5 animale ciudate din pădurea amazoniană

Pădurea tropicală amazoniană, care dispare pe zi ce trece, adăpostește câteva creaturi uimitoare. Este un mediu dur pentru animale – la urma urmei, aici mișună prădători uriași, insecte și broaște veninoase și plante otrăvitoare.

Pentru a trăi într-un asemenea loc, animalele au evoluat în feluri dintre cele mai neobișnuite. În acest articol vom prezenta cinci dintre cele mai ciudate animale care trăiesc pe Amazon și vom vedea de ce adaptările lor unice funcționează perfect pentru ele.

1

Peștele Candiru

5 animale ciudate din pădurea amazoniană - pestele candiru
Pești Candiru. Foto: Pinterest

Legenda înfricoșătoare a peștelui Candiru s-a răspândit mult și bine, fiind menționată din când în când în ziare din întreaga lume. Ani întregi au circulat zvonuri despre micul pește amazonian care, atras de mirosul de amoniac din urină, atacă organele genitale ale localnicilor.

Apoi, în singurul caz documentat, în 1997, un medic brazilian a susținut că a tratat un pacient în uretra căruia intrase un pește Candiru. Ulterior, cercetătorii au respins aceste afirmații, observând că peștii Candiru nu pot să înoate printr-o deschidere atât de mică, alături de multe alte neconcordanțe.

Așadar, există vreun adevăr în toate aceste povești nebunești? De fapt, Candiru nu este atras de urină. Prin urmare, cei care se încumetă să înoate în Amazon (și să urineze în apă) nu ar trebui să fie îngrijorați.

2

Pasărea Potoo

5 animale ciudate din pădurea amazoniană - pasarea potoo
Pasarea Potoo. Foto: Wikimedia

În nopțile luminate de Lună, pe Amazon se aud venind din adâncul junglei sunetele bântuitoare (incluse în clipul de mai jos) ale păsării Potoo.

Există mai multe specii de păsări Potoo în pădurea amazoniană. Dacă am merge în căutarea uneia, însă, am descoperi că sunt incredibil de greu de găsit fără un ghid experimentat – penele lor se potrivesc aproape perfect cu scoarța copacilor.

Păsările sunt nocturne, trezindu-se la amurg pentru a vâna molii și alte insecte. Au ochi uriași, perfecți pentru a repera insectele zburătoare, și guri mari, numai bune pentru prins prada din zbor. Aceste lucruri, împreună cu strigătele ciudate, fac din pasărea Potoo un animal cu adevărat straniu, din altă lume.

3

Tarantula

5 animale ciudate din pădurea amazoniană - tarantula
Tarantule în sezonul de împerechere. Foto: Wikimedia

Chiar dacă tarantulele arată înfiorător, dat fiind dimensiunea uriașă și a picioarele „blănoase”, aspectul nu este cel mai ciudat lucru la ele. De fapt, am inclus în acest articol și familia de păianjeni mari tocmai pentru comportamentul lor bizar.

Tarantulele au obiceiuri cu adevărat interesante, mai ales când vine vorba de împerechere. Masculul țese o pânză de mătase pe sol, apoi se freacă de ea pentru a elibera sperma.

Apoi, absoarbe lichidul în pedipalpi, membrele scurte, asemănătoare unor picioare, pentru a-l stoca. Mai târziu, găsește o femelă receptivă și îi introduce lichidul într-o deschidere din abdomen.

Imediat ce a terminat actul, masculul fuge pentru ca femela agresivă să nu-l atace sau să încerce să-l mănânce. Cam așa se desfășoară poveștile de dragoste între păianjeni…

4

Pasărea Hoatzin

5 animale ciudate din pădurea amazoniană - pasarea hoatzin
Pasărea Hoatzin. Foto: Wikimedia

Cei care zăresc pentru prima dată o pasăre Hoatzin pe Amazon se întreabă adeseori ce văd în fața ochilor. Să fie un curcan sălbatic? Un dinozaur? Un zeu precolumbian? „Ce este asta și de ce miroase așa?”

Puturoasa și frumoasa pasăre Hoatzin este, fără îndoială, una dintre cele mai interesante creaturi din pădurea tropicală amazoniană. Colorata Hoatzin mănâncă frunze, ceea ce o face să miroasă ca o fermă – ca o căpiță de fân umed sau ca un maldăr de gunoi de grajd împuțit, în funcție de nasul fiecăruia.

Sunt păsări stângace și neîndemânatice, care se adăpostesc în copacii de pe malul apei. De la mișcări până la dietă, nu au prea multe în comun cu alte specii de păsări.

De fapt, Hoatzin seamănă puțin cu un dinozaur, iar mulți oameni de știință o văd ca pe o dovadă clară a legăturii evolutive dintre reptile și păsări.

5

Peștele Piranha

5 animale ciudate din pădurea amazoniană - piranha
Pește Piranha. Foto: Wikimedia

Chiar și oamenii cu puține cunoștințe despre fauna amazoniană știu (sau cred că știu) totul despre Piranha – răufăcătorul pădurii tropicale, nu-i așa? Dar oamenii de știință care studiază acest pește lucrează din greu pentru a despărți realitatea de ficțiune.

Realitatea cu privire la peștele Piranha este chiar mai fascinantă decât imaginea sa de „băiat rău” de la Hollywood. Piranha sunt destul de mici, dar dinții lor infami sunt într-adevăr impresionanți.

Aceștia seamănă cu dinții de rechin, iar cele mai mari tipuri aplică 72 de kilograme-forță în mușcătură. În ceea ce privește dieta, se hrănesc cu alte specii de pești, mănâncă semințe și insecte și, uneori, alți Piranha.

Ocazional, peștii Piranha pot roade carnea de pe oasele mamiferelor care ajung în apă, dar acest lucru se întâmplă de obicei când animalele sunt deja moarte sau pe moarte.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu