Clive Wearing, omul cu memoria de 7 secunde

Clive Wearing, cândva un muzicolog și dirijor de orchestră desăvârșit, este cunoscut acum ca fiind omul cu memoria de 7 secunde, unul dintre cele mai grave cazuri de amnezie înregistrate vreodată.

Îți poți imagina cum este să nu îți poți aminti cea mai mare parte a vieții sau să nu poți crea amintiri noi de niciun fel? Probabil că niciun om sănătos nu poate înțelege cum este să faci ceva sau să întâlnești pe cineva și apoi, în câteva secunde, să uiți întreaga experiență.

Foto: FreeImages.com
Memoria de scurtă durată a lui Clive Wearing se întinde pe 7-30 de secunde. Foto: FreeImages.com

Lucrurile cele mai banale, cum ar fi mâncatul, trezitul sau întâlnirea cu un membru al familiei, toate se topesc ca zăpada la fiecare 7-30 de secunde, lăsând o pânză albă care este din nou ștearsă la intervale scurte de timp.

Este imposibil de imaginat, și totuși, de patru decenii, aceasta este viața lui Clive Wearing, fost muzicolog, dirijor, tenor și claviaturist.

Viața lui Clive Wearing a luat o întorsătură dramatică în fatidica zi de 29 martie 1985, când s-a prăbușit pe podeaua casei sale și a fost dus de urgență la un spital din Londra de către soția lui, Deborah.

Clive suferea de câteva zile de dureri de cap, dar nu și-a imaginat că creierul îi fusese infectat de un virus insidios, care avea să sfârșească prin a-i distruge hipocampul, partea creierului care se ocupă de modul în care ne formăm amintirile.

Virusul herpes simplex 1, care provoacă de obicei herpesul labial, a cauzat inflamarea creierului lui Clive. În cazuri foarte rare, virusul se trezește din adormire în apropierea măduvei spinării și, în loc să provoace o răceală, așa cum se întâmplă de obicei, se deplasează spre creier, unde face ca acesta să se umfle și să preseze contra craniului, cauzând leziuni grave.

Și, deși se numără printre cele mai rare forme de encefalită, este și una cu cele mai înalte rate ale mortalității. Medicii i-au dat lui Clive doar 20% șanse de supraviețuire. Totuși, după ce i-au fost administrate medicamente antivirale timp de câteva zile, starea lui Clive a început să se îmbunătățească, cel puțin din punct de vedere fizic.

Clive Wearing. Foto: BBC

Cu toate acestea, pe măsură ce timpul trecea, medicii, Deborah și, în cele din urmă, Clive însuși, au înțeles că lucrurile se schimbaseră radical. La început, Clive era neobișnuit de euforic, valsând prin spital și făcând pe bufonul.

I s-au administrat tot felul de tranchilizante, pentru că era prea greu de controlat, iar acest lucru a ajutat și la ascunderea afecțiunii creierului. Apoi, când a început să realizeze ce i se întâmpla, starea de spirit a lui Clive s-a schimbat.

A început să plângă, Deborah relatând că soțul ei a vărsat lacrimi încontinuu timp de o lună, înainte de a începe să se acomodeze cu noua realitate: encefalita severă l-a lăsat pe Clive Wearing cu amnezie anterogradă, ceea ce înseamnă că nu-și poate crea noi amintiri.

În fiecare zi, are senzația că se trezește de mai multe ori pe minut, uită ce mănâncă sau ce gust are mâncarea, deoarece creierul său se „resetează” practic la intervale cuprinse între 7 și 30 de secunde.

De parcă toate acestea nu ar fi fost suficient de tragice, Clive înțelege că ceva este în neregulă cu el, doar că nu-și poate da seama sau aminti ce anume.

La un moment dat, Wearing a început să țină un jurnal cu tot ce se întâmpla în viața lui, ca o modalitate de a ține evidența tuturor lucrurilor. A ajuns să fie plin de îndemnări de felul „Sunt viu”, „Sunt treaz” sau „Sunt conștient”, scrise iar și iar, la fiecare câteva minute.

În loc să îl ajute, jurnalul a devenit dovada disperării lui Clive.

Clive și Deborah Wearing. Foto: BBC

„Capacitatea sa de a percepe ceea ce vedea și auzea era nealterată, dar nu părea să poată reține nicio impresie pentru mai mult de o clipă. Într-adevăr, când clipea, pleoapele i se deschideau pentru a capta o nouă scenă. Ceea ce văzuse înainte era complet uitat. Fiecare clipire, fiecare privire îi aducea o priveliște cu totul nouă”, scrie Deborah în cartea ei, „Forever Today” („Întotdeauna astăzi”).

Amnezia anterogradă a lui Clive este doar jumătate din problemă. El suferă, de asemenea, de amnezie retrogradă, ceea ce înseamnă că și-a pierdut și cea mai mare parte a memoriei pe termen lung.

Știe că este căsătorit, dar nu-și poate aminti nimic despre nunta sa. Știe că are copii, dintr-o căsătorie anterioară, dar nu-și poate aminti numele lor.

Fostul muzicolog, acum în vârstă de 84 de ani, își amintește foarte puțin despre viața sa de dinainte de 1985, dar memoria lui procedurală a rămas intactă.

Își amintește cum să se bărbierească sau să facă un duș, iar memoria sa musculară, care nu a fost afectată de amnezia severă, îi permite chiar să cânte frumos la instrumente muzicale.

Povestea sfâșietoare a lui Clive Wearing a fost subiectul documentarului „Prizonierul conștiinței”, precum și al cărții soției lui, „Forever Today”.

Ca să știi mai mult, citește „Forever Today”

Scrisă în 2005, cartea spune povestea sfâșietoare a amneziei lui Clive Wearing și a relației acestuia cu soția sa, Deborah. Oricât de afectat era Clive, partea muzicală a creierului său nu părea afectată, la fel ca dragostea pasională pentru Deborah. A fost ținut timp de șapte ani în spitalul londonez în care l-a adus prima dată ambulanța, timp în care Deborah a descoperit că nu va putea iubi niciodată pe altcineva așa cum l-a iubit pe Clive.

„Forever Today” se găsește cu reducere pe Cărturești.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu