Ce s-a întâmplat cu cei mai celebri asasini din istorie? Chiar dacă detaliile sumbre ale crimelor sunt menționate în nenumărate reportaje de presă, cărți și filme documentare, rareori auzim despre cum și-au găsit sfârșitul ucigașii unor personaje faimoase precum Abraham Lincoln, Franz Ferdinand sau Mahatma Gandhi.
Ce s-a ales de viețile acestor criminali după ce au dobândit faimă mondială? Au avut vreodată remușcări sau, dimpotrivă, s-au bucurat pentru faptele pe care le-au comis? Cum au murit?
În vreme ce unii „s-au ars” (la propriu) și au fost condamnați de societate pentru ceea ce au făcut, alții au fost considerați eroi. Așadar, iată ce s-a întâmplat cu unii dintre cei mai renumiți asasini din întreaga lume.
John Wilkes Booth, asasinul lui Abraham Lincoln
John Wilkes Booth, un cunoscut actor, l-a împușcat în cap pe președintele Abraham Lincoln în timp ce liderul american urmărea o piesă la Teatrul Ford.
După ce și-a rupt piciorul în timp ce încerca să scape, Booth a reușită să plece călare alături de complicele său, David Herold. Cei doi s-au oprit acasă la doctorul Samuel Mudd, care s-a îngrijit de fractura lui Booth, dar soldații le-au luat repede urma.
După ce au primit ajutor de la alți simpatizanți sudiști, Booth și Herold au reușit să se ascundă timp de 12 zile, până când au fost depistați; se aflau la o fermă de tutun.
Herold s-a predat și a ieșit din hambar, dar Booth a refuzat, așa că trupele Uniunii au incendiat hambarul.
Când ucigașul lui Lincoln a ieșit, în sfârșit, printre scândurile cuprinse de flăcări, soldatul unionist Boston Corbett a tras un foc de armă și l-a nimerit pe Booth în gât. Actorul a murit două ore mai târziu.
Nathuram Godse, omul care l-a omorât pe Mahatma Gandhi
Nathuram Godse, un extremist hindus, e ieșit din mulțime în timp ce Mahatma Gandhi mergea spre locul de rugăciune și a tras trei focuri asupra liderului spiritual indian, împușcându-l în stomac și în piept. Mulțimea l-a prins pe pe Godse imediat și l-a reținut la fața locului.
Godse a spus că s-a răzbunat pentru toleranța pe care Gandhi o manifesta față de musulmani. A fost condamnat la moarte, dar fiii lui Gandhi i-au luat apărarea, spunând că tatăl lor nu credea în astfel de pedepse.
Totuși, judecătorii nu le-au luat în considerare pledoariile, iar Godse a fost spânzurat la 15 noiembrie 1949.
Mark David Chapman, ucigașul lui John Lennon
La 8 decembrie 1980, Mark David Chapman, un șomer din Hawaii, a tras de la mică distanță patru focuri de armă asupra muzicianului și fostului membru The Beatles, John Lennon, în New York.
După ce l-a împușcat pe Lennon, Chapman a rămas la locul faptei și a început să citească din cartea „De veghe în lanul de secară”, de J. D. Salinger.
Creștin fundamentalist, Chapman a pledat vinovat, afirmând că l-a ucis pe Lennon din cauza stilului de viață „necreștin” al muzicianului. A fost condamnat la închisoare pe viață.
În septembrie 2020, lui Chapman i s-a refuzat și cea de-a 11-a cerere de eliberare condiționată. În același an, a declarat că l-a omorât pe Lennon din „gelozie față de viața acestuia”.
Sirhan Sirhan, omul condamnat pentru uciderea lui Robert Kennedy
În timp ce Robert Kennedy, candidat la președinția SUA (tocmai câștigase alegerile primare din California), ieșea din sala de bal a hotelului Ambassador, Sirhan Sirhan s-a apropiat de el și a tras câteva focuri de armă, de la mică distanță. Kennedy a murit la 6 iunie 1968.
Doi sportivi celebri, Rafer Johnson și Roosevelt Grier, l-au pus pe Sirhan la pământ, cu toate că acesta a rănit alte cinci persoane în tot acest proces.
Sirhan a primit pedeapsa cu moartea la 3 martie 1969, dar sentința i-a fost comutată la închisoare pe viață, întrucât statul California a abolit pedeapsa capitală în 1972.
În pofida condamnării lui Sirhan, fiul lui Robert Kennedy, avocatul Robert Kennedy Jr., susține că tatăl său a fost victima unui complot în care palestinianul a fost un simplu țap ispășitor, nicidecum adevăratul ucigaș.
În 2019, Sirhan Sirhan a fost înjunghiat de un coleg de detenție, dar a supraviețuit.
Gavrilo Princip, ucigașul arhiducelui Franz Ferdinand
După încercarea eșuată de a arunca o bombă în mașina arhiducelui Franz Ferdinand, Gavrilo Princip, de 19 ani, a avut parte de „a doua șansă”.
Șoferul arhiducelui a ieșit din greșeală de pe traseul stabilit, fiind obligat să coboare din automobil ca să îl împingă în sens opus. S-a întâmplat ca Princip să se afle la locul respectiv.
De la doar câțiva metri distanță, Princip a tras de două ori asupra arhiducelui, împușcându-i mortal pe demnitar și pe soția acestuia, Sophie.
Deși Princip fusese instruit să-și ia viața, înghițind o capsulă cu cianură, a fost reținut imediat și dus la judecată. Deoarece avea doar 19 ani (urma să împlinească 20 de ani peste doar câteva săptămâni), nu a putut fi condamnat la moarte.
Cu toate acestea, viața lui Princip a fost scurtată din cauza tuberculozei. Au circulat zvonuri că Princip era deja bolnav la momentul asasinatului, motiv pentru care a și fost ales pentru sarcină. A pierit la frageda vârstă de 23 de ani, în aprilie 1918.
Mulți sârbi îl consideră pe Princip erou, deoarece a luptat împotriva opresiunii austriece și a simbolizat lupta pentru eliberare eliberarea.
Leon Czolgosz, asasinul președintelui american William McKinley
La 6 septembrie 1901, în timp ce președintele american William McKinley făcea o „baie de mulțime”, anarhistul Leon Czolgosz s-a apropiat de el, ținând în mână o armă acoperită cu o batistă.
L-a împușcat pe McKinley de două ori, dar a fost reținut înainte de a apăsa pe trăgaci a treia oară. Câteva zile mai târziu, președintele SUA murea din cauza cangrenei. Czolgosz a fost condamnat la moarte, iar la 29 octombrie 1901 a fost executat pe scaunul electric.
Thomas Edison a asistat la execuție și a înregistrat pe film întregul proces; inventatorul avea un interes major în promovarea scaunului electric, care folosea curent continuu.
Brutus, unul dintre complicii care l-au omorât pe Iulius Cezar
La 15 martie 44 î.e.n., în timpul unei întruniri a Senatului Romei, Marcus Junius Brutus și alți câțiva senatori l-au înjunghiat pe Iulius Cezar de 23 de ori.
În confuzia care a urmat după moartea lui Cezar, Brutus a reușit să rămână la Roma. Cu toate acestea, furia s-a răspândit rapid la nivelul populației, iar Brutus a fost nevoit să fugă din Italia.
După ce a fost exilat în Grecia, Brutus a reușit să strângă o sumă de bani care i-a permis să încerce să-i răstoarne pe Marc Antoniu și pe noii conducători ai Romei.
După înfrângerea sa la Filipi, Brutus și-a luat viața, la 23 octombrie 42 î.e.n.