5 teorii ridicole și nebunești despre soarta lui Adolf Hitler

5 teorii ridicole și nebunești despre soarta lui Adolf Hitler FEATURED_compressed

Există câteva personalități istorice ale căror vieți vor continua să ne fascineze mult timp după moartea lor. Aceste personaje rămân în amintirea noastră și, oricât timp ar trece, unii continuă să creadă că ele sunt încă vii și se află printre noi.

Adolf Hitler este, cu siguranță, una dintre figurile istorice a căror moarte continuă să fie învăluită în mister. Asta, deoarece nu se știu prea multe despre ultimele clipe ale conducătorului nazist.

În lipsa certitudinilor, oamenii au lansat diverse teorii – unele amuzante, altele de-a dreptul fantasmagorice – despre ce s-a întâmplat cu adevărat cu liderul nazist pe 30 aprilie 1945.

În acest articol îți prezentăm câteva dintre teoriile referitoare la soarta lui Adolf Hitler.

1

Führer-ul s-a clonat

Adolf Hitler teorii 01.fw
Foto: Wikimedia

Deși este bazată pe filmul „Băieții din Brazilia” (1978), teoria conform căreia Adolf Hitler s-a clonat are mulți adepți.

Cu toate că este absolut hilară, această teorie pornește de la un fapt real: interesul lui Hitler pentru biotehnologie. Se spune că Hitler le-ar fi dat mână liberă cercetătorilor să facă experimente în domeniul clonării, iar acestea ar fi fost încununate de succes.

Așadar, susțin adepții acestei teorii, cadavrul găsit în buncăr era doar una dintre clonele lui Hitler. La acea vreme, dictatorul german se afla deja în afara oricărui pericol, într-un loc secret.

2

Adolf Hitler a fugit în Argentina

Adolf Hitler teorii 02.fw
Foto: Wikimedia / iStock

Se știe că, după război, mai mulți capi ai naziștilor au fugit în Argentina, inclusiv Adolf Eichmann, Josef Mengele și Claus Barbie. O teorie a lansat ideea că Hitler s-ar fi urcat la bordul submarinului U977 și ar fi călătorit din Norvegia până în sudul Argentinei. Călătoria ar fi durat două luni și jumătate.

Relatările conform cărora Hitler și Eva Braun au fost văzuți în Argentina au ajuns pe prima pagină a ziarelor din lumea întreagă. În urma relatărilor, SUA au deschis o investigație, care a avut ca rezultat un raport neclar, de 700 de pagini.

Unii cred că această teorie este adevărată și că Hitler și soția sa au trăit fericiți până la adânci bătrâneți într-o vilă argentiniană.

3

S-a refugiat în Pământul gol pe dinăuntru

Adolf Hitler teorii 03.fw
Foto: Pinterest / Wikimedia

Conducătorul german se afla în buncărul său din Berlin la momentul ultimelor bombardamente ale Aliaților. Astfel, mai avea o singură ieșire: pe sub pământ!

Această teorie bizară spune că Hitler avea pregătită o cale de scăpare în cazul în care eșecul era iminent. Nu dorea să se predea și nici să se sinucidă. În schimb, ar fi traversat un tunel subteran care ducea la un aerodrom, de unde a luat avionul și a zburat spre Polul Sud.

Acolo, ar fi intrat în Pământul gol pe dinăuntru, folosind intrarea de la Polul Sud. Inspirația pentru această teorie constă în faptul că unii dintre sfătuitorii de frunte ai lui Hitler (posibil chiar și Hitler însuși) credeau că Pământul este gol pe dinăuntru.

Au existat chiar și expediții ale naziștilor, care doreau să exploateze acest potențial avantaj strategic în timpul războiului. Unii dintre cei care cred în teoria Pământului gol pe dinăuntru iau de bun scenariul potrivit căruia Hitler ar fi scăpat în acest fel.

4

Adolf Hitler a fugit în Antarctica

Adolf Hitler teorii 04
Foto: Wikimedia

Aceasta este una dintre cele mai fantasmagorice și complexe teorii. Se spune că naziștii au construit o bază secretă la Polul Sud chiar de la începutul anilor ’30.

„Flota germană de submarine este mândră că a construit pentru Führer o fortăreață inexpugnabilă, într-o altă parte a lumii”, declara, în 1943, amiralul Karl Dontiz.

Pornind de la această declarație, s-a născut teoria conform căreia Hitler a fost scos din Germania și dus într-un buncăr secret din Antarctica.

5

Hitler este în Spania

Adolf Hitler teorii 05.fw
Hola, Foto: Wikimedia / Pinterest

O altă teorie este descrisă în cartea „Evadarea lui Hitler”, de Ron T. Hansig. Conform cărții, Hitler ar fi fugit în Spania în aprilie 1945.

Potrivit autorului, dictatorul sovietic Iosif Stalin era convins că Führer-ul a scăpat. La fel ca în cazul teoriei clonării, autorul susține că rămășițele găsite în buncăr îi aparțineau unei dubluri a liderului german.

Mai mult, potrivit autorului, cadavrul Evei Braun nu ar fi fost găsit niciodată, teoria sinuciderii fiind, deci, falsă.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

2 comentarii la „5 teorii ridicole și nebunești despre soarta lui Adolf Hitler”

Lasă un comentariu