Cum se trucau fotografiile înainte să existe computere

Vechiul clișeu – „Camera nu minte” – nu era adevărat nici măcar înainte de inventarea computerelor. De când există fotografia, oamenii au inventat diverse tehnici de editare a imaginilor, fie ca să se distreze, fie ca să câștige niște bani. Iată câteva trucuri fotografice care au făcut furori în secolele XIX și XX.

1

Fotografii cu fantome

Fotografii cu fantome 2
Foto: Wikimedia

În 1862, William Mumler, un gravor de bijuterii care trăia în Boston, SUA, și-a „descoperit” capacitatea de a fotografia spiritele morților.

Datorită dezvoltării spiritualismului – o mișcare religioasă care credea că morții le pot vorbi celor vii – și a numărului mare de oameni care și-au pierdut viața în Războiul Civil, „talentul” lui Mumler era la mare căutare.

Clienții veneau la studioul său pentru a fi fotografiați, iar după ce portretul era developat, lângă ei apărea spiritul unei rude sau al unui prieten decedat.

Mumler a avut inclusiv clienți celebri, precum soția președintelui Abraham Lincoln, Mary Todd Lincoln, sau vicepreședintele american Henry Wilson.

În 1869, Mumler a fost acuzat de fraudă de Statul New York, iar procesul său a ținut prima pagină a ziarelor din întreaga țară. Însă, până s-a ajuns la proces, apăruseră deja alți „fotografi de spirite”, atât în SUA, cât și în Europa.

2

Dublarea sau triplarea

Dublare 2
Foto: Wikimedia

Unul dintre cele mai simple și mai populare trucuri de editare foto din secolul XIX era portretul dublu. Fotografii lipeau împreună mai multe negative pentru a face ca o singură persoană să apară de mai multe ori într-o imagine.

Însă tehnica lipitului era destul de rudimentară. Majoritatea fotografilor foloseau duplicatorul, un dispozitiv care permitea expunerea unei părți dintr-un negativ, în timp ce cealaltă parte rămânea neexpusă.

Astfel, puteau fi combinate mai multe expuneri, pentru a crea impresia de dublură. De cele mai multe ori, această tehnică lăsa un semn pe fotografii: o linie verticală în centrul imaginii, o bandă neclară care separa cele două expuneri.

Rezultatul: o imagine suprarealistă, cu oameni certându-se, boxând sau jucând șah cu ei înșiși.

Oglinzile erau, și ele, o excelentă metodă de multiplicare: două oglinzi plasate în unghi de 75 de grade produceau cinci imagini ale subiectului unui portret, fără a fi necesar vreun retuș.

3

Imagini cu oameni decapitați

tehnici bizare decapitare falsa_compressedOK
Foto: Wikimedia

Pasiunea oamenilor de la sfârșitul anilor 1800 și începutul anilor 1900 pentru falsele decapitări a fost inspirată, probabil, de numerele de magie, o formă de distracție foarte la modă în acea vreme.

Tematica decapitărilor a fost preluată rapid de către fotografi, atât profesioniști, cât și amatori. Imaginile cu false decapitări erau distracția acelor vremuri.

4

Portrete cu două capete

Bicefal
Foto: Wikimedia

Portretele de oameni cu două capete puteau fi realizate ușor, tot cu ajutorul duplicatorului. Firma W. Butcher & Sons a ajuns chiar să vândă o cameră cu un duplicator încorporat, căreia i-a făcut reclamă folosind fotografia unei femei cu două capete.

5

Omul din sticlă

Oameni in sticla
Foto: Wikimedia

„Unul dintre cele mai amuzante trucuri din fotografie este să obții o imagine cu un om într-o sticlă”, se menționa în ediția din februarie 1909 a revistei Photographic Topics.

Iar aceasta nu era singura revistă care se preocupa de subiectul editării de fotografii.

În 1897, o carte despre spectacolele de magie și iluzii în fotografie îi învăța pe cititori cum să obțină „cea mai mare iluzie care există”, mascând un negativ pentru dublă expunere, cu persoana și sticla fotografiate una după alta pe un fundal negru.

6

Cum să transformi un om într-o statuie

Om statuie 2
Foto: Wikimedia

O altă modă bizară era transformarea subiectului în statuie, prin gravarea și retușarea unui negativ. Iată câteva indicații publicate într-un almanah de fotografie din 1885, pentru un om-statuie perfect:

„Părul trebuie, bineînțeles, pudrat. Dacă aplicați pudră și pe față, veți obține acel aspect minunat de marmură”.

Apoi, subiectul era fotografiat stând în spatele unui piedestal sau al unei imitații de carton. O altă variantă era ca fotograful să suprapună negativul unui piedestal pe negativul persoanei fotografiate, înainte de a decupa părțile nedorite ale imaginii.

7

Oamenii-mumie

Om mumie 3
Foto: Wikimedia

La finalul secolului XIX, fotografii europeni care trăiau în Cairo ofereau portrete inedite, în care subiectul juca rolul mumiei dintr-un sarcofag. Dar aceste fotografii nu erau populare doar în rândul europenilor.

Publicația New York World scria, în 1899, că „fotografiile cu mumii sunt suveniruri potrivite și grațioase pe care le poți aduce din Egipt, ca să le arăți prietenilor”.

Chiar și arhiducele Franz Ferdinand a pozat ca mumie cu ocazia călătoriei sale în Egipt, din 1896.

Ca să știi mai mult, citește „100 de fotografii care au schimbat lumea”

O carte-album de colecție cu cele mai importante 100 de fotografii din istoria lumii și descrierea istoriei acestora. Momente mărețe din istorie imortalizate în 100 de fotografii! De la deschiderea mormântului faraonului Tutankhamon la primul zbor al fraților Wright, de la ciuperca atomică din Nagasaki la prima aterizare pe lună, cele 100 de fotografii marchează momentele cele mai importante din istoria omenirii. Acestea ne reamintesc nu numai că fotografia reține evenimentele majore din întreaga lume, dar și că este un mod de a aduce în atenția opiniei publice realitatea acestor evenimente. Această carte cu o realizare grafică de excepție ce include comentarii pentru fiecare imagine este pur și simplu de nelipsit din biblioteca ta.

„100 de fotografii care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu