10 lucruri care fac ca Japonia să fie o țară ieșită din comun

10 lucruri care fac ca Japonia să fie o țară ieșită din comun FEATURED_compressed

Cu păduri luxuriante și orașe pline de viață, o societate tradițională, dar foarte avansată din punct de vedere tehnologic, Japonia este o țară în care trecutul și viitorul se întâlnesc de multe ori într-o armonie demnă de admirat.

Este un tărâm ai cărui locuitori au pus la punct un sistem ce pare să se străduiască să fie mai bun de la o zi la alta. Iată zece realități care fac ca Japonia să iasă în evidență față de alte țări.

1

Japonia are circa 1.500 de cutremure în fiecare an

Foto: Pinterest

Există peste 100 de vulcani activi în țară și aproximativ 15 evenimente vulcanice majore, inclusiv erupții, în fiecare an. Multe dintre acestea reprezintă o amenințare serioasă pentru oameni.

Japonia este situată în Cercul de Foc, o zonă în care se întâlnesc plăci continentale și oceanice. Din această cauză, a fost ținta a zece dintre cele mai grave catastrofe naturale din ultima sută de ani.

În ciuda acestui fapt, japonezii rezistă, revenindu-și după fiecare dezastru, și se bucură de una dintre cele mai dezvoltate economii din lume.

2

Peste două treimi din suprafața Japoniei sunt acoperite de păduri

Foto: Pinterest

În ciuda faptului că are una dintre cele mai mari densități ale populației, peste 68 de procente din suprafața Japonia sunt acoperite de păduri.

Politica japoneză în materie de gestionare a pădurilor datează de acum patru secole, când cererea crescută de cherestea, determinată de dezvoltarea populației, s-a transformat într-o amenințare la adresa învelișului verde al țării.

Un al doilea val de împădurire a fost declanșat după Al Doilea Război Mondial și, până în prezent, atât organizațiile guvernamentale, cât și organizațiile private plantează copaci pe plan local pentru a compensa emisiile de carbon.

3

În școlile japoneze, curățenia face parte din programa școlară

Foto: Pinterest

Încă de la șase ani, copiii sunt învățați să curețe în cadrul activităților școlare de zi cu zi, pentru a le trezi un sentiment de respect față de ordine, responsabilitate și un simț al egalității.

Unele activități, cum ar fi curățatul băilor, vopsitul și reparațiile, desigur, sunt lăsate la dispoziția personalului calificat.

4

Japonia are unele dintre cele mai punctuale trenuri din lume

Foto: Pinterest

Trenurile japoneze cu o întârziere medie mai mică de un minut pe linia Shinkansen de mare viteză dintre Tokyo și Osaka.

Întârzierile sunt atât de neobișnuite, încât conductorul anunță scuze, iar compania feroviară poate emite chiar și un „certificat de întârziere” dacă trenul întârzie cinci minute. Dacă întârzie mai mult, apare la știri.

5

Japonia are cea mai mică rată a obezității în rândul țărilor dezvoltate din lume

Pe baza standardelor internaționale care definesc indicele de masă corporală (IMC) de peste 30 drept obezitate, doar 4.3% dintre japonezi sunt obezi, comparativ cu aproape 55% dintre români.

Foto: iStock

În 2008, Japonia a introdus o prevedere cunoscută sub numele de „legea metabo”, care le impune cetățenilor cu vârste cuprinse între 40 și 75 de ani să-și măsoare talia o dată pe an pentru a preveni răspândirea bolilor metabolice precum diabetul și accidentele vasculare cerebrale.

Persoanele supraponderale sunt obligate să participe la cursuri de dietă. Dacă acest lucru nu se întâmplă, angajatorii lor sunt amendați.

6

Japonia este patria automatelor, mașini care vând orice

Există peste cinci milioane de distribuitoare automate în Japonia, adică aproximativ unul la 25 de oameni.

Japonezilor le place atât de mult să cumpere de la automate, încât au mașini care vând aproape orice: băuturi calde și reci, hot dog, cărți de desenat, hârtie igienică, umbrele, supă instant, orez, banane și chiar și ouă proaspete.

7

Multe școli și companii organizează „ateliere de plâns”

Foto: Pinterest

În cadrul acestora, elevii, studenții și angajații sunt încurajați să plângă, în încercarea de a scăpa de stres și de a se simți confortabil și capabili să-și exprime emoțiile.

Companiile angajează bărbați care arată bine și care, în timp ce plâng ei înșiși, le arată participanților videoclipuri triste și le șterg lacrimile.

În școli, profesionistul plânsului este cunoscut sub numele de „namida sensei” sau „profesorul de lacrimi”, care organizează diverse activități lacrimogene și ține prelegeri despre plâns.

8

În Japonia, mulți copii cu vârsta de trei ani merg singuri cu autobuzul școlar

Foto: Pinterest

Apoi, până la vârsta de cinci sau șase ani, învață să folosească transportul public sau să meargă până la școală fără a fi însoțiți de părinți.

Atât școlile, cât și părinții se implică în acest efort de dezvoltare a abilităților de orientare, astfel încât copiii să devină independenți cât mai repede.

Succesul acestui sistem se datorează și cartierelor sigure în care cresc copiii.

Există, de asemenea, o emisiune TV populară  în Japonia, numită „Hajimete no Otsukai” sau „Prima mea misiune”, care prezintă copii în vârstă de doi sau trei ani care duc la îndeplinire diferite sarcini încredințate de părinții lor, în timp ce o echipă îi filmează pe ascuns.

9

Rata criminalității în Japonia este în declin de aproape 20 de ani

Foto: Adobe Stock

Criminalitatea a scăzut de la 2.8 milioane de infracțiuni înregistrate în 2002 la mai puțin de un milion în 2017. În mod ciudat, dar explicabil, segmentul de populație care înregistrează o creștere a infracționalității este reprezentat de vârstnici.

Japonezii de peste 65 de ani comit de patru ori mai multe infracțiuni decât înainte.

10

Speranța de viață în Japonia este una dintre cele mai ridicate din lume, de 84.5 ani

Foto: Pinterest

Oricine împlinește 100 de ani în Japonia era onorat de prim-ministru cu o cupă de argint drept cadou, o tradiție începută în 2009.

De atunci, însă, a existat o creștere atât de însemnată a numărului de centenari, încât guvernul a fost nevoit să renunțe la cupele cu argint în 2016. Începând cu 2019, sunt aproape 70.000 de persoane cu vârsta peste 100 de ani.

Ca să știi mai mult, citește „Cum sa trăiești în stil japonez”

„Cum să trăiești în stil japonez” ne aduce mai aproape o lume care a fascinat și continuă să fascineze prin farmecul ei – Japonia, Ţara Soarelui Răsare. Yutaka Yazawa îmbină cu măiestrie însemnările personale cu informațiile bine documentate, reușind să ne cucerească încă de la primele pagini. Trecem astfel cu ușurință de la prezentarea geografică la cea istorică, de la filozofie și cultură la arta culinară japoneză. Descoperim cum se poate trăi în armonie cu ceilalți într-o metropolă precum Tokyo, dar aflăm mai multe și despre respectul pentru natură, despre ikigai, shinrin-yoku, viaţa de familie, vacanțe și sărbători. Toate acestea sunt un bun prilej de a observa tradițiile japoneze, felul în care au înflorit secole de-a rândul alături de practicile moderne sau cum s-au schimbat odată cu pătrunderea culturii occidentale.

„Cum sa trăiești în stil japonez” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu