Mary Toft, femeia care i-a convins pe doctori că naște iepuri

Din când în când, auzim despre câte o escrocherie extraordinară, care păcălește foarte mulți oameni. De exemplu, performanța omului care a vândut Turnul Eiffel sau falsurile colosale expuse în muzeul care a costat 500 de milioane de dolari.

Uneori, ne putem da seama de ce acești oameni mint lumea – vânzarea de „fier vechi” e destul de profitabilă -, dar alteori acțiunile lor par lipsite de sens. Cazul lui Mary Toft face parte din această a doua categorie.

O poveste cu iepuri

Foto: Twitter

Pe 27 septembrie 1726, Mary Toft, o servitoare în vârstă de 25 de ani, din Surrey, Anglia, a intrat în travaliu. Era ciudat, fiindcă pierduse o sarcină cu o lună înainte, deși relatările spun că a continuat să pară gravidă.

Cu ajutorul vecinei, Ann Gill, și al soacrei, Ann Toft, femeia a născut. Însă a născut ceva groaznic. Femeile au adus pe lume o creatură moartă care semăna cu o pisică, căreia i se îndepărtase ficatul.

Tulburate, femeile au chemat un obstetrician profesionist: John Howard. Cu Howard drept martor, lucrurile au luat o turnură și mai ciudată.

Mary Toft iepuri
Foto: Pinterest

De-a lungul lunii următoare, Toft a născut și alte animale moarte (și părți de animale): picioarele unei pisici, capul unui iepure și, într-o zi, nouă pui de iepure morți. Howard a trimis o serie de scrisori către cei mai mari doctori și savanți din Anglia, precum și secretarului regelui George I.

Pe măsură ce zvonul se răspândea, se pare că Mary continua să nască iepuri. Regele l-a trimis să investigheze situația pe unul dintre anatomiștii de frunte ai acelei epoci, Nathaniel St. Andre.

Acesta a sosit în biroul lui Howard chiar atunci când Mary era în travaliu cu al cincisprezecelea iepure. În aceeași zi, femeia a mai născut câțiva iepuri.

St. Andre văzuse tot ceea ce era de văzut. Știa că aceste nașteri miraculoase îi puteau asigura un loc în istoria medicinei și a publicat „O scurtă poveste a nașterii extraordinare a unor iepuri”. Astfel s-a pus în mișcare cea mai ciudată înșelătorie din secolul XVIII-.

Să vedem ce spun medicii

Detaliu de pe planșa de prezentare a piesei de teatru „Minunea din Surrey: O farsă anatomică”. Foto: University of Glasgow

Potrivit lui St. Andre, explicația era „amprenta maternă”. Teoria, care era destul de acceptată printre experții medicali, susținea că un copil putea fi influențat profund de experiențele mamei.

Totuși, era prima dată când cineva susținea că era posibil ca o femeie să dea naștere unui animal.

Mary Toft susținea că, în timp ce era însărcinată, încercase în zadar să prindă doi iepuri în sălbăticie. Apoi, i se făcuse o poftă insațiabilă de carne de iepure.

Aceste două senzații puteau explica motivul pentru care corpul ei producea cadavre de iepure în loc de fetuși umani. Povestea lui St. Andre era uimitoare, însă lumea medicală de atunci, deși era primitivă, a fost foarte sceptică.

Chirurgul german Cyriacus Ahlers, pe care regele l-a trimis să verifice cele susținute de Howard, Toft și St. Andre, era un astfel de sceptic. A găsit dovezi convingătoare care infirmau teoria nașterii de iepuri: în stomacul unui iepure se găsiseră porumb și fân, care nu se găseau în dieta lui Mary Toft.

Însă doctorul St. Andre ținea la teoria lui. A adus-o pe Mary Toft în Londra, unde o mulțime de medici, printre care și reputatul doctor James Douglas, au supravegheat-o pe măsură ce intra în travaliu în repetate rânduri. În fața acestor martori nu s-a născut niciun iepure.

Câteva zile mai târziu, un portar a fost prins în timp ce încerca să strecoare în cameră un iepure mort. I-a mărturisit lui Douglas că un membru al familiei Toft îi ceruse să facă așa ceva.

Detaliu de pe planșa de prezentare a piesei de teatru „Minunea din Surrey: O farsă anatomică”. Foto: University of Glasgow

Pe 7 decembrie, după aproximativ o săptămână de când sosise în Londra, Mary Toft a recunoscut că ea, obstetricianul Howard și soacra ei puseseră la punct această înșelătorie chiar de la început.

Ziarele timpului s-au distrat copios. Articole și chiar și benzi desenate satirice i-au luat în derâdere pe doctorii care luaseră în serios toată tărășenia. Totuși, Douglas, Ahlers și alții au reușit să-și restabilească reputația.

Până și Howard, unul dintre făptași, a reușit să practice în continuare medicina în zona rurală de unde provenea. Mary Toft a fost închisă timp de numai câteva luni, probabil fiindcă o sentință mai lungă ar fi atras și mai mult atenția asupra incidentului stânjenitor.

Însă St. Andre nu și-a revenit niciodată. Parcă îți și stârnește mila, însă nu ar fi trebuit să fie atât de credul.


Ți-a plăcut acest articol? Citește și 5 înșelătorii cu dinozauri care au păcălit multă lume. Apoi, descoperă 3 înșelătorii și descoperiri științifice false care au zguduit lumea.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>