Ultimul drum al Dragonului: Controversa morții lui Bruce Lee

În iulie 1973, Bruce Lee, în vârstă de 32 de ani, era unul dintre cei mai adulați practicanți de arte marțiale din lume, actor charismatic și preocupat de filosofie.

Filmul său „Enter the Dragon” („Drumul Dragonului”, cum a fost tradus în România), foarte așteptat de public, urma să aibă premiera peste puțin timp.

Bruce Lee
Bruce Lee în 1973. Foto: Wikimedia

Însă 20 iulie 1973 a fost ultima zi din viața lui Bruce Lee. După autopsie, în raportul oficial s-a consemnat drept cauză a morții edemul cerebral acut. Cu toate acestea, moartea lui Bruce Lee s-a dovedit a fi o sursă inepuizabilă de zvonuri, controverse și speculații.

Lee Jun-Fan (Bruce Lee) s-a născut în San Francisco, pe când părinții săi, originari din Hong Kong, erau în turneu în SUA cu ansamblul operei din Guangzhou (sau Canton).

După nașterea copilului, familia s-a întors în Hong Kong, Bruce Lee mărturisind că primele sale amintiri fuseseră legate de viața sub ocupația japoneză.

A început să se antreneze în artele marțiale când era adolescent. A plecat în SUA la vârsta de 18 ani, iar la școală a studiat filosofia, în timp ce preda arte marțiale și încerca să-și facă o carieră în actorie.

Bruce Lee a jucat în filme alături de Chuck Norris

Bruce Lee
Statuia lui Bruce Lee din Hong Kong. Foto: Wikimedia

Lee a devenit celebru pentru lecțiile sale private de arte marțiale, oferite în timp ce își construia o carieră ca actor. A fost profesorul lui Steve McQueen, James Coburn și Kareem Abdul Jabbar, colaborând și jucând în filme alături de Chuck Norris.

Era frustrat teribil de faptul că era nu era distribuit în filme de la Hollywood, cu atât mai mult cu cât actorii albi erau machiați astfel încât să pară asiatici.

Însă filmele pe care le-a făcut în Hong Kong au fost de mare succes și America a început, la rândul său, să îl remarce. Filmul „Enter the Dragon”, o coproducție Hollywood-Hong Kong, era așteptat să fie un mare hit, iar Bruce Lee era hotărât să pună bazele unui imperiu al entertainment-ului.

Însă, în pofida antrenamentelor sale și unei diete bazate pe legume și pește, Lee avea probleme de sănătate. Pe 10 mai 1973, s-a prăbușit în timpul unor filmări pentru „Enter the Dragon”, suferind dureri de cap puternice.

A fost diagnosticat cu edem cerebral, dar a fost tratat și s-a recuperat. Pe 20 iulie, Lee plănuia să ia cina în Hong Kong cu actorul George Lazenby (un fost „James Bond”), care trebuia să joace în film.

Prietenul lui Lee, producătorul Raymond Chow, sosise și el în casa unde Lee locuia cu soția sa, Linda, pentru a discuta despre „Jocul morții”, un proiect cinematografic care demarase înainte de „Enter the Dragon” și la care ar fi trebuit să înceapă din nou filmările.

După ce au lucrat o vreme, Lee și Chow au plecat spre apartamentul actriței Betty Ting Pei, amanta lui Lee. Odată ajuns în apartamentul lui Pei, Lee s-a plâns de dureri de cap, iar în jurul orei 19.00 femeia i-a dat Equagesic, un analgezic pe bază de aspirină și o substanță tranchilizantă.

Lee a decis să se odihnească în patul din cealaltă cameră. Chow a plecat la restaurant, unde urma să ia masa cu George Lazenby. După o vreme, Chow a sunat-o pe Pei și a întrebat-o când urma să vină Lee, fiindcă deja se făcuse târziu.

Însă, când a intrat în dormitor, Pei nu a mai reușit să-l trezească pe Lee. După ce nici Chow și nici doctorul pe care îl chemaseră nu au reușit să-l resusciteze, Lee a fost dus la spital și declarat mort, în jurul orei 11.00. Chow a chemat-o la spital pe soția lui Lee.

În timp ce vestea șocantă a morții lui Bruce Lee făcea înconjurul lumii, văduva actorului a cerut o autopsie. Cauza a fost stabilită ca fiind edemul cerebral.

„Asasinii”, în viziunea publicului: japonezii, steroizii, Triadele

În sângele lui Lee au fost găsite urme de analgezic și de marijuana și s-a speculat că aceste substanțe ar fi putut juca un rol în decesul său.

Era o zi foarte călduroasă și exista posibilitatea unui accident vascular cauzat de caniculă, care ar fi putut fi și mai vătămător din cauza faptului că Lee își îndepărtase chirurgical glandele sudoripare de la subraț, deoarece considera că „nu sunt fotogenice” și nu dau bine în filme.

O altă cauză care s-a vehiculat au fost steroizii. În schimb, alte teorii susțin că Lee a fost ucis de crima organizată chineză, așa-numitele Triade.

De asemenea, s-a speculat că, după moartea lui Bruce Lee, Betty Pei s-a căsătorit cu un membru al Triadelor (de fapt, familia soțul ei – producător de film – avusese de-a face cu Triadele).

Nu s-a putut explica niciodată ce anume avea organizația mafiotă de împărțit cu Lee. Cea mai nebunească teorie spune că actorul a fost ucis de niște asasini japonezi fiindcă nu a respectat forma japoneză a artelor marțiale.

Bruce Lee alături de fiul său, Brandon, în 1966. În 1993, Brandon Lee a fost împușcat accidental pe platoul de filmare, în timpul unei scene din serialul „The Crow”. Foto: Wikimedia

Până la urmă, cea mai probabilă cauză rămâne edemul cerebral, însă fanilor săi li se pare greu de crezut, dat fiind că Lee era atât de tânăr și părea atât de în formă.

Sfârșitul fiului lui Bruce Lee, Brandon, care a fost împușcat accidental pe platoul de filmare în 1993, a născut și mai multe controverse, inclusiv speculații legate de „blestemul familiei Lee”.

La aproape o jumătate de secol de la moartea sa, Bruce Lee încă reprezintă o forță în cultura populară. După cum a scris Matthew Polly în cartea „Bruce Lee: O viață” (accesibilă aici), moștenirea lăsată de Lee este faptul că a reușit să popularizeze cultura asiatică mai bine decât oricare altă personalitate din istorie.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu