33 de curiozități despre Biblie, cea mai furată carte din lume

Câte curiozități despre Biblie cunoști? Scrisă pe parcursul unui mileniu, această colecție de texte antice cuprinde o multitudine de detalii controversate din punct de vedere istoric – sau pur și simplu ciudate -, ceea ce face ca lectura să fie cu atât mai interesantă.

Așadar, dacă vrei să afli mai multe despre cartea de temelie a creștinismului, care a dus la apariția și dispariția unor mari mișcări religioase și în numele căreia s-au dus războaie, s-au încheiat și s-au rupt alianțe de-a lungul istoriei, ți-am pregătit o listă de curiozități despre Biblie.

curiozități despre Biblie
„Crearea lui Adam”, pictura lui Michelangelo din Capela Sixtină, din Roma. Foto: Wikimedia

1. Iată prima informație de pe lista noastră de curiozități despre Biblie. Peste 100 de milioane de copii ale Bibliei sunt vândute în fiecare an.

2. Cuvântul „biblie” provine din grecescul ta biblia, care se traduce prin „sulurile” sau „cărțile”. Cuvântul derivă din numele orașului Byblos, care era principalul furnizor de hârtie al lumii antice.

3. Biblia a fost tradusă în întregime în 532 de limbi. Parțial, a fost tradusă în 2.883 de limbi.

4. Biblia nu conține o singură lucrare, ci o colecție de opere ale unei întregi varietăți de autori, printre care se numără ciobani, regi, fermieri, preoți, poeți, scribi și pescari. Printre autori se numără și trădători, escroci, adulteri, criminali și contabili.

5. Cel mai scurt verset din Biblie se găsește în Ioan 11:35: „Isus plângea.”

„Nu acele părți din Biblie pe care nu le înțeleg mă deranjează, ci părțile pe care le înțeleg.” Mark Twain

6. Cel mai lung cuvânt din Biblie este „Maherșalalhașbaz” (Isaia 8:3).

7. A durat peste o mie de ani ca Vechiul Testament să fie scris, însă Noul Testament a fost scris într-o perioadă de 50-75 de ani.

8. Nu există exemplare originale ale scrierilor din Biblie.

9. Iată una dintre acele curiozități despre Biblie de care probabil că ai mai auzit. Biblia influențează tradițiile a trei religii mari: creștinism, iudaism și islam.

10. John Wycliffe a dat prima traducere integrală a Bibliei din latina vulgară în engleză. Totuși, după ce a murit, Biserica Catolică i-a exhumat cadavrul și l-a ars, drept pedeapsă pentru faptul că tradusese Biblia.

curiozități despre Biblie
Biblia lui Șerban Cantacuzino (1688). Foto: Wikimedia

11. Biblia de la București (cunoscută și sub denumirea de Biblia lui Șerban Cantacuzino) a fost prima traducere completă a Bibliei în limba română, fiind publicată în 1688.

12. William Tyndale a produs prima ediție tipărită a Noului Testament în engleză. Mai târziu, a fost ars pe rug pentru asta.

13. Numele lui Adam provine din cuvântul ebraic „a da ma”, care înseamnă „pământul”.

14. China nu este doar cea mai mare producătoare de bunuri de larg consum din lume. Pe lângă acestea, China este țara care produce cele mai multe biblii.

15. Biblia de la Geneva este prima în care s-au folosit versete numerotate. De asemenea, este Biblia pe care a folosit-o Shakespeare și pe care unul dintre pelerini a dus-o în America, în 1620.

16. Nu există descrieri ale lui Isus în Biblie, însă imaginea sa cu pielea și părul deschise la culoare și ochi verzi sau albaștri (atribute neobișnuite pentru oamenii din Orientul Mijlociu) este cel mai probabil incorectă și reflectă influența culturală a creștinilor europeni.

Aceste curiozități despre Biblie ar putea să-ți trezească interesul pentru istoria religiilor

17. Iată una dintre cele mai amuzante curiozități despre Biblie. Este cea mai furată carte din lume, cel mai probabil fiindcă este atât de disponibilă în camerele hotelurilor și în locurile de închinare de pe Glob.

18. Musulmanii cred că Biblia este revelată de Dumnezeu, dar a fost coruptă de oameni. Ei cred că Coranul este corecția potrivită.

curiozități despre Biblie
„Moise”, sculptură a lui Michelangelo expusă în Biserica San Pietro in Vincoli, din Roma. Foto: Wikimedia

19. Acțiunea din Biblie se petrece pe trei continente: Asia, Africa și Europa.

20. Culmea artei renascentiste este considerată pictura „Crearea lui Adam”, a lui Michelangelo, o operă care înfățișează într-o singură imagine întreaga poveste biblică a relației lui Dumnezeu cu omenirea.

21. Biblia nu spune câți magi l-au vizitat pe Hristos, ci doar faptul că au adus trei feluri de daruri: aur, smirnă și tămâie.

22. Precum alte opere clasice, „Moby Dick”, a lui Herman Melville, se bazează enorm pe alegoria biblică. Mai exact, mai multe personaje sunt numite după figuri biblice, cum ar fi Ismael sau Ahab, personaje din Vechiul Testament.

23. Biblia este cartea cea mai bine vândută din istorie. Vânzările totale depășesc cinci miliarde de copii ale lucrării.

24. Charlton Heston a jucat rolul lui Moise în blockbuster-ul „Cele zece porunci”, în parte deoarece se asemăna cu celebra statuie a lui Moise sculptată de Michelangelo. Mai târziu, Heston l-a interpretat pe Michelangelo în filmul „Agonie și extaz” (1965).

Biblia – prima ediție tipărită (Gutenberg, 1455). Foto: Wikimedia

25. Și filmul „The Matrix”, din anii ’90, se inspiră masiv din Biblie. Baza rebelilor din film se numește „Sion”, nava principală se numește „Nabucodonosor” (după regele biblic), iar personajul inspirat de Iuda se numește „Cypher”, o referință la numele „Lucifer”.

26. Numele de „Hristos” provine din grecescul „khristos”, ceea ce se traduce prin „cel uns”, care este substantivul adjectivului verbal „khriein”, care se traduce prin „a unge”.

27. În Biblie vorbesc 93 de femei, dintre care 49 sunt numite. Femeile rostesc aproximativ 1.1% din totalul cuvintelor din Biblie. În total, în Biblie sunt menționate numele a 188 de femei.

28. Biblia Gutenberg a fost prima carte tipărită cu ajutorul tiparului mobil cu litere de metal.

29. Cea mai mică biblie din lume încape pe vârful unui stilou. Savanții au imprimat cele 1.2 milioane de cuvinte ale Vechiului Testament pe un disc minuscul de silicon, pe care l-au numit „Nano-Biblia”.

30. Cea mai mare biblie din lume cântărește 496 de kilograme. Alcătuită de Louis Waynai în 1930, cartea are înălțimea de 1.10 metri și, când este deschisă, are lățimea de 2.48 metri.

31. Cuvântul „Lucifer” provine din latinescul lux („lumină”) + ferre („a căra”) sau, literalmente, „Cel ce duce lumina”.

32. Ultimul cuvânt din Biblie este „Amin”.

33. Iată ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre Biblie: aproape toți răufăcătorii din Biblie sunt roșcați.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

10 comentarii la „33 de curiozități despre Biblie, cea mai furată carte din lume”

 1. Are multe greșeli de traducere sau de logică. De exemplu, în primele versete se spune că Dumnezeu l-a făcut pe Om ca bărbat și femeie pentru vreo câteva versete mai departe o face pe Eva din coasta lui Adam. Și multe alte erori.

  Răspunde
 2. Categoric una dintre cartile stiintifice extrem de copiate. O lucrare magnifica ce te invata gandirea critica si nicidecum credinta oarba, o lucrare ce te invata spiritul civic, nicidecum conceptul de ”fiecare pentru el”. Merita printata pe aur curat pentru multitudinea de invataturi despre misterele Naturii si modul cum trebuiesc privite cu o minte goala, lipsita de prejudecati. Minunata lucrare apartinand unor oameni de stiinta platonisti ai antichitatii, ai uneia dintre cele mai impadurite si diverse regiuni de pe planeta. cartea care sta la baza educatiei fiecarui copil din lume pentru a ajunge un adevarat cugetator liber si nu un zombie lipsit de viata, nu, cum s-ar putea crede asa ceva. O lucrare ce a adus lumina tolerantei, nonviolentei si a stiintei electricitatii intr-o era intunecata precum cea Medievala.

  Răspunde
 3. Cel care a scris articolul ori habar nu are ce scrie in biblie ori este un propagandist care asteapta ca “guvizii” sa muste momeala si sa inceapa textele despre spalarea creerului si alte aversitati. Amice ai idee cine a scris Noul Testament si de ce a aparut?

  Răspunde
 4. Religie ,biblia biserică = evul mediu . O porcarie de carte adevărul e că te prinde pe moment dar dacă stai si o analizezi este o carte S.F

  Răspunde
 5. george, ai fost foarte neclar in comentariul tau. de ce spui despre autorul
  acestui articol ca ,,habar nu are ce scrie in biblie”? la ce te referi cand scrii
  asta?intr-adevar NT ca si VT de altfel, a fost scris de mai multi autori, ince
  pand cu cei 4 evanghelisti, continuand cu scrierile apostolilor ioan, pavel
  si petru, si au trecut in jur de 65 ani intre aparitia primei evanghelii [cea a
  lui Matei] si sfarsand cu apocalipsa apostolului ioan

  Răspunde

Lasă un comentariu