7 curiozități despre șobolani, eternii suspecți de serviciu

Șobolanii trăiesc în cele mai murdare locuri, sunt responsabili pentru numeroase epidemii din istorie și au o rezistență ieșită din comun. Dar puțini știu că aceste animale sunt sociabile și afectuoase ori că sunt capabile de performanțe incredibile.

De aceea, îți prezentăm șapte curiozități despre șobolani, care te vor face să vezi cu alți ochi aceste rozătoare pe care mulți oameni le urăsc.

1

Cozile îi ajută să se răcorească

Curiozitati despre sobolani 01
Foto: the-spruce.com

Spre deosebire de oameni, șobolanii au glande sudoripare doar pe labe. De aceea, își controlează temperatura corpului cu ajutorul cozii, care este foarte potrivită pentru această funcție deoarece nu are păr și este împânzită de vase de sânge, în special de la mijloc spre vârf.

Coada reprezintă doar 5% din corp, dar poate disipa aproximativ 17% din căldura animalului. Șobolanii își reglează temperatura prin dilatarea sau contracția vaselor de sânge din coadă.

Atunci când temperatura crește cu câteva grade, vasele se umflă și permit unei cantități mai mari de sânge să circule prin coadă. Sângele cald se răcește atunci când trece prin coadă și se întoarce în corp cu o temperatură mai mică.

2

Curiozități despre șobolani - Coloșii familiei

Curiozitati despre sobolani 02-02
Foto: rottentomatoes.com

Șobolanul lânos Bosavi, o specie descoperită abia în 2009, este considerat cel mai mare șobolan din lume. Are lungimea de peste 80 de centimetri (incluzând coada) și greutatea de aproape 1.4 kilograme.

Prin comparație, șobolanul obișnuit are o lungime de 50 de centimetri și cântărește aproximativ 0.3 kilograme.

3

O pereche poate avea 170 de pui într-un an

Curiozitati despre sobolani 03
Foto: dreamstime.com

Iată un lucru uimitor de pe lista nostră de curiozități despre șobolani. Șobolanii ating maturitatea sexuală la vârsta de 4-5 săptămâni, iar o femelă poate da naștere o dată la trei săptămâni.

De obicei, se nasc între 6 și 10 pui, ceea ce înseamnă că o pereche de șobolani poate aduce pe lume aproximativ 170 de pui într-un singur an.

4

Dinții le cresc în permanență

Șobolanii sunt faimoși pentru faptul că mereu rod câte ceva. Și o fac pentru dintr-un motiv bine întemeiat. Dinții șobolanilor cresc cu aproximativ 11-14 centimetri pe an, iar rosul îi ajută să îi tocească.

Curiozitati despre sobolani 04
Foto: storiesflow.com

Pe lângă lemn, dinții animalelor pot pătrunde prin beton moale, plastic, aluminiu și cărămidă.

5

Curiozități despre șobolani - Sunt animale sociabile

Majoritatea șobolanilor trăiesc în comunități. Au grijă unul de altul, se joacă și dorm împreună. Au grijă de cei bolnavi sau răniți, iar fără companie tind să devină depresivi.

Curiozitati despre sobolani 05
Foto: topsante.com

Totuși, sunt animale teritoriale, așa că devin agresivi cu șobolanii pe care nu-i cunosc.

6

Șobolanii „râd”

Curiozitati despre sobolani 06
Foto: pinterest.com

Aceasta este una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre șobolani. Aceste animale par capabile să râdă. Bineînțeles, nu fac asta ca oamenii, ci emit un sunet ascuțit, pe frecvențe înalte.

Potrivit cercetătorului Jaak Panksepp, șobolanii simt ceea ce se numește „bucurie socială” atunci când se joacă.

7

Ești cumva șobolan?

Curiozitati despre sobolani 07
Foto: watson.com

Răspunsul este „da” dacă te-ai născut în 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996 sau 2008. Aceștia sunt anii șobolanului, potrivit zodiacului chinezesc. Se crede că cei născuți în acești ani sunt abili, inteligenți și prosperi.


Iar acum, citește despre anul în care francezii au mâncat șobolani, câini, pisici și o grădină zoologică.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu