5 curiozități despre ninja, asasinii legendari ai Japoniei medievale

Câte curiozități despre ninja cunoști? Războinicii ninja japonezi din secolele XV și XVI sunt unii dintre cei mai cunoscuți luptători din istorie.

Au avut un succes formidabil în a-și păstra secrete viețile și abilitățile. Ninjutsu, arta furișării, a luptei și a infiltrării, a fost transmisă cu grijă de-a lungul generațiilor.

curiozități despre ninja
Un călugăr komusō era una dintre nenumăratele posibilități de deghizare pentru un ninja. Foto: Wikimedia

Astăzi, ideea de ninja este înconjurată de atâtea povești, încât singurul lucru asupra căruia se poate cădea de acord este că doar câteva dintre „adevărurile” pe care le cunoaștem despre ninja sunt adevărate.

Misterul ninja încă așteaptă să fie elucidat și, din motive explicate mai jos, așteptarea aceasta va dura o eternitate. Fără să mai lungim vorba, iată cinci curiozități despre ninja.

1

Nici în trecut oamenii nu știau despre ce este vorba

curiozități despre ninja
Armele ninja: O pereche de kusarigama, expusă în castelul Iwakuni. Foto: Wikimedia

Iată prima mențiune de pe lista noastră de curiozități despre ninja. Ninja erau folosiți la scară mare în secolele XV și XVI. O idee greșită, dar foarte comună, era că ninja erau opusul samurailor.

Nimic mai departe de adevăr! Adeseori, ninja și samuraiul luptau în aceeași tabără pe câmpul de luptă. Ninja erau peste tot, angajați în anturajul oricărui nobil demn de acest nume.

Pe măsură ce au devenit tot mai importanți și s-au implicat în evenimente cu impact național, zvonurile despre ninja s-au răspândit tot mai departe. Se spunea că sunt capabili să dispară din senin; erau la fel de tăcuți ca fantomele; puteau citi gândurile adversarilor.

Unele dintre zvonuri erau adevărate, dar multe altele, bineînțeles, nu. Ninja nu au fost niciodată pe deplin înțeleși. În zilele lor de glorie, erau și mai înconjurați de superstiții decât sunt acum.

Oamenii credeau că ninja aveau puteri supranaturale, aproape ca niște supereroi. Legendele privitoare la ninja au avut un foarte mare succes în secolul XVI, iar din acest motiv este greu să ne dăm seama câtă informație s-a pierdut din cauza superstițiilor pe care aceștia le-au inspirat oamenilor.

2

Curiozități despre ninja: Încurajau propagarea de zvonuri

curiozități despre ninja
Ninja Yamato Takeru îmbrăcat ca servitor, pregătindu-se să-i omoare pe liderii Kumaso. Desen pe hârtie, circa 1886. Foto: Wikimedia

Ninja înșiși nu au făcut nimic pentru a opri zvonurile care le confereau un statut aproape legendar. De fapt, chiar le-au încurajat: foloseau poveștile acestea ca metode de intimidare și înșelăciune.

Reputația lor întunecată descuraja inamicii și invadatorii, făcându-i pe ninja să pară niște personaje formidabile. Zvonurile de-a dreptul false îi ajutau să își mascheze practicile reale.

Nici documentele scrise nu elucidează misterul ninja. Poveștile despre ninja erau deseori exagerate și aveau pretenția de a fi adevăr istoric. Așa că este dificil să separăm adevărul de ficțiune.

3

Curiozități despre ninja: Erau crescuți în izolare

curiozități despre ninja
Ninja „clasic” într-o serie de schițe (Hokusai Manga), circa 1817. Foto: Wikimedia

Iată încă o informație interesantă de pe lista noastră de curiozități despre ninja. Era greu să aproximezi numărul de luptători ninja și locul în care se aflau, dar există un consens care spune că grosul forțelor ninja se afla în Iga, o provincie izolată.

Iga era o zonă care putea fi ușor apărată. Provincia era înconjurată de munți, iar singurele căi de acces erau niște trecători înguste. De aceea, putea fi apărată cu un efectiv redus de ninja.

Astfel, ninja puteau să-și păstreze anonimatul atunci când se aventurau în lume. Nicio informație nu spune în mod concludent care este perioada în care Iga a devenit centrul Ninjutsu, dar poate că acest lucru s-a întâmplat cu secole înainte de declinul ninja.

Acest declin a venit cu o forță copleșitoare. Fiul lui Oda Nobunaga, Oda Nobukatsu, stăpânea provincia Ise, dar era interesat de ideea de a adăuga Iga pe lista domeniilor sale.

A intrat în Iga, unde a început să construiască un castel drept bază de atac, dar pe care ninja l-au incendiat înainte de a fi terminat. Umilit, tânărul Nobukatsu a încercat să invadeze cu o forță de 8.000 de oameni.

Ninja au folosit terenul pentru o ambuscadă, ucigând mii de oameni și suferind pierderi minime. Nobukatsu a fost obligat să se retragă și a trebuit să îndure mânia tatălui său pentru aventura sa prostească.

Însă, atunci când doi ninja din Iga i-au oferit lui Oda Nobunaga informații culese din interior, acesta a invadat provincia cu un efectiv de 40.000 de oameni. Și-a împărțit forțele în șase armate care au invadat concomitent prin șase trecători, zdrobindu-i pe ninja din Iga cu forță brută.

4

Arta Ninjutsu nu a fost documentată în detaliu

Armele ninja: Tekko-kagi, gheare de mână. Foto: Wikimedia

Învățăturile Ninjutsu erau transmise de maeștri care demonstrau practic această artă, fără să o noteze în scris. Doar în timp de pace, câte un ninja mai bătrân nota relatări referitoare la Ninjutsu.

Însă mult mai mulți duceau această artă mai departe în secret. În ziua de azi, mai multe familii susțin că sunt descendentele acelor ninja care își transmiteau arta în mod practic, fără să o păstreze în scris.

Samuraii urmau un cod strict. Ninja, pe de altă parte, erau adepții unei așa-zise „filosofii a totalității”. Această credință cuprinde ideea că universul este în echilibru și că oamenii fac parte din acest echilibru.

Există bine și rău, cald și rece, iar cunoașterea acestui fapt era esențială pentru ninja.

Un astfel de cod moral presupunea ca ninja să învețe de la maestrul său în mod formal, dar să se antreneze în practicile pe care le considera cele mai folositoare.

Ninja folosea orice îi aducea avantaje, fără să țină cont de Bushido („Calea războinicului”). Așa că lucrurile evoluau liber de la o generație la alta, ceea ce face și mai grea documentarea practicilor ninja.

5

Curiozități despre ninja: Țineau secrete unul față celălalt

Armele ninja: Kusarigama, lanțul cu seceră la un capăt și o greutate la celălalt. Foto: Wikimedia

Iată și ultima mențiune de pe lista noastră de curiozități despre ninja. Acești luptători formidabili își păstrau învățăturile secrete. Le ascundeau până și față de alte școli de Ninjutsu!

Păstrarea secretelor nu era considerată o insultă; era un mod de viață pentru oamenii care practicau arta înșelăciunii, spionajul și infiltrarea.

Aveau un sistem de ranguri care favoriza această anonimitate, un principiu folosit și astăzi de serviciile secrete din întreaga lume. Existau trei ranguri în comunitate: Genin, Chunin și Jonin.

Aceștia din urmă erau stăpânii și le dădeau ordine celorlalți. Chunin erau delegații care duceau la îndeplinirile ordinile date de Jonin și le protejau identitatea. Genin erau ninja obișnuiți, cei care făceau toată treaba.

Prezentarea noastră este simplificată, însă sistemul de ranguri favoriza anonimitatea chiar și în sânul aceluiași grup de ninja.


Iată și o carte interesantă despre acest subiect: „Zen în artele marțiale”, scrisă de Joe Hyams, care s-a antrenat inclusiv cu Bruce Lee. Este o carte excelentă despre autocontrol, evitarea violenței și disciplina ca instrumente pentru depășirea limitelor, dezamorsarea conflictelor și influențarea cursului unor evenimente (este disponibilă aici).

Ca să știi mai mult, citește „Cum sa trăiești în stil japonez”

„Cum să trăiești în stil japonez” ne aduce mai aproape o lume care a fascinat și continuă să fascineze prin farmecul ei – Japonia, Ţara Soarelui Răsare. Yutaka Yazawa îmbină cu măiestrie însemnările personale cu informațiile bine documentate, reușind să ne cucerească încă de la primele pagini. Trecem astfel cu ușurință de la prezentarea geografică la cea istorică, de la filozofie și cultură la arta culinară japoneză. Descoperim cum se poate trăi în armonie cu ceilalți într-o metropolă precum Tokyo, dar aflăm mai multe și despre respectul pentru natură, despre ikigai, shinrin-yoku, viaţa de familie, vacanțe și sărbători. Toate acestea sunt un bun prilej de a observa tradițiile japoneze, felul în care au înflorit secole de-a rândul alături de practicile moderne sau cum s-au schimbat odată cu pătrunderea culturii occidentale.

„Cum sa trăiești în stil japonez” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „5 curiozități despre ninja, asasinii legendari ai Japoniei medievale”

Lasă un comentariu