Coșmarul lui Käthe Heusermann, femeia care a identificat cadavrul lui Hitler

Käthe Heusermann s-a născut la Berlin într-o familie din clasa de mijloc. A dorit să studieze stomatologia, sperând să devină într-o zi medic dentist. La începutul anilor 1930, a început să lucreze ca asistentă la cabinetul lui Fedor Bruck, un stomatolog evreu, însă acesta a fugit din Germania când a venit la putere partidul nazist.

Heusermann și-a găsit atunci un alt loc de muncă, în cabinetul doctorului Hugo Blaschke, care avea să devină medicul personal al lui Adolf Hitler. Timp de un deceniu, ea și Blaschke se vor îngriji de dantura Führer-ului și de a partenerei acestuia, Eva Braun.

Käthe Heusermann
Käthe Heusermann (stânga) și dentistul Fedor Bruck consultă un pacient. Foto: Bruck Family Blog

Când sovieticii au pătruns în Berlin, în 1945, erau dornici să îl găsească pe Hitler cât mai repede. I-au descoperit însă doar cadavrul, ars și imposibil de recunoscut.

Cum doar dinții îi rămăseseră intacți, sovieticii au încercat să îl găsească pe dentistul lui Hitler, doar că acesta fugise din Germania. Au găsit-o în schimb pe Käthe Heusermann, care participase la tratamentele făcute lui Hitler, astfel că era familiarizată cu dantura acestuia, scrie Abdullah Safi pentru site-ul History of Yesterday.

Trebuie remarcat că lui Käthe Heusermann i se oferise la un moment dat șansa să plece din Berlin împreună cu apropiații lui Hitler, dar a refuzat. Grație ajutorului ei, sovieticii au putut confirma că rămășițele carbonizate (la ordinul expres al lui Hitler) erau, într-adevăr, cadavrul fostului dictator nazist.

dintii lui hitler
Fotografii sovietice cu rămășițele dentare ale lui Hitler (medalion), publicate în 1968. Foto: Wikimedia

Ani mai târziu, Käthe Heusermann va scrie despre momentul în care sovieticii i-au înmânat dinții lui Hitler:

„Am luat proteza dentară în mână și m-am uitat după un semn indubitabil. L-am descoperit imediat, am tras adânc aer în piept și am spus: Sunt dinții lui Hitler. Am fost copleșită cu mulțumiri.”

Heusermann a crezut că, odată identificați dinții lui Hitler, i se va permite să plece. Nu bănuia că era abia începutul calvarului.

Uniunea Sovietică nu a dorit ca lumea să știe că Hitler era mort. Stalin considera că, menținând secretă această informație, putea să o folosească în favoarea sa la momentul potrivit. Liderul URSS intenționa să semene îndoiala cu privire la moartea lui Hitler printr-o stratagemă numită „Operațiunea Mitul”.

Ideea era de a face lumea să creadă că americanii sau britanicii îl ascundeau pe Hitler dintr-un motiv nefast și de a asocia Occidentul cu nazismul.

Heusermann a fost transportată la Moscova, aruncată în închisoare și anchetată timp de câțiva ani. Va petrece următorii șase ani în izolare, fără să fie învinuită oficial și fără ca vreun proces să aibă loc.

„În august 1951, mi s-a adus în sfârșit la cunoștință acuzația: prin participarea mea voluntară la tratamentul dentar al lui Hitler, am ajutat statul german burghez să prelungească războiul”, a scris Heusermann.

Fosta asistentă a fost deportată în Gulagul siberian în același an, într-o închisoare situată la circa 4.000 de kilometri distanță de Moscova. În Siberia a fost pusă la muncă forțată.

Käthe Heusermann
Käthe Heusermann, fotografie din dosarul întocmit de sovietici. Foto: Wikimedia

Cum era foarte slăbită după detenția de până atunci, nu reușea să își facă norma, astfel că gardienii îi tăiau din rația de mâncare și așa sărăcăcioasă.

În 1955, Germania de Vest a negociat eliberarea prizonierilor și, în sfârșit, Käthe Heusermann a putut ieși din Gulag. S-a întors în Germania, unde a aflat că familia o declarase moartă. Între timp, logodnicul ei să căsătorise cu o altă femeie.

Käthe Heuserman a continuat să trăiască în Germania până la sfârșitul vieții. A murit în 1993, la vârsta de 83 de ani, în orașul Düsseldorf.

Elena Kagan, una dintre cei care au descoperit-o pe Heusermann, a scris în autobiografia ei, „Memoriile unui interpret de război”:

„Dacă nu o găseam pe Käthe, Hitler, așa cum își dorea Stalin, ar fi rămas un mit și un mister. La câte suferințe am condamnat-o pe Käthe Heusermann să îndure nevinovată…”


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Coșmarul lui Käthe Heusermann, femeia care a identificat cadavrul lui Hitler”

  1. Imi place foarte mult INCREDIBILA .RO sa aflu cat mai multe noutati din toata lumea,altfel nu am de unde sa ma inspir.

    Răspunde

Lasă un comentariu