Porumbelul „stupefiant”, prins cărând 178 de pastile de ecstasy

În urmă cu doi ani, autoritățile din Kuweit au capturat unul dintre cei mai interesanți cărăuși de droguri: un porumbel care avea 178 de pastile de ecstasy într-un rucsac fixat pe spate.

Pasărea intrase în Kuweit din Irak și le-a atras atenția vameșilor deoarece zbura cu dificultate. Polițiștii au descoperit că porumbelul „arestat” era folosit drept cărăuș de traficanții de droguri.

Un nou tip de trafic de droguri

Porumbelul stupefiant - pastile
Rucsacul, creat din material de culoarea penelor de porumbel, fusese fixat pe spatele păsării, pe după aripi. Foto: alarabiya.net

Încă din secolul al XII-lea, porumbeii au fost folosiți pentru a transmite mesaje pe distanțe lungi. Datorită capacității de a se orienta în spațiu, păsările au îndeplinit cu succes acest rol.

Acum, în secolul XXI, se pare că porumbeii au trecut la altfel de misiuni. Autoritățile din Kuweit au reușit să captureze un porumbel care transporta 178 de pastile de ecstasy.

Potrivit polițiștilor, pasărea le aparținea traficanților de droguri din Irak, care folosesc această tehnică inventivă pentru a trece drogurile peste graniță fără probleme.

Porumbelul avea atașat pe spate un soi de rucsac cusut manual și umplut până la refuz cu pastile. Imaginile cu porumbelul și rucsacul lui, publicate de cotidianul Al Arabiya, au făcut înconjurul lumii.

O metodă tot mai răspândită

Porumbelul stupefiant - rucsac
Foto: alarabiya.net

Potrivit BBC, porumbelul a fost prins de autorități după ce a fost observată zburând pe lângă o clădirea vămii din Abdali, situată la granița cu Irakul. Pasărea le-a atras atenția vameșilor, mai ales că nu a fost prima oară când traficanții de droguri au folosit această metodă.

În 2015, gardienii unei închisori din Costa Rica au prins un porumbel care transporta cocaină și canabis într-un rucsac asemănător. În 2011, un porumbel care n-a reușit să zboare peste o închisoare din cauza greutății pachetului de cocaină pe care-l transporta a fost prins de polițiștii columbieni.

Curierii aerului

Porumbelul stupefiant - porumbei mesageri
Porumbelul prins în Costa Rica în 2015. Foto: huffingtonpost.com

Porumbeii mesageri pot parcurge distanțe foarte lungi, de până la 1.800 de kilometri. Pot atinge viteze de 80 km/oră și pot purta pe spate o greutate de până la 75 de grame. În trecut, ei erau folosiți pentru a transporta mesaje, dar și obiecte de mici dimensiuni.

Spre exemplu, la începutul secolului XX, farmacistul german Julius Neubronner folosea porumbeii pentru a livra medicamente în cazuri de urgență. De altfel, acesta a fost și primul om care a montat pe porumbei camere foto miniaturale, realizând primele fotografii „din zbor”.

În 1977, două spitale din Anglia au implementat un sistem pentru transportul probelor de laborator. Ele foloseau 30 de porumbei mesageri, care transportau probele între cele două spitale.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Narcotice în cultura română. Istorie, religie și literatură”

Andrei Oișteanu realizează un studiu exhaustiv cu privire la descrierea experiențelor narcotice și stupefiante ale oamenilor de cultură din spațiul românesc. Un amplu studiu, deopotrivă de antropologie culturală și de istorie a mentalităților, primul de o asemenea anvergură întreprins pe terenul culturii române, unde tematica folosirii narcoticelor, un tabu până în 1990, continuă sa fie abordată în genere cu rezerve și documentarea întimpină serioase dificultăți. Narcotice în cultura română este o carte curajoasă care va modifica probabil configurația câtorva capitole din istoria literaturii române.

Cartea „Narcotice în cultura română. Istorie, religie și literatură” se găsește cu reducere pe Cartepedia, eMag sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu