Cel mai mare cimitir din lume: Necropola cu 5 milioane de morminte

Situat la aproximativ 180 de kilometri sud de Bagdad, capitala Irakului, Wadi-us-Salaam („Valea Păcii”, în limba arabă) este cel mai mare cimitir din lume.

De departe, cele aproximativ cinci milioane de morminte strânse laolaltă în vasta necropolă întinsă pe 600 de hectare dau impresia unui oraș aglomerat, copleșit de forfotă. La o privire mai atentă, însă, devine clar că în acest peisaj mohorât „locuiesc” doar morți.

Wadi-us-Salaam, cel mai mare cimitir din lume
O vedere aeriană a cimitirului Wadi-al-Salam. Foto: Wikimedia

Conform credințelor musulmanilor șiiți, Avraam (profetul Ibrahim) a cumpărat un loc în Wadi-us-Salaam crezând că pământul făcea parte din paradis.

Încă din secolul VII, Valea Păcii este folosită aproape zilnic la înmormântări, cu toate că aici au fost descoperite și morminte din vremea Imperiului Part (247 î.e.n. – 224 e.n.).

În Valea Păcii sunt îngropați aproximativ cinci milioane de oameni, iar locul are o semnificație aparte pentru musulmanii de pe tot globul.

Șiiții sunt de părere că Wadi-us-Salaam este, de fapt, destinația finală a sufletului unui credincios, indiferent de locul unde îi este îngropat trupul.

Ei cred că, fiind îngropați aproape de imamul Ali, ginerele și vărul profetului Mohamed, își vor diminua suferințele în viața de apoi și în Ziua Judecății, când morții vor învia.

Tradițiile ancestrale din cel mai mare cimitir din lume

Cimitirul enorm este înțesat de cripte, iar necropola are de trei ori mai mulți „locuitori” decât orașul învecinat (Najaf, care are 1.4 milioane de locuitori).

Cel mai mare cimitir din lume crește de la un an la altul, morții fiind îngropați în straturi succesive. Profeți, preoți, regi, sultani și lideri din diverse categorii sociale – toți au locuri de odihnă veșnică în Wadi-us-Salaam.

Wadi-us-Salaam, cel mai mare cimitir din lume
Gropari care lucrează în Wadi-us-Salaam, cel mai mare cimitir din lume. Foto: Sebastian Castelier / Al Jazeera

Întrucât Valea Păcii este situată aproape de memorialul imamului Ali, mulți musulmani șiiți din toate părțile lumii cer să fie îngropați în cel mai mare cimitir din lume.

Oameni din Iran și Liban, India, Pakistan și țări din Asia de Sud-Est fac mari cheltuieli financiare ca să ajungă să își îngroape morții (sau să fie ei înșiși înmormântați) la Wadi-us-Salaam.

Mormintele din cel mai mare cimitir din lume

Se spune că Wadi-us-Salaam este singurul loc de îngropăciune din lume în care defuncții sunt înmormântați după obiceiuri de acum 1.400 de ani.

Cât vezi cu ochii, orizontul este punctat de morminte de toate formele. Mormintele sunt construite din ghips și cărămizi coapte la soare și au înălțimi diferite.

Bogații își construiesc morminte mari, pentru întreaga familie, edificii care au chiar și cupole. Unele morminte sunt plasate în catacombe, îngropate adânc în pământ, în care trebuie să cobori pe scară.

Dată fiind vechimea cimitirului, se spune că în fiecare mormânt se găsesc până la 50 de schelete. Suprafața pe care este construită Valea Păcii este atât de mare, încât oamenii trebuie uneori să folosească biciclete pentru a traversa cimitirul asemănător unui labirint pentru a ajunge la mormintele celor dragi.

Ritualurile de înmormântare în Valea Păcii

Wadi-us-Salaam, cel mai mare cimitir din lume
Un mormânt din Wadi-us-Salaam. Foto: Sebastian Castelier / Al Jazeera

Decedații au parte de înmormântări organizate conform tradițiilor islamice vechi, care implică o serie de ritualuri.

Înainte ca un trup să fie depus în mormânt, corpul primește un „ghusl” sau, cu alte cuvinte, este scăldat pentru ultima oară înainte de a fi înfășurat în „qafan”, giulgiul alb.

Rugăciunile pentru sufletele celor plecați se desfășoară în interiorul altarului lui Ali, apoi trupurile sunt purtate de trei ori în jurul mausoleului.

În timp ce corpul este coborât în mormânt, se citesc versete din Coran. Apoi, locul este stropit cu apă de trandafir, adusă de rudele  defunctului.

„Explozia demografică” din cel mai mare cimitir din lume

Wadi-us-Salaam, cel mai mare cimitir din lume
De la depărtare, cel mai mare cimitir din lume pare o metropolă aglomerată. Foto: Pinterest

Războaiele recente (mai întâi conflictul cu Iranul, apoi invaziile SUA în Irak) au făcut ca numărul de morminte din Wadi-us-Salaam să se dubleze în doar câteva decenii. În timpul războaielor din Irak, într-o singură zi, aici erau îngropați câte 250 de oameni.

Cimitirul a fost, de asemenea, scena unor ciocniri violente în timpul Războiului din Golf din anii ‘90. Rebelii și-au căutat refugiu în cimitirul aglomerat, iar armata irakiană a bombardat mormintele.

Au fost situații greu de imaginat, în care rămășițele a mii de oameni – unele vechi de secole, altele de câteva secunde – au zăcut laolaltă, răscolite de bombe.

La Wadi-us-Salaam, un gropar câștigă aproximativ 300 de dolari pe lună, potrivit Al Jazeera. Foto: Sebastian Castelier / Al Jazeera

Din cauza conflictelor, cererea de locuri de înmormântare a crescut considerabil în ultimii ani. Locurile disponibile sunt din ce în ce mai puține, astfel că există numeroase cazuri de furt de proprietate și vânzare ilegală a criptelor.

Prețurile locurilor de înmormântare au crescut și ele. Un loc considerat „bun” se vinde cu 4.000 de dolari. Însă, în pofida acestor greutăți, cel mai mare cimitir din lume nu pare să fie atins de modernitate.

Aici, ritualurile islamice tradiționale se desfășoară la fel ca în Evul Mediu, continuând să atragă sute de mii de vizitatori și muribunzi care caută să își doarmă somnul de veci în unul dintre cele mai sfinte locuri din Islam.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu