7 întrebări aparent banale la care oamenii de știință nu știu să răspundă

Până acum, oamenii de știință au găsit răspunsuri la unele dintre cele mai grele întrebări, dar anumite fenomene continuă să îi intrige. Este vorba despre acele lucruri mici, aparent insignifiante, pe care le luăm ca atare. Iată câteva astfel de mistere cărora savanții nu le-au găsit încă o explicație.

1

Au vacile o busolă internă?

Oameni de stiinta - vaci
Foto: Wired

Cu ajutorul Google Earth, oamenii de știință au putut să studieze imagini cu vaci la păscut și au descoperit un tipar ciudat: 70% dintre animale își întorc capul spre nord sau sau spre sud atunci când mănâncă sau se adapă.

Fenomenul a fost observat pe toate continentele, indiferent de climă, relief sau alți factori. Este posibil, oare, ca vacile să aibă o busolă internă care le ghidează?

Pot ele simți câmpul magnetic al Pământului, dat fiind că se aliniază la el atât de bine? La aceste întrebări nu a reușit să răspundă nimeni până acum.

2

Ce este ploaia gelatinoasă?

Oameni de stiinta - ploaia gelatinoasa
Foto: Pinimg

În august 1994, în orașul Oakville, din statul american Washington, s-a petrecut un fenomen bizar. În loc de apă, din cer a început să cadă o substanță gelatinoasă.

A doua zi, zeci de oameni au acuzat simptome specifice gripei. Oamenii de știință au analizat substanța și au descoperit că aceasta conținea două tipuri de bacterii, una dintre ele fiind specifică sistemului digestiv uman.

Totuși, experții nu au reușit să găsească legătura dintre bacterii și misterioasa epidemie. Fenomenul de la Oakville nu a fost, însă, unul izolat. Astfel de ploi gelatinoase au mai căzut de-a lungul istoriei, prima mențiune datând din secolul XIV.

3

Ce este materia întunecată?

Oameni de stiinta - materia intunecata
Foto: Maxwell Hamilton via Flickr

Cunoașterea pe care o avem despre univers este net eclipsată de ceea ce, de fapt, nu știm. Spre exemplu, oamenii de știință afirmă că aproximativ 27% din univers este format din materie întunecată.

Totuși, materia întunecată nu emite radiații electromagnetice și nici nu interacționează cu ele, deci deocamdată este imposibil de detectat.

Primele teorii despre materia întunecată au apărut acum aproximativ 60 de ani, dar experții nu au reușit nici până astăzi să dovedească existența ei.

4

De ce unii sunt dreptaci, iar alții stângaci?

Majoritatea oamenilor (între 70% și 95%) sunt dreptaci, iar o mică parte (5%-30%) sunt stângaci. În rare cazuri, unele persoane sunt ambidextre.

De unde vine preferința oamenilor pentru o mână sau alta nu se știe. Unii cercetători susțin că ea ar fi ceva genetic, dar nimeni nu a reușit să identifice gena responsabilă.

5

De ce avem grupe sanguine diferite?

Fiecare grupă sanguină are diverși antigeni în celulele sanguine. Antigenii au rolul de a proteja organismul, stimulând formarea de anticorpi, dar specialiștii nu știu de ce aceștia sunt diferiți.

Spre exemplu, oamenii cu grupa sanguină B sunt mai susceptibili să contracteze E.coli, iar persoanele cu grupa 0 sunt cele mai protejate împotriva malariei.

6

Ce cauzează sunetele din spațiu?

Spațiul cosmic nu este atât de liniștit precum credem. În 2006, în timp ce studiau stelele tinere, oamenii de știință au descoperit un sunet cosmic straniu, care venea de la mare distanță.

Desigur, sunetul nu se poate propaga în vid, dar undele radio pot. Dar de unde veneau ele și ce le-a cauzat? Aceasta e o întrebare fără răspuns deocamdată.

7

Cum au apărut anumite specii?

Multe specii nu au strămoși din care să fi evoluat. Nimeni nu știe cu exactitate când au evoluat amfibienii din pești deoarece primele animale care au trăit pe uscat aveau membre și capete bine dezvoltate.

Mai mult, se spune că dinozaurii au dispărut acum 65 de milioane de ani, din cauza unui cataclism de proporții uriașe. Pe de altă parte, exact în aceeași perioadă, au apărut specii de mamifere despre ai căror strămoși nu se știe nimic.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

7 comentarii la „7 întrebări aparent banale la care oamenii de știință nu știu să răspundă”

 1. Cred ca Michelangelo cand l_a sculptat pe Moise ,s_a gandit la faptul ca Moise era in zodia Taurului(in acea era a inceput zodiacul cu Taurul).De aceea evreii in cautarea Taramului Fagaduintei carau o statuie reprezentand un taur.

  Răspunde
  • E specificat clar că este vorba de unde radio. Mai multe detalii puteți găsi în link-ul inserat în secțiunea respectivă.

   Răspunde
 2. Intrebarea 7: „De unde provin anumite animale ?”
  „Multe specii nu au strămoși din care să fi evoluat.”
  Lamurire : Nu „multe” ci „toate” nu au stramosi din care sa fi evoluat pentru ca sunt create.
  „Nimeni nu știe cu exactitate când au evoluat amfibienii din pești deoarece primele animale care au trăit pe uscat aveau membre și capete bine dezvoltate.”
  Lamurire : Nici no sa stie vreodata cand a evoluat ceva din altceva pentru ca evolutia n-a existat. S-a luat o relitate, dovedita stiintific, „primele animale care au trait pe uscat aveau membre si capete bine dezvoltate” ca asa au fost Create de Dumnezeu si au interpretat-o S.F. in spiritul teoriei evolutiei.
  „Mai mult, se spune că dinozaurii au dispărut acum 65 de milioane de ani, din cauza unui cataclism de proporții uriașe. ”
  Pe buneee, 65 de miloane de ani?
  Lamurire: Cele 65 de milioane erau vreo 4 sau 5 mii de ani, adica dinozaurii au disparut la Potopul lui Noe. De „tesut moale” de dinozaur ati auzit ? Cu vase de sange, celule, proteine si tot tacamul. Aveti mai jos.
  https://www.icr.org/article/dinosaur-soft-tissue-issue-here-stay/
  Noroc ca ati scris „se spune ca …dinozaurii” adica legenda/ poveste(de prostit nu de adormit copii). Alt nume mai modern al povestii este teorie(evolutionista sau de alta natura). Nu-mi spuneti ca si creatia este tot o teorie, este teorie pentru cei ce incerca sa relativizeze. Creatia este Adevarul Relevat sustinut printre altele si de stiinta.
  „Pe de altă parte, exact în aceeași perioadă, au apărut specii de mamifere despre ai căror strămoși nu se știe nimic.”
  Lamurire: „…nu se stie nimic” ca sunt cautati aiurea in tramvai, dupa mintile unor rataciti ce cauta si acum dupa mai bine de o suta de ani „veriga lipsa”. La un moment dat au sa se plictisesca(din nou), si au sa fabrice alta veriga lipsa(din nou), asa cum au mai facuto pana acum de nenumarate ori, cu „Omul de Piltdown” cu „Omul de Java” si cu multe altele.
  https://evolutionisntscience.wordpress.com/evolution-frauds/

  P.S. Sun curios daca o sa-mi publicati comentariul. Uneori este dureros sa primesti replici ce sunt contrare chiar directiei in care mergi. Dar, daca intradevar cautati adevarul, aceste lucruri n-ar trebuii sa doara ci sa va bucure.

  Răspunde
  • 1-Chiar dacă aveți dreptate, gramatica limbii române ptr dvs rămâne totuși o necunoscută.
   2-Nici eu nu cred în teoria evoluționistă a lui Darwin, însă nu aș fi așa de vehement în exprimare. Vehemența credeți-mă reduce mult din credibilitate și imprimă un anumit aspect de infatuare gratuită.
   3-Adevărul nu este neapărat în Biblie. Nu uitați că Biblia este rezultatul multor compilații și traduceri, mai bine ați citi ”Geneza după Moise” de Fabre D olivet. Ați fi cu siguranță surprins.

   Răspunde

Lasă un comentariu