7 curiozități despre șobolani, eternii suspecți de serviciu

Se știe că șobolanii trăiesc în cele mai murdare locuri, că sunt responsabili pentru numeroase epidemii din istorie și că au o rezistență ieșită din comun. Dar puțini știu că aceste animale sunt sociabile și afectuoase ori că sunt capabile de performanțe incredibile. De aceea, îți prezentăm șapte curiozități despre șobolani, care te vor face să vezi cu alți ochi aceste rozătoare pe care mulți oameni le urăsc.

1. Cozile îi ajută să se răcorească

Curiozitati despre sobolani 01

Spre deosebire de oameni, șobolanii au glande sudoripare doar pe labe. De aceea, își controlează temperatura corpului cu ajutorul cozii. Coada este foarte potrivită pentru această funcție, deoarece nu are păr și este împânzită de vase de sânge, în special de la mijloc spre vârf.

Coada reprezintă doar 5% din corp, dar poate disipa aproximativ 17% din căldura animalului. Șobolanii își reglează temperatura prin dilatarea sau contracția vaselor de sânge din coadă.

Atunci când temperatura crește cu câteva grade, vasele se umflă și permit unei cantități mai mari de sânge să circule prin coadă. Sângele cald se răcește atunci când trece prin coadă și se întoarce în corp cu o temperatură mai mică.

2. Curiozități despre șobolani – Coloșii familiei

Curiozitati despre sobolani 02-02

Șobolanul lânos Bosavi, o specie descoperită abia în 2009, este considerat cel mai mare șobolan din lume. Are lungimea de peste 80 de centimetri (incluzând coada) și greutatea de aproape 1,4 kilograme.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Prin comparație, șobolanul obișnuit are o lungime de 50 de centimetri și cântărește aproximativ 0,3 kilograme.

3. Un cuplu poate avea 170 de pui într-un an

Curiozitati despre sobolani 03

Iată un lucru uimitor de pe lista nostră de curiozități despre șobolani. Șobolanii ating maturitatea sexuală la vârsta de 4-5 săptămâni, iar o femelă poate da naștere o dată la trei săptămâni.

De obicei, se nasc între 6 și 10 pui, ceea ce înseamnă că o pereche de șobolani poate aduce pe lume aproximativ 170 de pui într-un singur an.

4. Dinții le cresc în permanență

Curiozitati despre sobolani 04

Șobolanii sunt faimoși pentru faptul că mereu rod câte ceva. Și o fac pentru dintr-un motiv bine întemeiat. Dinții șobolanilor cresc cu aproximativ 11-14 centimetri pe an, iar rosul îi ajută să îi tocească.

Pe lângă lemn, dinții animalelor pot pătrunde prin beton moale, plastic, aluminiu și cărămidă.

5. Curiozități despre șobolani – Sunt animale sociabile

Curiozitati despre sobolani 05

Majoritatea șobolanilor trăiesc în comunități. Au grijă unul de altul, se joacă și dorm împreună. Au grijă de cei bolnavi sau răniți, iar fără companie tind să devină depresivi.

Totuși, sunt animale teritoriale, așa că devin agresivi cu șobolanii pe care nu-i cunosc.

6. Șobolanii „râd”

Curiozitati despre sobolani 06

Aceasta este una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre șobolani. Aceste animale par capabile să râdă. Bineînțeles, nu fac asta ca oamenii, ci emit un sunet ascuțit, pe frecvențe înalte.

Potrivit cercetătorului Jaak Panksepp, șobolanii simt ceea ce se numește „bucurie socială” atunci când se joacă.

7. Ești cumva șobolan?

Curiozitati despre sobolani 07

Răspunsul este „da” dacă te-ai născut în 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996 sau 2008. Aceștia sunt anii șobolanului, potrivit zodiacului chinezesc. Se crede că cei născuți în acești ani sunt abili, inteligenți și prosperi.


Iar acum, citește despre anul în care francezii au mâncat șobolani, câini, pisici și o grădină zoologică.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu