Papirusul erotic din Torino, prima „revistă pentru adulți” din istorie

Papirusul erotic din Torino este o veche creație egipteană care a suscitat multă vreme interesul aprins al istoricilor, întrucât tratează subiectul sexualității într-un mod cât se poate de explicit.

Fiind creat cândva în timpul domniei lui Ramses al III-lea (în jurul anului 1150 î.e.n.), este cu aproximativ o mie de ani mai vechi decât Kamasutra, celălalt mare tratat despre sexualitate al Antichității.

Fragmente din papirusul erotic expuse la Muzeul din Torino. Foto: Wikimedia

Papirusul conține 12 secvențe ce înfățișează cupluri în diferite poziții sexuale. Bărbații din imagini au chelie și organe genitale exagerat de mari, în timp ce femeile sunt tinere suple, nubile.

Potrivit unei interpretări, cele 12 secvențe reprezintă, de fapt, același cuplu, dat fiind că personajele au peste tot aceleași trăsături, potrivit Cultura Colectiva și Amusing Planet.

Papirusul conține, de asemenea, imagini cu obiecte din iconografia erotică tradițională, cum ar fi frunzele convolvulus și, în unele scene, dețin obiecte asociate în mod tradițional cu Hathor, zeița iubirii, precum flori de lotus, maimuțe și sistra, un instrument muzical dedicat lui Hathor.

Reproduceri realizate de Ippolito Rosellini în secolul XIX. Foto: Cultura Colectiva

Unele imagini sunt însoțite de comentarii care par să exprime plăcere și încântare. De exemplu, într-o scenă, femeia este aplecată, iar bărbatul o cuprinde din spate.

Textul care însoțește imaginea spune:

„Vino cu dragostea ta. O, Soare, mi-ai aflat inima, este atât de plăcut!”

În anii 1820 a provocat un asemenea scandal, încât Muzeul din Torino l-a ascuns de ochii publicului timp de 150 de ani. A fost scos din depozit abia în anii ’70 ai secolului trecut.

Jean-François Champollion (1790-1832) și Ippolito Rosellini (1800-1843). Foto: Wikimedia

În 1824, când Jean-François Champollion a văzut papirusul, l-a descris drept „o imagine a obscenității monstruoase care mi-a dat o impresie cu adevărat ciudată despre înțelepciunea și sobrietatea egiptenilor.”

Papirusul, lung de peste 2.5 metri, începe cu o secțiune satirică, reprezentând animale care efectuează activități omenești, cântând la instrumente muzicale, urcându-se în copaci să culeagă fructe, certându-se și conducând care.

Reproduceri realizate de Ippolito Rosellini. Foto: Cultura Colectiva

Doar cea de-a doua secțiune este erotică. Semnificația acestei secțiuni a fost dezbătută ani la rând, dar în general opinia istoricilor este că a fost creată exclusiv pentru distracție. Cu alte cuvinte, este unul dintre primele exemple de pornografie din istoria omenirii.

Papirusul este păstrat în prezent în Muzeul Egizio din Torino, Italia. Este fragmentat și se găsește într-o stare de conservare deplorabilă. Conținutul său este cunoscut grație reproducerilor făcute de egiptologul italian Ippolito Rosellini în prima jumătate a secolului XIX.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

2 comentarii la „Papirusul erotic din Torino, prima „revistă pentru adulți” din istorie”

  1. Omul a stiut intotdeauna care este partea frumoasä a vietii.
    Astäzi stim cä in timpul orgsmului,cei doi,dacä-si pun o dorintä aceasta se implineste repede.
    In timpul orgasmului esti una cu UNIVERSUL.Cristos a spus;eu cu tatäl UNA SUNT.
    Incercati !Aici este vorba de IUBIRE,nu de violentä…

    Răspunde

Lasă un comentariu