Povestea fascinantă a farmacistului care a creat primii porumbei-fotografi din lume

La începutul secolului trecut, când aviația era încă în prima sa copilărie, un german pe nume Julius Neubronner a brevetat o invenție revoluționară. Este vorba despre o cameră miniaturală, care putea fi legată de pieptul unui porumbel.

Era ceva nemaivăzut: o pasăre care zboară și face fotografii în aer! Julius Neubronner a fost un spițer care a folosit porumbeii pentru a livra medicamente unui sanatoriu situat lângă orașul său de origine, Kronberg, lângă Frankfurt.

Precursorul avioanelor de spionaj și al dronelor de zilele noastre a fost un modest porumbel. Foto: Pinterest

Treaba unui spițer este să facă medicamente. „Farmacist” este un cuvânt mai modern. Însă în Germania, Austria și Elveția, farmaciile încă se numesc „spițerii”.

Profesia de spițer era lăsată moștenire în familia lui Neubronner. Tatăl său fusese spițer, la fel ca bunicul său.

Porumbeii care transportau medicamente

În acele vremuri, porumbeii călători erau adeseori folosiți pentru a transporta mesaje și obiecte de mici dimensiuni. Tatăl lui Julius a avut ideea de a folosi porumbeii pentru a primi rețete de la sanatoriu și pentru a trimite rapid medicamente.

Metoda aceasta este folosită și azi, de traficanții de droguri. Aici poți citi povestea porumbelului prins cărând pastile de ecstasy.

Julius Neubronner cu unul dintre porumbeii săi. Foto: Pinterest

Această practică a durat pentru mai bine de o jumătate de secol, până când sanatoriul s-a închis. Într-o zi, Neubronner a trimis un porumbel cu o însărcinare rapidă, însă pasărea nu s-a mai întors.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

După ce au trecut câteva zile, Neubronner a presupus că porumbelul se pierduse sau că fusese prins și ucis de prădători. O lună mai târziu, însă, porumbelul rătăcit s-a ivit pe neașteptate la locuința lui Neubronner.

Fotografie aeriană a orașului Frankfurt

Pasărea părea bine hrănită, ceea ce l-a făcut pe Neubronner să cadă pe gânduri. Pe unde umblase? Cine o hrănise? Neubronner s-a decis să se documenteze asupra călătoriilor viitoare ale porumbeilor săi.

Prima pasăre care a făcut fotografii aeriene

Neubronner era un fotograf amator pasionat. Așa că, nu peste mult timp, a fabricat un aparat de fotografiat de lemn în miniatură, pe care l-a potrivit la pieptul unui porumbel, cu ajutorul unui ham și al unei cuirase de aluminiu.

Fotografie aeriană cu Schlosshotel Kronberg. Foto: Wkimedia

Un sistem pneumatic din aparatul de fotografiat deschidea diafragma la intervale predeterminate. Rola de film se mișca odată cu diafragma.

Astfel, se puteau realiza 30 de fotografii la un singur zbor. Întregul echipament cântărea mai puțin de 75 de grame, greutatea maximă pe care porumbeii fuseseră dresați să o transporte.

Julius Neubronner și un alt bărbat, fotografiați de la înălțime de unul dintre porumbeii farmacistului. Foto: newyoker.com

Pozele s-au dovedit a fi atât de bune, încât Neubronner a început să facă diferite modele de aparate de fotografiat. De exemplu, unul dintre sisteme avea două lentile, îndreptate în direcții opuse.

Omul care a făcut imposibilul posibil

Un altul capta imagini stereoscopice (fotografii care, din perspectiva privitorului, par tridimensionale). În cele din urmă, Neubronner a înaintat documentele pentru obținerea unui brevet, însă biroul de înregistrare i-a respins cererea.

Fotografii aeriene ale orașului Dresda. Foto: Pinterest

Cei de acolo spuneau că un astfel de dispozitiv este imposibil, deoarece nu credeau că un porumbel poate să care greutatea unui aparat de fotografiat.

Însă când Neubronner le-a arătat fotografii făcute de porumbeii săi, brevetul i-a fost înregistrat. Era anul 1908.

Neubronner și-a expus fotografiile în cadrul mai multor expoziții fotografice internaționale și a avut parte de succes. Într-o astfel de expoziție din Dresda, spectatorii priveau pe măsură ce porumbeii cu camere atașate soseau la eveniment.

Fotografiile au fost developate imediat și transformate în cărți poștale, pe care spectatorii le puteau cumpăra. Această tehnologie a fost în curând adaptată pentru a fi folosită în timpul Primului Război Mondial, în pofida faptului că deja existau avioane de supraveghere.

Foto: newyorker.com

Porumbeii atrăgeau mai puțină atenție, puteau fotografia locațiile inamice de la o înălțime mai mică și erau indiferenți la exploziile de pe câmpul de luptă.

Scurtătura spre lumea spionajului

Tehnologia… aviară a lui Neubronner a fost folosită și în Al Doilea Război Mondial. Armata germană a dezvoltat un aparat de fotografiat pentru porumbei care putea să capteze 200 de imagini într-un singur zbor.

Foto: newyorker.com

Francezii susțineau și ei că au aparate de fotografiat pentru porumbei și o metodă de a le desfășura în spatele liniilor inamice folosind câini dresați.

Cam pe atunci, fabricantul elvețian de ceasuri Christian Adrian Michel a perfecționat un aparat de fotografiat panoramic și un mecanism mai bun pentru controlul diafragmei.

Porumbeii transportau încărcături de cel mult 75 de grame. Foto: Pinterest

Însă porumbeii cu aparate de fotografiat atașate au fost folosiți chiar și în anii ’70. Atunci, CIA a dezvoltat un aparat de fotografiat pentru porumbei, care funcționa cu baterii. Misiunile în care acest aparat a fost folosit sunt încă secrete.

În ziua de azi, fotografiile aeriene sunt făcute de avioane, sateliți și, mai recent, de drone, care pot fi cumpărate la prețuri accesibile. Dar moștenirea porumbeilor lui Julius Neubronner este încă vie, prin aceste fotografii.

O „echipă” de fotografi aerieni. Foto: Pinterest

Ele sunt printre primele fotografii care înfățișează Pământul văzut de sus.

Un amănunt bonus

Foto: animalworld.com.ua

Totuși, ce s-a întâmplat cu porumbelul lui Neubronner care a lipsit vreme de o lună și s-a întors mai gras?

Farmacistul a descoperit că pasărea zburase în Wiesbaden, la o depărtare de aproximativ 20 de kilometri, iar bucătarul unui restaurant avusese grijă de ea.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu