O stea imatură are de 3 ori mai multă apă decât toate oceanele de pe Pământ. Cum e posibil

Un studiu recent a dezvăluit că o stea tânără din constelația Taurus conține de trei ori mai multă apă decât toate oceanele de pe Pământ la un loc. Această stea, cunoscută sub numele de HL Tauri, se află în prezent în plin proces de formare în cadrul unui disc de gaz și praf.

Apa este o componentă crucială pentru viață, iar descoperirea unei cantități atât de mari de apă într-o stea în curs de dezvoltare este foarte importantă. Telescopul radioastronomic ALMA a capturat imagini detaliate care prezintă moleculele de apă din discul de acreție din jurul stelei HL Tauri.

Acest disc este locul în care se crede că se formează planetele. Steaua, aflată la doar 450 de ani lumină de Pământ, are o dimensiune dublă față de cea a Soarelui și a atras atenția atât a telescoapelor terestre, cât și a celor spațiale, datorită proximității și vârstei sale tinere.

Discul protoplanetar care înconjoară HL Tauri are un rol esențial în formarea planetelor. Vaporii de apă prezenți în acest disc joacă un rol cheie în acest proces. Imaginile telescopului ALMA ale discului au dezvăluit inele luminoase și dungi întunecate, indicând prezența unor potențiali embrioni de planete care se formează din acumularea de praf.

Imaginile de înaltă rezoluție ale ALMA au identificat o cantitate semnificativă de vapori de apă în jurul HL Tauri, în special în apropierea locului unde s-ar putea forma în prezent o planetă. Această descoperire aruncă lumină asupra etapelor timpurii de formare a planetelor și asupra rolului pe care apa îl joacă în acest proces complicat.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu