5 cazuri tulburătoare de isterie în masă care au uimit o lume întreagă

De-a lungul istoriei au fost consemnate numeroase cazuri de isterie în masă: grupuri întregi de oameni au părut să înnebunească la unison sau au început să se comporte ciudat, aparent fără motiv.

Isteria este o tulburare mentală născută din anxietate intensă, caracterizată prin lipsa de control asupra propriilor acțiuni, izbucniri emoționale și crize spontane. Se pare că isteria are și potențial contagios, ceea ce o face să fie cu atât mai ciudată.

Unele astfel de evenimente au, fără îndoială, explicații logice. Altele, în schimb, vor rămâne învăluite în mister. În acest articol, îți prezentăm cinci cazuri de isterie în masă care au uimit o lume întreagă.

1

Isterie în masă în sânul Bisericii: Călugărițele încep să miaune

isterie in masa - franta
Acest desen înfățișează o scenă de la Abația Denny, din Anglia, așa cum s-ar fi desfășurat în secolul XV. În aceeași perioadă, măicuțele de la diferite mănăstiri din Europa au început să miaune și să se muște între ele.  Foto: How Stuff Works

Un caz celebru de isterie în masă a avut loc în secolul XV, la o mănăstire din Franța. Într-o bună zi, din senin, o călugăriță a început să miaune ca o pisică.

Deși bizarul comportament le-a speriat pe celelalte călugărițe, și ele, la rândul lor, au fost afectate de epidemia de mieunat. Astfel, în scurt timp, toate călugărițele au început să miaune la intervale fixe de timp.

„Sesiunile” de mieunat durau câteva ore și erau atât de zgomotoase, încât le auzeau și locuitorii din apropiere. Deranjați și, probabil, speriați de comportamentul măicuțelor, oamenii au chemat soldații pentru a pune capăt bizarului fenomen.

Călugărițele, lovite parcă de o psihoză în masă, au încetat mieunatul doar când s-au trezit cu armata la poartă. În aceeași perioadă, într-o mănăstire din Germania avea loc un eveniment asemănător.

Aici, o călugăriță a început să-și împingă colegele și totul s-a transformat în scurt timp într-o epidemie care s-a răspândit și la alte mănăstiri. Isteria în masă ar fi durat, probabil, foarte mult, dacă măicuțele nu s-ar fi oprit din cauza epuizării.

Nimeni nu știe ce a declanșat aceste evenimente și dacă ele au avut vreo legătură unul cu celălalt. La vremea respectivă, aceste psihoze au fost puse pe seama spiritelor malefice.

2

O profeție sângeroasă în Africa

Un alt caz de isterie în masă s-a petrecut în 1865 în rândul populației Xhosa, din Africa de Sud. Totul a pornit de la profetul satului, o femeie pe nume Nongqawuse.

Într-o zi, femeia s-a dus să ia apă dintr-o baltă din apropiere. Când s-a întors, i-a anunțat pe oamenii din trib că s-a întâlnit cu spiritele strămoșilor, care i-au spus că îi vor alunga pe toți coloniștii din țară. Desigur, protecția strămoșilor avea un preț.

isterie in masa - xhosa
Nongqawuse (în dreapta) alături de o altă femeie profet, Nonkos. Foto: Wikimedia

Potrivit lui Nongqawuse, pentru ca spiritele să treacă la acțiune, oamenii din sat erau datori cu o jertfă: să ardă toate culturile și să-și măcelărească vitele. Sarili, liderul tribului, s-a lăsat convins de profeție și le-a ordonat oamenilor să își ucidă animalele.

Astfel, pe parcursul a zece luni de psihoză colectivă, localnicii au ucis aproximativ 400.000 de animale și și-au ars toată recolta. Efectul a fost devastator. Populația a scăzut de la 100.000 la 27.000 din cauza foametei.

Desigur, sacrificiul a fost în van, iar spiritele strămoșilor păreau să fi rămas impasibile. Într-un final, Nongqawuse a fost arestată de britanici și condamnată la închisoare.

3

Isterie în masă: Epidemia de râs din Tanganyika

isterie in masa - epidemia de ras
Sute de copii au fost cuprinși de o epidemie de râs. Foto: AP

Pe 30 ianuarie 1962, trei eleve de la un internat din Kashasha, un sat de pe malul vestic al Lacului Victoria, au început să râdă incontrolabil. Deși au încercat să le oprească din râs, profesorii s-au dovedit neputincioși.

Fetele au continuat să râdă, iar epidemia s-a extins la alte 95 de copile, cu vârste între 12 și 18 ani. Crizele de râs durau de la câteva ore la peste două săptămâni.

Din această cauză, școala a fost închisă pe 18 martie 1962. Pe 21 mai, cursurile s-au reluat, dar au fost din nou suspendate la sfârșitul lunii iunie.

Bizara isterie în masă s-a răspândit apoi și în satele vecine, manifestându-se în special la copii și adolescenți. În total, în regiune au fost închise 14 școli, fiind afectate o mie de persoane.

Episoadele de râs au continuat cu mici întreruperi timp de aproape un an, apoi au încetat brusc. Nu se știe nici acum ce a provocat epidemia.

4

Desenele animate „Pokemon” au băgat 700 de copii în spital

Celebrul desen animat japonez „Pokemon” a fost sursa neașteptată a unor fenomene medicale aparent inexplicabile. Pe 16 decembrie 1996, copiii japonezi așteptau cu nerăbdare în fața televizoarelor difuzarea episodului nr. 38.

Episodul a început la ora 18:30 și s-a încheiat la 18:51, cu o scenă în care personajul principal, Pikachu, lovește niște rachete cu un fulger. Se pare că imaginile au avut un impact neașteptat, deoarece imediat după aceea peste 700 de copii au început să se simtă rău.

La ora 19:30, spitalele din Tokyo au fost luate cu asalt. Pacienții aveau convulsii, își pierduseră conștiența, aveau dureri de cap severe, grețuri și tulburări de vedere. Din fericire, niciun copil nu a decedat, însă difuzarea Pokemon a fost întreruptă timp de patru luni.

În toată această perioadă, Nintendo, compania creatoare a desenelor animate, a înregistrat scăderi masive la bursă. În acest caz, se pare că micuții au fost afectați de crize epileptice, declanșate de succesiunea foarte rapidă de imagini viu colorate din desenele animate.

5

„Apa sfințită” din Mumbai cauzează isterie în masă

isterie in masa - apa dulce
Localnicii au relatat că apa mării era dulce. Foto: Reuters

Un alt caz celebru de isterie în masă s-a petrecut în august 2006, în India. Potrivit relatărilor, la un moment dat, apa din golful Mahim a devenit, în mod inexplicabil, dulce.

Vestea s-a răspândit cu viteza luminii, iar în câteva ore locuitorii din Gujarat au început să spună că în zona plajei Teethal apa mării a devenit, și ea, dulce.

Cei mai mulți au pus fenomenul pe seama intervenției divine, mai ales că „miracolul” se petrecuse în apropierea unui loc sacru. În curând, s-a declanșat o isterie în masă: mii de oameni s-au deplasat la locul miracolului ca să bea apa dulce.

Îngrijorate de posibilitatea izbucnirii unei epidemii, autoritățile le-au recomandat oamenilor să nu bea apă. Oamenii au ignorat, însă, avertismentele și chiar au umplut sticle și butoaie cu „apă sfințită”.

17 ore mai târziu, apa a redevenit sărată, iar oamenii s-au întors la casele lor. Geologii de la Institutul de Tehnologie din Mumbai au încercat să explice misteriosul fenomen.

Potrivit acestora, ceea ce s-a întâmplat în Mumbai a fost consecința ploilor abundente care căzuseră în regiune timp de câteva zile. Din această cauză, o cantitate mare de apă dulce s-a adunat într-o formațiune stâncoasă din regiune, după care s-a revărsat în mare.

Din cauza densităților diferite, apa dulce s-a menținut deasupra apei sărate, dând naștere fenomenului care a tulburat întreaga comunitate.

Ca să știi mai mult, citește „Manipularea de la zero la unu (pachet 5 cărți)”

Iată o colecție de cărți care te ajută să înveți cum să îi manipulezi pe ceilalți prin discurs, cum să refuzi elegant, cum să aplanezi conflicte și multe alte trucuri atât de necesare.

1. Arta manipulării

„Cartea aceasta este despre un soi special de persuasiune care are o perioadă de incubație de numai câteva secunde și poate dezarma instantaneu până și cea mai pătrunzătoare minte. Este centura neagră la controlul minții. Nu doar că întoarce roata, o dinamitează cu totul.”

2. Cuvinte care schimba minți

„Bazată pe ani de munca și studiu cu oameni și organizații, cartea este plină de aplicații practice, din lumea reală, pentru profesioniștii al căror succes depinde de prezicerea și influențarea comportamentului. Acesta este primul pas în marele salt spre comunicare.”

3. Arta conversației – Tongue Fu!

„Scopul discipolilor Kung Fu, arta chineză a autoapărării, este acela de a ieși cu fața curată din atacurile împotrivă integrității corporale. Sam Horn, orator profesionist și consultant pentru nenumărate companii, te inițiază însă în tainele «Artei Conversației Fu», menită să te scoată nevătămat, pe plan psihic, dintr-o situație neplăcută, spinoasă, prin alegerea atitudinilor și mai ales a «cuvintelor» potrivite. Arta Conversației – Tongue Fu! devine astfel un veritabil manual al artelor marțiale mentale ale autoapărării. ”

4. Arta negocierii. Tehnicile negociatorului sef FBI

„Viață e un sir de negocieri: fie că încerci să primești o mărire de salariu, să cumperi o mașină sau o casă, renegociezi o chirie sau ai o discuție cu partenerul de viață, aceasta carte iți oferă un avantaj competitiv în orice situație.

Arta negocierii prezintă detaliat strategiile de negociere care l-au ajutat pe Chris Voss, negociatorul șef FBI, să salveze vieți în situații extreme – de la confruntări între cele mai temute clanuri din Haiti, până la jafuri armate petrecute în inima orașului New York, toate încheiate cu succes datorită tehnicilor aplicate de acesta. Negociator de talie mondială, Voss îți arată cum să aplici aceste metode în viața de zi cu zi, la locul de muncă, în relația cu partenerul și în orice alt domeniu important pentru tine.”

5. Cum să devii o persoană cu influență

„În fiecare zi intram în contact cu o mulțime de oameni: rude, prieteni, colegi, cunoștințe întâmplătoare. Tot ceea ce facem sau spunem îi influențează într-o forma sau alta pe toți cei din jurul nostru. Dar oare ce impact avem asupra lor? Daca dorință ta este să ai succes sau să ai un efect pozitiv asupra lumii cu care vii în contact, ar trebui să devii o persoană cu influență.

Fără influență nu exista succes. Nu are importanță care îți sunt țelurile în viață sau ce vrei să realizezi, o poți face rapid, mai eficient, iar contribuția ta poate fi de mai lungă durată daca înveți să devii o persoană cu influență. Influenta se dezvolta în etape. Aceasta carte este un ghid al dezvoltării abilitații personale de a avea un impact pozitiv asupra vieților celor din jur, dar și asupra unor oameni pe care, poate, nu-i vei cunoaște niciodată.”

„Manipularea de la zero la unu (pachet 5 cărți)” se găsește cu reducere pe Bookzone.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește noua noastră pagină de Facebook

Ai acces gratuit la serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Citește în continuare

Un comentariu la „5 cazuri tulburătoare de isterie în masă care au uimit o lume întreagă”

  1. Ce-mi place!! Deci calugaritele alea au inceput sa miaune :))))
    Ce poate fi mai amuzant decat sa le auzi pe alea cum zbiara de se aude pana in sat :))))
    Super!!! De ce nu avem si noi asa ceva in ziua de azi, oameni atat de plini de Duh Sfant de da pe din afara.

Lasă un comentariu