5 curiozități despre porumbei, cele mai hulite păsări din oraș

În vremurile noastre, porumbeii nu au o reputație tocmai bună. Mulți consideră că sunt niște păsări cu inteligență redusă, care invadează orașele și răspândesc boli.

De aceea, au căpătat porecla de „șobolani cu aripi”. Puțini știu, însă, că aceste păsări mult blamate sunt capabile de lucruri uimitoare. Îți prezentăm cinci curiozități despre porumbei, care te vor face să-ți schimbi părerea despre aceste zburătoare citadine inocente.

1

Au o capacitate incredibilă de a se orienta

Curiozitati despre porumbei 01
Foto: Confinn.eu

Iată prima informație de pe lista de curiozități despre porumbei: porumbeii voiajori sunt celebri pentru capacitatea lor de a se orienta și de a se întoarce acasă, de la distanțe de zeci sau sute de kilometri.

Cum reușesc asta? În cea mai mare parte a timpului, porumbeii voiajori se orientează după poziția Soarelui. De asemenea, un rol major în excelenta lor capacitate de orientare îl are mirosul.

Cercetările au arătat că porumbeii își construiesc adevărate hărți olfactive, după care se ghidează în drum spre destinație.

2

Curiozități despre porumbei - Nu uită și nu iartă!

Curiozitati despre porumbei 02
Foto: The Daily Mail

La fel ca ciorile, porumbeii au o memorie remarcabilă. Potrivit unui studiu din 2011, porumbeii sunt capabili să recunoască fețele oamenilor și sunt foarte greu de păcălit.

În cadrul studiului, doi cercetători cu trăsături fizice asemănătoare, dar îmbrăcați în halate de culori diferite, s-au plimbat printr-un parc, tratând porumbeii în moduri diferite. Unul s-a comportat cu calm, lăsând păsările să mănânce.

Celălalt s-a comportat agresiv, alungând păsările care încercau să se hrănească. Ulterior, cei doi cercetători s-au întors în parc și, de data aceasta, amândoi s-au comportat bine cu păsările.

Cu toate acestea, porumbeii l-au evitat pe cercetătorul care fusese agresiv cu ele în trecut. Nici măcar faptul că oamenii de știință și-au schimbat halatele între ei nu a schimbat atitudinea păsărilor.

În continuare, erau capabile să-l identifice pe cel care le alungase, ceea ce înseamnă că păsările pot distinge oamenii după trăsăturile faciale.

3

Au o memorie impresionantă

Curiozitati despre porumbei 03
Foto: SooToday

Iată una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre porumbei. Pentru niște ființe cu creierul atât de mic, aceste păsări au o memorie impresionantă.

Cercetătorii de la Institutul Mediteranean de Neuroștiințe Cognitive au realizat o măsurare comparativă a capacității de memorare a porumbeilor și babuinilor.

Oamenii de știință le-au prezentat animalelor o serie de fotografii și de culori și le-au învățat să memoreze culoarea cu care era asociată fiecare imagine.

Deși au fost întrecuți de babuini, porumbeii au memorat între 800 și 1.200 de combinații, o performanță impresionantă pentru păsări.

4

Curiozități despre porumbei - Rudele păsării Dodo

Curiozitati despre porumbei 04
Porumbelul Nicobar. Foto: Pinterest

Analizele ADN au relevat că porumbeii sunt ruda îndepărtată a păsării Dodo, dispărută la sfârșitul secolului XVII. Cea mai apropiată rudă în viață a păsării Dodo este porumbelul Nicobar, care trăiește în Asia de Sud-Est și în insulele Andaman și Nicobar.

5

Pot avea culori surprinzătoare

Curiozitati despre porumbei 05
Ptilinopus. Foto: Pinterest

Iată și ultimul punct de pe lista de curiozități despre porumbei. Pe lângă cei gri sau albi, există porumbei într-o multitudine de culori. Spre exemplu, Ptilinopus sau porumbelul Nicobar sunt doar două dintre speciile de porumbei cu pene în culori vii.


Ți-a plăcut acest articol? Descoperă și 5 păsări misterioase din lumea întreagă. Apoi, află 12 curiozități despre bufnițe, păsările binelui și ale răului.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu