Jonestown, comunitatea a început să stârnească interesul media și al autorităților.

Potrivit relatărilor celor „evadați”, membrilor sectei li se cerea în mod regulat să participe la un proces de „catharsis”. În cadrul acestui proces, o persoană era aleasă pentru a fi criticată și bătută.

După ce i-a fost atrasă atenția asupra potențialelor abuzuri care aveau loc la Jonestown, congresmanul american Leo Ryan american a decis să viziteze comunitatea, în speranța că va putea realiza o investigație asupra practicilor cultului.

Vizita a început la 14 noiembrie 1978. La început, lucrurile s-au desfășurat normal, iar Ryan a intervievat mai mulți membrii ai cultului. Însă pe 18 noiembrie, văzând că demnitarul devine insistent, câțiva membri ai sectei i-au cerut să plece și l-au însoțit la pista de decolare din apropierea așezării.

Acolo, gărzile din Jonestown au intervenit imediat: i-au ucis pe Ryan, pe trei jurnaliști și pe un fost membru al sectei. În aceeași seară, Jones le-a ordonat adepților săi să se sinucidă bând suc de struguri amestecat cu cianură. 909 oameni și-au pierdut viața.

7

Mișcarea pentru Restaurarea celor Zece Porunci

secte religioase
Foto: Wikimedia

Acesta a fost un cult apocaliptic, care s-a format la sfârșitul anilor ’80 în Uganda. Liderii cultului predicau că lumea avea să se sfârșească pe 31 decembrie 1999.

Totuși, când au observat că noul mileniu a venit fără incidente, liderii sectei au avansat un nou termen pentru sfârșitul lumii: 17 martie 2000.

Odată venită și această zi, au organizat o petrecere uriașă și s-au adunat în biserica lor ca să se roage și să cânte. În timpul ceremoniei, biserică a avut loc o explozie, urmată de un incendiu.

Toți cei 530 de oameni prezenți au murit. Investigația ulterioară a dezvăluit că fusese vorba de o crimă în masă, pusă la cale de liderii sectei.

Sute de alți adepți au fost, de asemenea, găsiți morți prin otrăvire, înșirați pe proprietățile sectei ugandeze. Experții criminaliști au ajuns la concluzia că acești membri fuseseră uciși cu câteva săptămâni înainte.

8

Secta Familia

secte religioase
Foto: Wikimedia

Familia a fost o sectă creată de o profesoară australiană de yoga care susținea că este reîncarnarea lui Isus. Aceasta și-a pus adepții s-o ajute să strângă laolaltă 14 copii cu scopul de a-i transforma într-o „rasă perfectă”.

Din 1968 până în 1975, profesoara de yoga Anne Hamilton-Bryne și adepții ei au adunat 14 copii. Unii dintre aceștia erau urmașii biologici ai membrilor sectei religioase, unii erau adoptați, iar alții fuseseră răpiți.

Copiilor li s-a spus că Hamilton-Bryne este mama lor și trăiau separat de membrii adulți ai sectei, într-un complex izolat. Erau îngrijiți de un grup de femei extrem de crude, numite „mătuși”.

Copiilor le-a fost albit părul cu înălbitor: cu toți trebuiau să arate la fel. Erau bătuți și înfometați în mod regulat. Dacă un copil uda patul, era obligat să facă un duș rece.

Ca să fie docili, copiii erau adesea drogați cu medicamente psihiatrice. Ajunși la adolescență, era forțați să treacă printr-o inițiere ce implica ingerarea de LSD.

Sfârșitul cultului a venit în 1987, când unul dintre copii, Sarah Hamilton-Byrne, a fost exclus din sectă pentru comportament rebel. Fata a mers imediat la poliție, unde a relatat experiențele prin care trecuse.

Autoritățile au descins la sediul cultului și i-au luat în custodie pe copiii rămași. Anne Hamilton-Byrne și soțul ei au reușit să fugă din Australia și au petrecut șase ani în afara țării. În 1993, cei doi au fost arestați de FBI în statul american New York și extrădați în Australia.

9

Secta Aum

secte religioase
Foto: Wikimedia

Fondatorul sectei, Shoko Asahara, a profețit că lumea se va sfârși în 1997 și că SUA vor începe „al treilea război mondial”, care se va sfârși într-un Armaghedon nuclear.

Asahara susținea că lumea este condusă de francmasoni, evrei, familia regală britanică și de religii japoneze rivale. Bărbatul afirma că secta Aum Shinrikyo va dezvălui lumii adevărul despre această conspirație de proporții mondiale.

Pentru scopuri care țineau de PR și publicitate, secta și-a produs propriile benzi desenate și desene animate, care înfățișau cultul ca pe un grup de elită, care folosește arme puternice pentru a lupta împotriva conspirațiilor mondiale.

În 1994, grupul a folosit un camion frigorific modificat pentru a elibera un nor de gaz sarin în apropierea unor judecători care supravegheau un proces intentat grupului.

La acel moment, polițiștii nu știau cine era în spatele atacului și și-au concentrat investigația pe un localnic nevinovat.

Într-un final, oamenii legii și-au dat seama că secta se afla în spatele atacului și au pus la punct un plan de descindere la sediul cultului. Însă Asahara a aflat planurile poliției și a organizat un alt atac cu gaz sarin, pentru a abate atenția oamenilor legii.

De data aceasta, ținta grupului au fost cinci garnituri de metrou. Atacul cu gaz sarin a ucis 13 oameni, iar peste 5.000 de persoane au avut nevoie de spitalizare.

În urma atacului, poliția a desfășurat mai multe raiduri asupra clădirilor cultului din întreaga țară. Au descoperit explozibili, arme chimice, un elicopter militar rusesc și laboratoare în care membrii sectei fabricau droguri.

Printre „produsele chimice” ale sectei Aum se numărau „serul adevărului”, LSD și metamfetamine, pe care membrii cultului le vindeau organizațiilor interlope.

Aum Shinrikyo există încă și astăzi. În 2011, cultul avea 1.000 de membri. În prezent, acesta este sub supravegherea Agenției de Informații pentru Securitatea Publică a Japoniei.

Ca să știi mai mult, citește „Primele religii”

Asemenea limbilor vii care își au rădăcinile în limbile „moarte”, religiile vii își au rădăcinile în religiile dispărute sau se înscriu în continuitatea ritualurilor dintâi pe care le-au reluat, le-au reformulat, le-au încărcat cu alte sensuri, fără să le păstreze întotdeauna amintirea.

Momentele importante ale vieții – nașterea, pubertatea, moartea -, penitențele și sacrificiile, raportul dintre om, natura și animale descoperă urmele profunde lăsate de gândirea animistă în peisajul religios de astăzi. Istoricul religiilor Odon Vallet încearcă să regăsească moștenirea credințelor animiste în religiile actuale.

„Primele religii” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe eMag.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

6 comentarii la „9 secte religioase înfiorătoare, ce fac filmele de groază să pară comedii”

Lasă un comentariu