13 adevăruri crunte despre Al Doilea Război Mondial, cel mai devastator conflict din istorie

Al Doilea Război Mondial a fost una dintre cele mai nefaste perioade din istoria omenirii. Conflagrația a schimbat totul – prin număr de victime, salturi tehnologice, putere nucleară și multe altele.

Cu toate acestea, în afara unor repere generale, există multe alte amănunte interesante, dar oarecum obscure cu privire la Al Doilea Război Mondial, detalii mai puțin popularizate.

În acest articol îți prezentăm câteva adevăruri mai puțin cunoscute despre acest conflict nimicitor.

1

Aproximativ 3% din populația lumii de la 1939 a dispărut în război

Foto: Wikimedia

Al Doilea Război Mondial a ucis peste 60 de milioane de oameni, mai mult de 3% din populația estimată a lumii în anul 1939 (adică două miliarde).

Niciodată în istoria omenirii nu mai muriseră atâția oameni în urma unui război. Dacă numărăm și morțile survenite de pe urma bolilor și a foametei generate de război, numărul victimelor urcă la circa 80 de milioane.

Guvernul sovietic a raportat că URSS a pierdut 26.6 milioane de vieți în timpul războiului. În august 2009, Institutul Polonez al Memoriei Naționale a estimat numărul de morți din Polonia la 5.6 – 5.8 milioane, în timp ce, pentru Germania, istoricul militar Rudiger Overmans a propus numărul de 5.3 milioane.

Se estimează că România a pierdut aproximativ 300.00 de soldați și 200.000 de civili.

2

80% dintre bărbații născuți în URSS în 1923 au murit în Al Doilea Război Mondial

Foto: History Colored

Germania și aliații săi au invadat URSS în 1941. A fost o operațiune uriașă, iar soldații tineri, născuți la începutul anilor ’20, nu aveau experiența sau tehnica necesară pentru a face față unui asemenea atac.

Au fost luați prin surprindere și au fost uciși sau au fost luați prizonieri.

3

Toate animalele veninoase de la Grădina Zoologică din Londra au fost ucise de britanici

Când a început războiul, aproape toate animalele veninoase de la grădina zoologică din Londra au fost ucise.

Al Doilea Război Mondial
Foto: Pinterest

Asta, pentru a evita eventuale victime cauzate de animalele veninoase care ar fi putut scăpa, în cazul în care grădina zoologică ar fi fost bombardată.

Totuși, unele au fost cruțate: un dragon de Komodo și aligatorii din China. De asemenea, doi pitoni au fost păstrați în cutii mari de lemn.

4

Operațiunea Barbarossa a dus la uciderea în masă a 5.5 milioane de prizonieri

În numai opt luni, naziștii au ucis 2.8 milioane de prizonieri sovietici. Au folosit tehnici precum înfometarea și expunerea la gaze toxice.

Foto: Wikimedia

Toate acestea făceau parte din Operațiunea Barbarossa, în cadrul căreia peste 5.5. milioane de prizonieri sovietici au fost uciși pe loc sau au fost trimiși în Germania ca să fie exterminați.

5

În apele Noii Caledonii au fost testate 3.700 de „bombe Tsunami”

În Al Doilea Război Mondial, SUA și Noua Zeelandă au desfășurat o operațiune secretă, Proiectul Seal, în cadrul căreia au testat un dispozitiv care se putea măsura (ca putere de distrugere) cu bomba nucleară.

Dispozitivul putea da naștere unui șir de zece explozii care aveau drept rezultat un val tsunami de 10 metri, care putea inunda un oraș întreg. Testele au avut loc în Noua Caledonie și în Auckland.

6

Hitler plănuia să transforme Moscova într-un lac

Al Doilea Război Mondial
Foto: Wikimedia

În timp ce invada Rusia, în anul 1941, Hitler era hotărât să folosească Moscova drept capitală administrativă. A decis ca apoi, la fel ca în cazul Leningradului și al Kievului, să facă Moscova una cu pământul și să extermine majoritatea locuitorilor din acest oraș.

Plănuia să acopere Moscova cu un lac artificial, scufundând orașul prin deschiderea barajelor de pe canalul Moscova-Volga.

7

Japonia a aruncat peste China pureci cu ciumă bubonică

Un raport recent al unui medic din Tokyo a dat la iveală faptul că, în Al Doilea Război Mondial, un oraș din China a fost bombardat cu purici infestați cu ciumă bubonică.

Foto: Pinterest

Drept rezultat, în China a izbucnit o epidemie severă. La sfârșitul lui 1940, peste 100 de oameni au murit din cauza ciumei în orașul Ningbo, potrivit bacteriologului Huang Ketai.

8

Soldații sovietici au violat două milioane de femei germane

Spre sfârșitul războiului, Aliații au început să ocupe teritoriul german. În această perioadă, în Germania au avut loc violuri în masă, comise mai ales de soldații sovietici.

Multe surse arată că liderii sovietici erau la curent cu aceste atrocități, însă nu au făcut nimic pentru a le împiedica. Numărul cazurilor de viol este estimat la peste două milioane. Nu exista limită de vârstă cu privire la victime; femeile siluite aveau între 13 și 70 de ani.

9

Japonezii au avut o mașină de ucis mai eficientă decât a germanilor

Foto: Bekors

Este de notorietate că Adolf Hitler și naziștii au ucis milioane de evrei în Al Doilea Război Mondial. Poate mai puțin cunoscut este că japonezii au ucis chiar mai mulți oameni decât naziștii, însă în China.

Împăratul japonez Hirohito și trupele nipone au fost implicați în crime de război comise împotriva civililor și prizonierilor de război chinezi.

10

Aproximativ 1.1 milioane de copii au fost uciși în Holocaust

Potrivit memoriilor supraviețuitorilor, aproximativ 1.1 milioane de copii au fost persecutați de naziști în timpul războiului.

Foto: Wikimedia

Familiile de evrei, țigani și alte minorități au fost nevoite să se ascundă, să emigreze și să sufere din cauza atrocităților naziste. Mulți dintre copiii care au fost băgați în închisoare au fost apoi uciși în Holocaust.

11

După război, Hitler plănuia să construiască „Muzeul rasei dispărute”

Hitler plănuia să construiască „Muzeul rasei dispărute”, în care toate obiectele personale și rămășițele evreilor aveau să fie păstrate după uciderea acestora.

12

Pentru Japonia și Rusia, războiul continuă

Deși manualele menționează cu claritate data la care s-a sfârșit Al Doilea război Mondial, de fapt conflagrația nu s-a sfârșit.

Cel puțin nu pentru Japonia și Rusia, care nu au semnat niciun tratat de pace și încă se ceartă pentru Insulele Kurile, care au fost ocupate de ruși în timpul războiului.

Foto: Getty Images

Așadar, războiul s-a sfârșit pentru celelalte națiuni, însă pentru ruși și japonezi continuă sub forma disputei pentru Insulele Kurile.

13

Recolta de bombe a Germaniei

Au trecut peste 70 de ani de când a fost lansată ultima bombă în timpul războiului și au fost semnate mai multe tratate de pace.

al doilea razboi mondial bome
Foto: Getty Images

Însă, în Germania, încă sunt găsite aproximativ 5.500 de bombe pe an. Unele au fost detonate în anii trecuți și multe sunt încă ascunse în solul Germaniei.

Ca să știi mai mult, citește „Miturile celui de-Al Doilea Război Mondial”

Propaganda intensă desfășurată de ambele părți beligerante de-a lungul celui de-Al Doilea Război Mondial a dat naștere unor mituri care supraviețuiesc și astăzi. Cu toate că aceste mituri au ajuns să aibă rang de adevăr pentru cea mai mare parte a oamenilor, ele rămân, totuși, eronate. Cu ajutorul documentelor istorice, autorii acestei cărți demontează, în 23 de eseuri scrise pe înțelesul tuturor, câteva dintre aceste legende. Ce s-a întâmplat, de fapt, la Pearl Harbor? Erau membrii trupelor SS niște luptători de elită? A pierdut Germania războiul din cauza lui Hitler? Citind această carte, vei descoperi răspunsul la aceste întrebări și vei afla adevărul despre câteva dintre miturile celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Miturile celui de-Al Doilea Război Mondial” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

2 comentarii la „13 adevăruri crunte despre Al Doilea Război Mondial, cel mai devastator conflict din istorie”

  1. ACe facem cu cele 22 milioane de rusi ucisi de Stalin pentru „epurare” , 60 milioane de chinezi ucisi de Mao in timpul Revolutiei culturale si o treime din populatia Cambogiei ucisa de partidul comunist cabbogian

    Răspunde
  2. Nebunia unui om, perversitatea unei ideologii, lipsa absoluta a respectului pentru viata, mandria istorica falsa a unui popor, etc. …..

    Răspunde

Lasă un comentariu