Mormântul Evei din Jeddah, Arabia Saudită

Știați că Eva, femeia despre care Biblia spune că Dumnezeu a creat-o din coasta lui Adam, este îngropată în Jeddah, Arabia Saudită?

Musulmanii chiar cred asta. Aceștia susțin că numele orașului provine de la Jaddah, care este un cuvânt arab care înseamnă „bunică”, o referire la Eva, „bunica tuturor”.

Foto: Unsplash.com
Presupusul mormânt al Evei din Jeddah. Foto: George Richards

Coranul, la fel ca Biblia și Tora, spune povestea lui Adam și a Evei și a modului în care au fost alungați ei din Paradis după ce au încălcat porunca lui Dumnezeu și au mâncat fructul interzis.

Biblia nu menționează unde au ajuns pe Pământ, dar, potrivit tradiției arabe, se crede că Adam și Eva au dus vieți separate. Adam a fost exilat la Mecca, unde Dumnezeu i-a poruncit să cioplească Kaaba, piatra neagră sacră la care musulmanii din întreaga lume se gândesc în timpul celor cinci rugăciuni zilnice.

Eva a fost trimisă la Jeddah, unde a trăit pentru tot restul vieții, fiind înmormântată acolo.

„Nu se știe unde se află mormântul. Unii spun că este undeva în Palestina, iar alții spun că se află în Arabia Saudită“, afirmă Frauke Heard-Bey, un istoric germano-britanic.

Cea mai veche mențiune a mormântului Evei (sau „mormântul lui Hawa”) este făcută de istoricul și cartograful arab Muhammad al-Idrisi, la mijlocul secolului al XII-lea.

Mai târziu, Ibn Jubayr, scriind la sfârșitul secolului al XII-lea, afirmă că în Jeddah există un loc cu o cupolă uriașă, unde s-ar afla rămășițele Evei.

Istoricii Ibn Al-Mujawir și Ibn Khallikan (ambii din secolul al XIII-lea) fac referiri clare la mormântul Evei din Jeddah, însă celebrul călător Ibn Battuta (secolul al XIV-lea) nu l-a menționat niciodată după ce a vizitat Mecca.

Foto: Freepik.com
Presupusul mormânt al Evei. Foto: Freepik.com

Istorici precum Tabari, Masudi și alții afirmă, de asemenea, că, potrivit tradiției, Eva este înmormântată în Jeddah, dar nu dau niciun detaliu despre mormântul ei.

În 1853, renumitul explorator, geograf și etnolog britanic Sir Richard Francis Burton a vizitat presupusul mormânt al Evei, deghizat în pelerin musulman.

Sir Burton a spus că mormântul a fost amenajat sub forma unui vast corp culcat (la fel cum Buddha este reprezentat adeseori în multe locuri din Asia).

El i-a măsurat lungimea și lățimea cu pașii, afirmând față de ghidul său că „dacă primul nostru părinte măsura o sută douăzeci de pași de la cap la talie și optzeci de la talie la călcâie, trebuie să fi prezentat mai mult aspectul unei rațe”.

Consulul interimar britanic S. R. R. Jordan, scriind la începutul anului 1926, descrie mormântul ca fiind lung de aproximativ 200 de metri și lat de aproximativ patru metri, cu o mică moschee în mijloc.

Acolo, în schimbul unui bacșiș modic, paznicul edificiului ridica o lespede din mijlocul podelei pentru a le permite vizitatorilor să admire mormântul.

Despre dimensiunile controversate ale mormântului Evei, scriitorul și publicistul indiano-afgan Ikbal Ali Shah (1894-1969) a remarcat:

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

„Eva trebuie să fi fost o femeie de proporții formidabile, pentru că mormântul, mi s-a spus, avea o lungime de aproximativ doi metri și jumătate. Prin urmare, a fost bine că nu a supraviețuit ca să ne întâmpine în carne și oase, deoarece, deși se zvonește că noi, musulmanii, avem ochi pentru doamnele de proporții eroice, tragem linie când vine vorba de dimensiuni titanice.”

Awn ar-Rafiq, care a ocupat funcția de emir și șerif al Meccăi între 1882 și 1905, a încercat să demoleze mormântul, dar acest lucru a provocat o revoltă publică.

El a spus atunci: „Deci, chiar credeți că mama noastră era atât de înaltă?”

În cele din urmă, mormântul a fost distrus în 1928, de către Amir Faisal, viceregele Hejazului, în vârstă de 19 ani, și fiul lui Ibn Saud, sultan de Nejd și rege al Hejazului.

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

Revista Time a relatat cum o caravană motorizată a parcurs tot drumul de la Jeddah până la Riad, pentru a transmite „vestea” că „fiul luminat, viceregele, a pus în cele din urmă să fie distrusă acea impostură notorie, mormântul mamei Eva din Jeddah”.

Până în 1975, legendarul mormânt al Evei a fost sigilat cu beton, pentru a împiedica pelerinii să aducă un omagiu sau să se roage acolo.

Astăzi, cimitirul este doar un șir de morminte nemarcate și nu mai există nimic care să indice că mormântul Evei s-ar fi aflat vreodată acolo.

În ciuda absenței dovezilor arheologice, credincioșii sunt dornici să mențină vie legenda.

„Mormântul mamei mele se află în același cimitir cu cel al mamei întregii umanități, Hawa”, proclamă cu mândrie Sami Nawar, directorul general pentru cultură și turism din Jeddah.

La fel ca Nawar, există sute de familii saudite care au rude înmormântate în cimitirul „mamei Eva”.

Sami Angawi, arhitect și istoric în Arabia Saudită, care critică de mult lipsa de interes pentru conservarea artefactelor și monumentelor istorice, a declarat:

„Mormintele nu sunt conservate în Arabia Saudită, iar vizitarea lor nu este încurajată, deoarece wahhabiștii cred că acestea ar putea duce la Bedaa (un fel de erezie islamică).”

În ultimii 80 de ani, artefactele și siturile istorice au fost eliminate din cauza doctrinei wahhabi stricte și de dragul extinderii cimitirelor pentru pelerinii răposați, al căror număr crește în fiecare an.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu