7 curiozități despre Claude Monet, artistul care își distrugea picturile cu cuțitul

Născut la 14 noiembrie 1840, la Paris, Claude Monet a devenit un pictor renumit, iar creațiile sale au devenit sinonime cu mișcarea impresionistă. Marcat de depresie întreaga viață, artistul francez era cunoscut pentru faptul că picta aceleași subiecte în mod obsesiv, iar unul dintre acestea erau nuferii.

În acest articol îți prezentăm șapte curiozități despre Claude Monet, pictorul care a revoluționat arta.

1

În adolescență vindea caricaturi

Curiozitati despre Claude Monet - Portret
Detaliu din portretul lui Claude Monet, pictat de Pierre-Auguste Renoir în 1875. Foto: Wikimedia

Una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre Claude Monet este faptul că avea talent la caricatură. A manifestat înclinații spre artă încă din copilărie, iar în 1851 a intrat la școala de arte din Le Havre.

Însă artistul nu a fost cunoscut dintotdeauna pentru picturile sale. În adolescență, Monet realiza caricaturi în cărbune, pe care le vindea cu 10-20 de franci.

2

A fost printre primii care au pictat în aer liber

Astăzi, Monet este celebru pentru capacitatea sa de a surprinde lumina în peisaje dramatice. Cel care l-a îndreptat spre pictura peisagistică a fost pictorul Eugene Boudin.

În 1856, pe când Monet avea doar 16 ani, Boudin l-a învățat să picteze în aer liber, pe plajele din Normandia. La acea vreme, pictura în aer liber era ceva neobișnuit, cu toate că ulterior a devenit o parte importantă a mișcării impresioniste.

3

Curiozități despre Claude Monet: A încercat să se sinucidă

Camille Monet
Camille Monet (născută Doncieux) i-a servit lui Monet drept model pentru o serie de picturi. Ulterior, cei doi s-au căsătorit și au avut doi fii. Foto: Wikimedia

În 1868, după ce soția sa, Camille, a dat naștere fiului lor, Jean, Monet a încercat să se sinucidă aruncându-se de pe un pod în râul Sena. La acel moment, artistul avea o stare financiară precară, nu dobândise celebritatea, așa cum își dorise, și nu avea bani să întrețină o familie.

Deși a sărit de pe pod, Monet a supraviețuit căderii, dar s-a luptat cu depresia pentru tot restul vieții.

4

A botezat fără să vrea mișcarea impresionistă

Curiozitati despre Claude Monet - Impresie
Tabloul „Impresie, răsărit de soare”. Foto: Wikimedia

Pictura lui Monet intitulată „Impresie, răsărit de soare”, realizată în 1873, a devenit inspirația pentru numele mișcării artistice impresioniste.

În 1874, Claude Monet, Edgar Degas, Camille Pissarro, Édouard Manet și Paul Cézanne au fondat Societatea Anonimă de Pictori, Sculptori și Gravatori. Din organizație mai făceau parte și alți artiști ale căror opere fuseseră respinse de societatea artistică pariziană.

În acel an, grupul a organizat o expoziție care a rămas în istorie drept prima expoziție impresionistă. Lucrările expuse au primit numeroase critici, iar una dintre ele folosea termenul „impresie” pentru a arunca o lumină proastă asupra operelor expuse.

Ulterior, artiștii din grupare au adoptat în mod sfidător termenul „impresionist” pentru a-și descrie mișcarea.

5

A avut probleme cu vecinii din cauza grădinii sale

Superba grădină a lui Monet de la Giverny este deschisă vizitatorilor. Foto; Paris City Vision

Iată una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre Claude Monet. În 1879, la trei ani după ce soția sa, Camille, a murit de tuberculoză, Monet a cunoscut-o pe Alice Hoschedé, soția magnatului Ernest Hoschedé, care l-a ajutat să îi crească pe cei doi fii ai săi.

Ulterior, între Monet și Alice s-a înfiripat o relație, iar cei doi s-au mutat împreună, deși Alice a rămas căsătorită cu Ernest Hoschedé. În 1883, Monet, cei doi fii ai săi și Alice cu cei șase copii ai săi s-au mutat într-o casă situată în satul Giverny, situat la 80 de kilometri de Paris.

Aici, artistul a început să construiască faimoasa grădină care mai există și astăzi. În 1893, Monet a mai cumpărat pământ în zonă și a deviat cursul unui râu pentru a crea o „grădină de apă”.

Gradina lui Monet 02
Foto: Fine Art America

Dorind să facă din grădină o adevărată operă de artă, pictorul a adus plante din întreaga lume, inclusiv faimoșii nuferi, pe care i-a pictat obsesiv de-a lungul carierei sale.

Însă vecinilor lui Monet, care erau crescători de vite, le era teamă că noile plante acvatice vor otrăvi apa și le vor ucide animalele. Au făcut sesizări la autorități, iar acestea i-au ordonat lui Monet să îndepărteze plantele.

Totuși, artistul a ignorat ordinul, iar nuferii au devenit una dintre cele mai importante surse de inspirație pentru operele sale.

6

Curiozități despre Claude Monet: A pictat 250 de tablouri cu nuferi

Curiozitati despre Claude Monet - pictura
Pictura „Nuferi, pod japonez”, care înfățișează o parte din grădina artistului. Foto: Wikimedia

Când aud numele lui Claude Monet, iubitorii de artă se gândesc imediat la nuferi. Asta deoarece, în ultimii 30 de ani de viață, artistul a pictat nu mai puțin de 250 de tablouri cu nuferi.

Potrivit cărții „Fascinația nebună: Claude Monet și picturile cu nuferi”, de Ross King, artistul i-a ordonat grădinarului său să șteargă de praf nuferii din grădină.

Potrivit aceleiași surse, Monet era atât de obsedat de aceste plante, încât în 1907 a plătit asfaltarea drumului care trecea pe lângă grădina sa, din cauză că mașinile ridicau praful, care se așeza pe nuferi.

7

Își distrugea propriile picturi

Claude Monet
Claude Monet în 1899, la vârsta de 59 de ani. Foto: Wikimedia

Iată și ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre Claude Monet. Artistul era celebru pentru faptul că își distrugea propriile creații atunci când era furios sau când era nemulțumit de ele.

În 1908, a tăiat cel puțin 15 picturi cu nuferi cu un cuțit, fapt care a dus la amânarea expoziției sale din Paris. Istoricii estimează că pictorul a distrus de-a lungul vieții aproximativ 500 de tablouri.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu