De ce experții în arte marțiale nu își rup oasele când sparg cărămizi?

Unii experți în artele marțiale au învățat să efectueze lovituri cu suficientă forță și viteză pentru a sparge cărămizi cu mâinile. Mâna unui practicant poate dezvolta o viteză maximă de 10 până la 14 metri pe secundă și poate exercita o forță mai mare de 3.000 de newtoni.

Acest lucru înseamnă, teoretic, că omul este capabil să genereze o energie de până la o sută de ori mai mare decât cea necesară pentru a rupe lemn sau chiar beton. Întrebarea ar fi, atunci, de ce experții în artele marțiale nu-și rup mâinile atunci când fac demonstrații de spart cărămizi, chiar fără a se proteja?

Este clar că așa ceva s-ar putea întâmpla, dar adevărul este că flexibilitatea osului este de 40 de ori mai mare decât cea a betonului obișnuit.

O surpriză a naturii De ce experții în arte marțiale nu își rup oasele când sparg cărămizi featured_compressed
O surpriză a naturii

În esență, asta înseamnă că o bucată de os de doi centimetri în diametru și șase centimetri în lungime suportă o forță de opt ori mai mare decât cea exercitată de beton asupra mâinii într-o lovitură de karate (sau alt tip de arte marțiale).

Un studiu publicat în revista Cerebral Cortex a demonstrat – dacă mai era nevoie – că abilitatea este mai bună decât forța.

După compararea loviturilor executate de 12 subiecți cu cele realizate de 12 experți în arte marțiale, o echipă de cercetători de la Imperial College, Londra, a descoperit că secretul constă nu atât în puterea musculară, cât în capacitatea de a coordona, la viteză maximă, mișcările umărului și ale încheieturii mâinii.

Pentru a măsura viteza loviturii, oamenii de știintă au stabilit senzori infraroșii pe extremitățile unui grup de voluntari și le-au înregistrat mișcările.


Distribuie:

Citește în continuare

  • si mai e ceva, caramizi care se farama foarte usor :)))

  • Articolul din pagina nu da raspuns la intrebarea din titlu.(gasiti alt titlu)

  • >