Cvintupletele Dionne, surorile identice transformate de stat în exponate vii

Un adevărat miracol medical al anilor ’30, cele cinci surori identice au devenit vedete internaționale fără voia lor. Exploatate pentru bani de părinți și de statul canadian, cvintupletele Dionne au ajuns în cele din urmă exponate vii într-un muzeu făcut special pentru ele.

Pe 28 mai 1934, la o mică fermă din satul Corbeil, din nordul provinciei canadiene Ontario, Elzire Dionne a reușit o performanță rară: a născut cinci fete identice.

Cvintupletele Dionne, un miracol al naturii

Cvintuplete Dionne 01
Cele cinci surori, pe când erau bebeluși. Foto: Pinterest

Născute cu cel puțin două luni mai devreme decât ar fi fost normal, cele cinci fete luate împreună abia cântăreau șase kilograme. Cu ajutorul a două moașe, doctorul Allen Dafoe le-a adus pe lume pe Annette, Emilie, Yvonne, Cecile și Marie.

La acea vreme, nașterea a cinci copii deodată – și faptul că toți au supraviețuit – era un lucru nemaiauzit. De aceea, nașterea încununată de succes a atras repede atenția mass-media internaționale.

Până în ziua de azi, aceste fete sunt singurii cvintupleți identici care au trăit până la vârsta adultă. Abia în 1943 s-a născut alt set de cvintupleți care au supraviețuit nașterii, însă aceștia nu erau identici.

Cvintuplete Dionne 02
Un articol de presă dedicat împlinirii unui an de la nașterea cvintupletelor. Foto: Pinterest

Potrivit lui Carlo Tarini, purtătorul de cuvânt al celor două surori care încă trăiesc – Annete și Cecile – fetele au fost înfășurate în pături și au fost puse lângă un cuptor deschis, pentru a avea căldură.

Mulți vedeau nașterea lor ca pe un semn de speranță și putere în confruntarea cu Marea Criză.

„S-au născut în cele mai grele circumstanțe, așa că faptul că toate au supraviețuit a fost incredibil”, a spus Nancy Segal, director al Centrului de Studiu al Gemenilor de la Universitatea de Stat din California, Fullerton.

Șansele de a naște gemeni identici sunt de una la 250. Probabilitatea de a naște tripleți este semnificativ mai mică, iar șansele de a naște cvintupleți identici sunt de una la un miliard.

Nașterea fetelor, pe prima pagină a ziarelor

Cvintuplete Dionne 03
Foto: Pinterest

Curând după nașterea cvintupletelor Dionne, tatăl lor a luat legătura cu un ziar local. A întrebat dacă avea să-l coste mai mult publicarea unui anunț privind nașterea a cinci copii, comparativ cu un anunț care făcea cunoscută nașterea unui singur copil.

Fiind la început sceptici în legătură cu posibilitatea de a naște cvintupleți, reporterii și fotografii au călătorit până la casa familiei Dionne, care era izolată într-o pădure.

Acolo au găsit, într-adevăr, cinci nou-născuți – atât de mici, încât ar fi încăput toți în mâinile unei singure asistente. Agenția Canadian Press a distribuit știrea către instituțiile media din întreaga țară.

Cvintuplete Dionne 04
Foto: Pinterest

Cei de la Associated Press au auzit despre miracol, iar nașterea celor cinci fete a devenit celebră în întreaga lume. De vreme ce niciun set de cvintupleți nu trăise prea mult, lupta surorilor pentru supraviețuire a ajuns pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume.

După câteva zile, Crucea Roșie Canadiană a trimis asistente medicale și un incubator la casa familiei Dionne. În ciuda nașterii premature, cele cinci surori deveneau din ce în ce mai puternice. Fără îndoială, au devenit cei mai celebri bebeluși din lume.

Expuse ca la târg

Cvintuplete Dionne 07
Oameni de pe întregul continent veneau să le vadă pe fete la Quintland. Foto: Pinterest

La scurt timp după ce s-au născut, un agent al Târgului Mondial din Chicago l-a abordat pe tatăl cvintupletelor. Agentul i-a oferit lui Oliva Dionne – care avea deja încă cinci copii – o răsplată financiară considerabilă și îngrijire medicală pentru cele cinci surori identice, dacă aveau să ia parte la Târg.

Neștiind ce să facă, Oliva a contactat un preot de la parohia locală, care l-a încurajat să ia banii – atâta timp cât preotul primea, și el, o șeptime. La urma urmei, copiii erau un miracol al lui Dumnezeu, i-a spus preotul.

Oliva a fost de acord, însă, când vestea despre decizia lui s-a răspândit, au existat multe voci dezaprobatoare.

„A existat un val mare de canadieni care au spus: «Nu este corect. Vor să-i ducă pe copiii noștri miraculoși în Statele Unite. Acești agenți lacomi ne fură copiii».

Tatăl a fost foarte afectat de cele citite în ziare. Așa că s-a hotărât să înapoieze cecul, alături de o scrisoare care anunța faptul că fetele sale nu vor apărea la târg”, spune Tarini.

Cvintuplete Dionne 08
Foto: Pinterest

Decizia lui a venit prea târziu. Guvernul din Ontario a intervenit, luând copiii din custodia părinților lor și promulgând Legea Custodiei Cvintupletelor Dionne.

Fetele au intrat în grija statului și au fost ținute într-o creșă, care a devenit în cele din urmă „Quintland”, o atracție turistică pentru vizitatorii din lumea întreagă.

Timp de nouă ani, fetele au fost expuse publicului de mai multe ori pe zi. Chiar și la apogeul Marii Crize, peste trei milioane de oameni au venit să le admire din spatele unui perete de sticlă.

Cvintuplete Dionne 09
Cele cinci fete au apărut și pe coperta celebrei reviste Life. Foto: Pinterest

Fetele se jucau împreună și puteau doar să îi audă – nu să îi și vadă – pe spectatori. În tot acest timp, au avut puține contacte cu părinții lor, în ciuda faptului că aceștia locuiau în apropiere.

O „marfă” valoroasă

„Acolo era un fel de grădină zoologică… Au fost folosite pentru a face bani. Cred că guvernul și doctorul lor le comercializau imaginea și drăgălășenia”, a afirmat Heather McAuley, președinte al consiliului director al organizației nonprofit Multiple Births Canada.

Quintland a generat venituri de aproximativ 500 de milioane de dolari și a dat viață micului sat canadian. S-au construit noi hoteluri, restaurante și magazine de suveniruri.

Cvintuplete Dionne 11
Celebrele „păpuși Dionne”. Foto: Pinterest

Surorile Dionne au devenit cei mai fotografiați copii de pe planetă. Au ajuns pe prima pagină a revistelor Time și Life și au apărut în reclame pentru companii mari.

De asemenea, fetele au apărut pe cărți poștale și pe alte suveniruri. Păpușile care le înfățișau pe cvintupletele Dionne se vindeau ca pâinea caldă.

În anii ’30, s-au făcut patru filme despre aceste fete. Din păcate, surorile Dionne nu au avut o copilărie obișnuită, spune Tarini, și au fost supuse unor experimente științifice.

„Erau percepute ca fiind persoane regale, prințese, când – de fapt – erau tratate ca niște Cenușărese”, afirmă Tarini.

În perioada în care erau expuse, fetele au frecventat școala. Totuși, nu au călătorit prea mult și nu au reușit niciodată să se dezvolte ca niște oameni normali.

Mai târziu, fetele au scris în memoriile lor, intitulate Am fost cinci:

„Banii au fost de vină. Mulți oameni din jurul nostru nu au putut rezista acestei ispite.”

Viața după Quintland

Cvintuplete Dionne 10
Cele cinci fete, alături de alți membri ai familiei. Foto: Pinterest

Când surorile au împlinit nouă ani, părinții le-au luat înapoi în custodie. Ani mai târziu, feele au susținut că au fost rău tratate de către părinți și că s-au chinuit să dezvolte relații sănătoase cu ceilalți frați.

În memoriile lor, fetele au spus că locuiau „în cea mai tristă casă care a existat vreodată”. Surorile Dionne erau primeau mai multe îndatoriri casnice decât frații lor.

Când au împlinit 18 ani și au luat viața pe cont propriu, fetele abia dacă reușeau să facă diferența între diferitele monede, din cauza educației precare. Una dintre cele cinci surori, Emilie, a murit tânără, la numai 20 de ani, sufocându-se în timpul unei crize epileptice, potrivit New York Times.

Cât timp Quintland a existat, intrarea era gratuită. Însă guvernul din Ontario a pus deoparte venitul generat prin campanii de publicitate și prin vânzarea suvenirurilor cu imaginea fetelor.

Lupta surorilor cu statul canadian

Cvintuplete Dionne 12
Anette (stânga) și Cecile, singurele dintre surori încă în viață. Foto: Pinterest

Banii au fost depuși într-un cont. Tarini spune că acei bani trebuiau să le revină fetelor, mai târziu în viață.

În schimb, cea mai mare parte din bani a fost folosită pentru a plăti salariile asistentelor medicale care le îngrijiseră, salariile polițiștilor care dirijau traficul și alte bunuri, precum hârtia igienică pentru milioanele de turiști care trecuseră pe acolo.

La sfârșitul anilor ’90, surorile au intrat din nou în atenția mass-media. Au lansat o campanie prin care cereau ca guvernul să ancheteze administrarea defectuoasă a fondurilor care li se cuveneau.

În cele din urmă, surorile au încheiat o înțelegere și au primit patru milioane de dolari. În 2017, cele două surori încă în viață au acordat un interviu pentru New York Times.

Surorile încercau să păstreze casa în care se născuseră. Susținute de localnici care își aminteau povestea surorilor Dionne, Annette și Cecile au declanșat lupta pentru a-și menține în proprietate casa părintească.

Au reușit. De atunci, casa a fost transportată în centrul orașului North Bay și este probabil că va fi redeschisă ca muzeu.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu