Nicolae Milescu Spătaru a fost unul dintre marii calători, aventurieri şi cărturari ai secolului al XVII – lea.
Născut la 31 mai 1636, dintr-un tată aromân din Peloponez şi o mamă moldoveancă get-beget, Nicolae Milescu Spătaru a avut o carieră politică şi diplomatică spectaculoasă, ajungând prieten cu Patriarhul de Ierusalim, Dositei, şi om de încredere al mai multor domnitori din Moldova şi Muntenia, dar şi trădător al altuia, Iliaş Alexandru, care a pus să-i fie crestat nasul.
Nicolae Milescu Spătaru a fost primit ca ambasador de Ludovic al XIV-lea, „Regele Soare”, şi a fost trimis ca sol al ţarului rus la curtea strălucitoare a împăratului Chinei. A fost primul român care a ajuns la Marele Zid Chinezesc.
Beijing în secolul al XVII-lea, stampă de epocă
Mai târziu a devenit consilier al lui Petru cel Mare şi a ajutat la modernizarea educaţiei în Rusia Ţaristă. A murit la Moscova în 1708. Urmaşii săi şi-au rusificat numele, din Spătaru în Mecinikov. Un descendent din această ramură a familiei, Ilia Ilici Mecinikov, a fost laureat cu Premiul Nobel pentru Medicină, în 1908.
1685 – A fost încheiat Tratatul de “alianţă veşnică” între Ţara Românească şi Transilvania
1804 – S-a născut compozitorul Mihail Glinka, considerat întemeietorul muzicii clasice ruse. (d. 15 februarie 1857)
1829 – A apărut, la Iaşi, „Albina Românească”, prima gazetă în limba română din Moldova, al cărei proprietar era Gheorghe Asachi.
1838 – S-a născut Gheorghe Lahovari, inginer, scriitor, membru de onoare al Academiei Române. În 1888 a tipărit un “Dicţionar geografic al judeţului Argeş”, primul de acest fel în spaţiul românesc. (d. 13 iunie 1909)
1876 – A murit Hristo Botev, poet şi revoluţionar bulgar. (n. ianuarie 1848)
1878 – Au început lucrările Congresului de pace de la Berlin, care a recunoscut independenţa de stat a României, ca şi drepturile acesteia asupra Dobrogei, sudul Basarabiei fiind înstrăinat din nou Rusiei.
1912 – A încetat din viaţă Daniel Hudson Burnham, arhitect american, unul dintre pionierii construcţiei de “zgârie-nori”, cu structură metalică şi pereţi portanţi (n. 4 septembrie 1846)
1920 – Au fost stabilite relaţii diplomatice între România şi Vatican, la nivel de legaţie
1926 – S-a născut Marylin Monroe, actriţă americană. („Gentlemen Prefer Blondes”, „Niagara”, „Some Like It Hot”) (d. 1962)
1928 – S-a nascut Petre Brâncuşi, muzicolog. La Târgu-Jiu este organizat anual Simpozionului Naţional „Petre Brâncuşi”, dedicat muzicologului. (d.1995)
1980 – Postul de televiziune american „Cable News Network” (CNN) a efectuat prima transmisie
2008 – Încetează din viaţă creatorul de modă francez, Yves Saint Laurent, simbol cultural al secolului al XX-lea, care a revoluţionat ţinutele feminine. (n. august 1936)
2009 – Grupul General Motors a declarat falimentul, la peste 100 de ani de la înfiinţare, iar compania reorganizată intră în proprietatea guvernului Statelor Unite