Povestea fascinantă a farmacistului care a creat primii porumbei-fotografi din lume

Povestea fascinantă a farmacistului care a creat primii porumbei-fotografi din lume featured_compressed

La începutul secolului trecut, când aviația era încă în fază incipientă, un german pe nume Julius Neubronner a brevetat o invenție revoluționară: o cameră miniaturală, care putea fi legată de pieptul unui porumbel. Era ceva nemaivăzut: o pasăre care zboară și face fotografii în aer!

Julius Neubronner a fost un spițer care a folosit porumbeii pentru a livra medicamente unui sanatoriu situat lângă orașul său de origine, Kronberg, lângă Frankfurt.

Precursorul avioanelor de spionaj și al dronelor din zilele noastre a fost un modest porumbel. Foto: Pinterest

Treaba unui spițer era să prepare medicamente, iar versiunea modernă a acestei meserii este cea de farmacist. Julius Neubronner moștenise profesia de spițer de la tatăl și bunicul său, care o practicaseră la rândul lor.

Porumbeii care transportau medicamente

În acele vremuri, porumbeii călători erau adeseori folosiți pentru a transporta mesaje și obiecte de mici dimensiuni. Tatăl lui Julius a avut ideea de a folosi aceste păsări pentru a primi rețete de la sanatoriul din localitate și pentru a trimite rapid medicamente medicilor de acolo.

Julius Neubronner cu unul dintre porumbeii săi. Foto: Pinterest

Practica a durat mai bine de o jumătate de secol, până când sanatoriul s-a închis. Într-o zi, Julius Neubronner a trimis un porumbel cu o însărcinare rapidă, însă pasărea nu s-a mai întors.

După ce au trecut câteva zile, bărbatul a presupus că porumbelul se pierduse sau că fusese prins și ucis de prădători. O lună mai târziu, însă, pasărea rătăcită s-a întors pe neașteptate la locuința lui Neubronner.

Pasărea părea bine hrănită, ceea ce l-a făcut pe Neubronner să cadă pe gânduri. Pe unde umblase? Cine o hrănise? Spițerul s-a decis să documenteze călătoriile ulterioare ale porumbeilor săi.

Prima pasăre care a făcut fotografii aeriene

Fotografie aeriană a orașului Frankfurt. Foto: New Yorker

Fiind fotograf amator pasionat, Neubronner a fabricat din lemn un aparat de fotografiat în miniatură, pe care l-a potrivit la pieptul unui porumbel, cu ajutorul unui ham și al unei cuirase de aluminiu.

Fotografie aeriană cu Schlosshotel Kronberg. Foto: Wikimedia

Un sistem pneumatic din aparatul de fotografiat deschidea diafragma la intervale predeterminate, iar rola de film se mișca odată cu diafragma.

Astfel, o pasăre putea realiza 30 de fotografii într-un singur zbor. Întregul echipament cântărea mai puțin de 75 de grame, greutatea maximă pe care porumbeii fuseseră dresați să o transporte.

Julius Neubronner și un alt bărbat, fotografiați de la înălțime de unul dintre porumbeii farmacistului. Foto: New Yorker

Pozele s-au dovedit a fi atât de bune, încât Neubronner a început să confecționez diverse modele de aparate de fotografiat. De exemplu, unul dintre sisteme avea două lentile, îndreptate în direcții opuse.

Omul care a făcut imposibilul posibil

Fotografii aeriene ale orașului Dresda. Foto: Pinterest

Un altul capta imagini stereoscopice (fotografii care, din perspectiva privitorului, par tridimensionale). În cele din urmă, Neubronner a înaintat documentele pentru obținerea unui brevet, însă biroul de înregistrare i-a respins cererea.

Oficialii spuneau că un astfel de dispozitiv este imposibil, deoarece nu credeau că un porumbel poate să care greutatea unui aparat de fotografiat. Însă când Neubronner le-a arătat fotografii făcute de porumbeii săi, brevetul a fost înregistrat. Era anul 1908.

Neubronner și-a expus fotografiile în cadrul mai multor expoziții fotografice internaționale și a avut parte de succes. Într-o astfel de expoziție, organizată la Dresda, spectatorii priveau pe măsură ce porumbeii cu camere atașate soseau la eveniment.

Foto: New Yorker

Fotografiile erau developate imediat și transformate în cărți poștale, pe care spectatorii le puteau cumpăra. Această tehnologie a fost în curând adaptată pentru a fi folosită în timpul Primului Război Mondial, în pofida faptului că deja existau avioane de supraveghere.

Porumbeii atrăgeau mai puțină atenție, puteau fotografia locațiile inamice de la o înălțime mai mică și erau indiferenți la exploziile de pe câmpul de luptă.

Scurtătura spre lumea spionajului

Tehnologia… aviară a lui Neubronner a fost folosită și în Al Doilea Război Mondial. Armata germană a dezvoltat un aparat de fotografiat pentru porumbei care putea să capteze 200 de imagini într-un singur zbor.

Foto: New Yorker

Francezii susțineau, la rândul lor, că au aparate de fotografiat pentru porumbei și o metodă de a le desfășura în spatele liniilor inamice folosind câini dresați.

Tot în acea perioadă, fabricantul elvețian de ceasuri Christian Adrian Michel a perfecționat un aparat de fotografiat panoramic și un mecanism mai bun pentru controlul diafragmei.

Porumbeii transportau încărcături de cel mult 75 de grame. Foto: Pinterest

Însă porumbeii cu aparate de fotografiat atașate au fost folosiți chiar și în anii ’70. Atunci, CIA a dezvoltat un aparat de fotografiat pentru porumbei, care funcționa cu baterii. Misiunile în care acest aparat a fost folosit sunt încă secrete.

O „echipă” de fotografi aerieni. Foto: Pinterest

În ziua de azi, fotografiile aeriene sunt făcute de avioane, sateliți și, mai recent, de drone, care pot fi cumpărate la prețuri accesibile. Dar moștenirea porumbeilor lui Julius Neubronner este încă vie, prin aceste fotografii, printre primele fotografii care înfățișează Pământul văzut de sus.

Un amănunt bonus

Totuși, ce s-a întâmplat cu porumbelul lui Neubronner care a lipsit vreme de o lună și s-a întors mai gras? Farmacistul a descoperit că pasărea zburase în Wiesbaden, la aproximativ 20 de kilometri depărtare, iar bucătarul unui restaurant avusese grijă de ea.

Ca să știi mai mult, citește „100 de fotografii care au schimbat lumea”

O carte-album de colecție cu cele mai importante 100 de fotografii din istoria lumii și descrierea istoriei acestora. Momente mărețe din istorie imortalizate în 100 de fotografii! De la deschiderea mormântului faraonului Tutankhamon la primul zbor al fraților Wright, de la ciuperca atomică din Nagasaki la prima aterizare pe lună, cele 100 de fotografii marchează momentele cele mai importante din istoria omenirii. Acestea ne reamintesc nu numai că fotografia reține evenimentele majore din întreaga lume, dar și că este un mod de a aduce în atenția opiniei publice realitatea acestor evenimente. Această carte cu o realizare grafică de excepție ce include comentarii pentru fiecare imagine este pur și simplu de nelipsit din biblioteca ta.

„100 de fotografii care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu