Uimitor – Nu s-au întâlnit niciodată, dar au făcut exact aceeași fotografie

Care sunt șansele ca doi oameni care nu se cunosc și ale căror drumuri nu s-au intersectat niciodată să facă exact aceeași fotografie? Zero, am fi tentați să spunem. Și totuși, imposibilul s-a produs.

Doi fotografi, care nu s-au întâlnit niciodată, au reușit să facă două fotografii identice. Și nu este vorba de un peisaj static, ci de un far de care se sparg valurile mării învolburate.

De obicei, la evenimentele importante sunt prezenți zeci de fotografi, care inevitabil fac fotografii în același moment: un sportiv care jonglează cu mingea, gestul unui politician din timpul unui discurs, o cerere în căsătorie… și tot așa.

Dar, între miile de instantanee, nu există două identice. De aceea, ce au făcut americanii Ron Risman și Eric Gendron este ceva unic.

Doi străini, același moment

Ron Risman foto
Ron Risman

Ron Risman lucrează pentru site-ul fotojurnalism PetaPixel. La un moment dat, a făcut o călătorie la New Castle, din statul New Hampshire, pentru a face o serie de poze pe plajă.

Uimit de frumusețea farului de pe faleză, Risman s-a așezat lângă un copac pentru a surprinde valurile care se lovesc de far. Ce nu știa Risman era că în apropiere se afla Eric Gendon, un coleg de breaslă.

Atras de același subiect, Gendon s-a pus și el pe fotografiat. Cei doi s-au amplasat atât de bine încât au reușit să surprindă același moment, din același unghi.

Misiune imposibilă

Fotografii
Cu excepția luminozității, cele fotografii sunt identice

Ca să ne dăm seama cât de puțin probabil era ca cei doi să facă poze identice, trebuie să ne gândim câte variabile sunt în ecuație. Când făcea fotografia, unul dintre cei doi ar fi putut să-și miște lentila astfel încât farul să apară în stânga sau în dreapta imaginii.

Unul dintre ei ar fi putut să includă mai mult din suprafața mării, celălalt mai mult din cea a cerului. Sau s-ar fi putut să nu apropie imaginea la fel de mult.

Și chiar dacă ar fi făcut aceleași alegeri, diferențele de echipament pot schimba radical imaginea finală. După cum a scris Risman pentru PetaPixel, el și Gendron aveau aparate de fotografiat diferite.

Risman folosea un Canon 5D Mark IV, care are un senzor de imagine full frame, care captează mai mult din peisajul fotografiat. Gendron folosea un aparat Canon 60D, care are un senzor mai mic.

Și totuși, amândoi au făcut fotografii aproape identice. Este o coincidență uimitoare atunci când vine vorba de un subiect aflat în mișcare. Cu atât mai mult când e vorba de apă.

Acuzații de furt

Eric Gendron
Eric Gendron

Cei doi ar fi putut să nu afle niciodată unul de celălalt dacă o televiziune locală nu ar fi postat fotografia lui Risman pe Facebook.

În secțiunea pentru comentarii, cineva l-a acuzat că furase imaginea lui Gendron. Când a văzut imaginea lui Gendron, Risman a crezut că propria lui imagine fusese furată de acest fotograf pe care nu-l văzuse în viața lui.

„Aveam două imagini identice, captate în aceeași milisecundă, din exact același loc și din aceeași perspectivă”, a scris Risman.

Doar un expert poate observa micile diferențe între cele două fotografii, care devin vizibile doar atunci când imaginile sunt suprapuse. Singura diferență care poate fi observată este că poza lui Gendron a ieșit mai luminoasă decât cea a lui Risman.

Ca să știi mai mult

O carte-album de colecție cu cele mai importante 100 de fotografii din istoria lumii și descrierea istoriei acestora. Momente mărețe din istorie imortalizate în 100 de fotografii! De la deschiderea mormântului faraonului Tutankhamon la primul zbor al fraților Wright, de la ciuperca atomică din Nagasaki la prima aterizare pe lună, cele 100 de fotografii marchează momentele cele mai importante din istoria omenirii. Acestea ne reamintesc nu numai că fotografia reține evenimentele majore din întreaga lume, dar și că este un mod de a aduce în atenția opiniei publice realitatea acestor evenimente. Această carte cu o realizare grafică de excepție ce include comentarii pentru fiecare imagine este pur și simplu de nelipsit din biblioteca ta.

Comandă cartea „100 de fotografii care au schimbat lumea” pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

4 comentarii la „Uimitor – Nu s-au întâlnit niciodată, dar au făcut exact aceeași fotografie”

  1. Probabilitatea ca doi oameni să fotografieze acelaşi element este destul de mare dar, aceasta scade dacă ne referim la elementele de decor. Cu cat sunt mai multe elemente de decor, cu atat mai mică este probabilitatea. Ea scade, şi mai mult, dacă ne referim la unghiul din care este făcută poza şi se misşorează dacă cei doi trebuie să fie contemporani. Odată ajunse pe facebooc, orice devine posibil!

    Răspunde
  2. Pozele sunt aparent identice. Daca priviti apa oceanului in partea de jos a imaginii se vede ca sunt facute la momente diferite. In plus, poza lui Risman are mai multe nuante, datorita si calitatii aparatului.

    Răspunde
  3. Partea de jos,cea cu valurile este diferita una de alta în schimb partea de sus este identica!adica…..valurile de jos se mișcă dar stropii stau în aer nemiscati?=fake

    Răspunde

Lasă un comentariu