Petaloudes, valea invadată de milioane de fluturi în fiecare vară

Valea Fluturilor, cunoscută și sub numele de Valea Petaloudes, se află pe partea vestică a insulei grecești Rodos, la aproximativ 25 de kilometri distanță de cel mai mare oraș al insulei.

În vale se adăpostesc mii de fluturi din mai multe subspecii ale Euplagia quadripunctaria rhodosensis, care își fac apariția în fiecare an după sezonul ploios, spre sfârșitul lunii mai, și acoperă întregul peisaj.

Fluturi Valea Petaloudes
Insectele acoperă fiecare centimetru pătrat al copacilor și pietrelor din vale. Foto: Anita via Flickr

În timpul sezonului ploios, fluturii se află în stare de larvă și trăiesc în desișurile mediteraneene, hrănindu-se cu frunze. La sfârșitul sezonului umed, larvele se metamorfozează în fluturi.

Pe măsură ce se apropie sezonul secetos, fluturii migrează. Călătoresc noaptea în căutarea umidității și, într-un final, ajung în vale.

Fluturii sunt atrași în Valea Petaloudes de miresmele răspândite de arborii mediteraneeni Liquidambar orientalis, care se găsesc din abundență aici.

Fluturi Valea Petaloudes 02
Foto: Pinterest

Odată ajunse la destinație, insectele se așază pe trunchiurile copacilor și pe stânci și pe orice suprafață disponibilă, în număr mare.

Se împerechează, depun ouă și mor

Petrec toată vara în habitatul răcoros și umed al văii, iar apoi, în ultimele săptămâni din august și în septembrie, se împerechează. După împerechere, majoritatea femelelor zboară departe de vale, în unele cazuri la distanțe de peste 25 de kilometri.

Depun ouăle în locuri întunecate și sigure, de preferință printre tufișuri și plante, iar apoi mor. Noua generație iese din coconi în primăvară, răspândindu-se prin împrejurimi. În iunie, insectele sunt deja adulte și își încep călătoria spre Valea Petaloudes.

Valea Petaloudes
Foto: Farma-Rhodes

Din păcate, valea este deschisă vizitatorilor, iar numărul crescând al turiștilor are efecte negative asupra populației de fluturi. Euplagia quadripunctaria rhodosensis nu au stomac, ci se hrănesc exclusiv din grăsimea corporală pe care o depozitează când se află în stadiul de larvă.

Zgomotele produse de turiști sperie insectele și le obligă să își părăsească locurile de odihnă. Aceste mutări consumă energie valoroasă, care nu poate fi recuperată. Din acest motiv, mulți fluturi sunt epuizați și mor înainte de a se putea reproduce.

Turisti Valea Petaloudes
Foto: Greeka

Vizitatorii sunt încurajați să viziteze valea, dar li se recomandă să nu deranjeze fluturii și să nu facă zgomote puternice.

Specia Euplagia quadripunctaria este răspândită la scară largă în Europa, din Estonia și Letonia în nord până pe coasta și insulele mediteraneene, în sud.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu