Primul atac cibernetic: „Frații hackeri” care au dat lovitura acum 185 de ani

Mulți cred că primul atac cibernetic din lume a avut loc în 1988, când Robert Morris, student în ultimul an la Universitatea Cornell, a creat un virus care a blocat secțiuni mari din internet.

Intențiile lui Morris nu erau rele, voia doar să vadă „cât de mare e internetul”, însă programul pe care îl crease în acest scop avea comportamentul unui virus, adică se replica de unul singur.

Robert Morris
Robert Morris pleacă de la tribunal, alături de mama sa. Foto: Michael J. Okoniewski/AP

Morris a fost prins și condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare și 400 de ore de muncă în folosul comunității. Dar istoria atacurilor cibernetice este mult mai veche decât virusul lui Morris…

Rețeaua de „semafoare” a Franței, ținta fraților Blanc

De fapt, povestea primului atac cibernetic începe pe vremea în care nu existau nici internetul, nici computerele. Exista, în schimb, o rețea mare de transmisie de date, numită „semafor”.

Primul atac cibernetic - Sistemul semafor
Ilustrație din Franța secolului al XIX-lea, înfățișând un turn de semnalizare. Foto: Wikimedia

Sistemul „semafor” a fost implementat pentru prima oară în Franța, în 1790. Era compus dintr-un lanț de turnuri, situate la distanțe de 30-40 de kilometri unul de altul.

În vârful fiecărui turn se aflau niște brațe de lemn, conectate printr-o bară transversală. Prin dispunerea brațelor în diferite poziții, operatorul turnului putea reprezenta 196 de simboluri diferite.

Semnalele erau observate de către operatorul următorului turn, prin telescop. Astfel, mesajele erau transmise cu o viteză remarcabilă.

Rețeaua de „semafoare” era rezervată comunicațiilor de stat, însă, în 1834, doi frați, François și Joseph Blanc, au găsit o cale de a ataca sistemul pentru a se îmbogăți.

Primul atac cibernetic: Asaltul asupra bursei franceze

Francois Blanc
Foto: Wikimedia

François și Joseph Blanc făceau comerț cu obligațiuni de stat la bursa din Bordeaux, care urma îndeaproape tendințele bursei din Paris. Fiind cea mai mare bursă din Franța, bursa din Paris dădea tonul în privința comerțului din întreaga țară.

Dar, deoarece dura câteva zile până când informațiile legate de schimbările înregistrate pe bursă ajungeau cu poșta de la Paris, bursele din orașele mai mici erau mereu în urmă.

Dacă ar fi avut informațiile în avans, frații Blanc ar fi putut să acționeze înainte de schimbarea pieței și, astfel, să câștige mai mulți bani.

Unii au încercat să folosească mesageri umani și porumbei, însă frații responsabili de primul atac cibernetic știau că păsările nu erau de încredere. Porumbeii se rătăceau adeseori, iar mesagerii umani erau uneori mai lenți decât poșta.

Așa că frații au găsit o altă soluție. Au mituit un operator de semafor din orașul Tours, care primea știri despre bursă de la un complice din Paris. Treaba operatorului era să transmită aceste știri din Tours la Bordeaux, folosind „semaforul”.

Cum funcționa planul

Însă sistemul era rezervat comunicațiilor de stat, iar operatorul mituit nu putea să transmită mesaje la discreție, fiindcă ar fi fost detectat. Dar frații Blanc au găsit cum să treacă și peste acest obstacol.

L-au instruit pe operator să introducă un anumit set de coduri în mesajele transmise de autorități. Aceste coduri erau gândite să pară niște erori, dar, de fapt, conțineau informații vitale despre bursă.

Primul atac cibernetic - turn
Un turn folosit în sistemul semafor (Saverne, Franța). Foto: Wikimedia

În mod normal, când făcea greșeli la semnalizare, operatorul trebuia să încifreze și o erată în transmisiile următoare. Atât eroarea, cât și erata, erau apoi transmise de la un turn la altul.

După ce ultima stație primea mesajul eronat și erata, eroarea era corectată. Frații Blanc au plasat un alt complice, înarmat cu un telescop, în apropierea ultimei stații din apropierea orașului Bordeaux.

Acesta urma să citească „erorile”, să le traducă și să ofere informațiile fraților Blanc. Așa a avut loc, cu succes, primul atac cibernetic.

Primul atac cibernetic: Autorii au scăpat basma curată

Prin mișcarea brațelor așa-numitului „telegraf optic”, operatorul transmitea în rețea (la următorul punct de observație) mesajul dorit. Foto: Wikimedia

Înșelătoria a ținut timp de doi ani și a ieșit la iveală doar atunci când operatorul corupt din Tours s-a îmbolnăvit și a decis să-și roage un prieten să-i țină locul. Din păcate pentru operator, prietenul l-a trădat și l-a raportat autorităților.

Cum la acea vreme nu exista vreo lege clară în privința folosirii abuzive a sistemului „semafor”, frații Blanc au fost eliberați. Privind retrospectiv primul atac cibernetic, putem vedea că sistemul „semafor” era foarte nesigur.

Probabil că, dacă nu erau frații Blanc, altcineva ar fi profitat de pe urma vulnerabilității sistemului. Atâta timp cât există o slăbiciune, oamenii o vor exploata și, la fel ca în cazul tuturor sistemelor de securitate, veriga slabă sunt oamenii.

În cazul fraților Blanc, care au lansat primul atac cibernetic din istorie, a fost vorba de un operator corupt.

„Povestea fraților Blanc ne amintește că, atunci când apare o invenție nouă, oamenii vor găsi o cale s-o utilizeze cu rea-credință. Este vorba o trăsătură universală a psihologiei umane”, a scris Tom Standage, de la The Economist.


Ai admirat talentul și ingeniozitatea fraților Blanc? Sigur vei savura și povestea fascinantă a omului care a vândut Turnul Eiffel. Apoi, delectează-te cu o păcăleală colosală din lumea medicală: Mary Toft, femeia care i-a convins pe doctori că naște iepuri.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
  • - roryta - spune:

    Corect. Așa cum, dacă vom clona oamenii – ceea ce, să sperăm că nu se va întâmpla niciodată, întotdeauna se va găsi cineva care să cloneze un Hitler, nu doar un Einstein.

  • >