5 civilizații dispărute în circumstanțe misterioase

Disparițiile în masă sunt un fenomen cât se poate de real și foarte bizar, care presupune „evaporarea” unui mare număr de oameni, de cele mai multe ori din motive necunoscute.

Câteodată, un avion plin de pasageri zboară în noapte și se pierde sau un vas-fantomă plutește în derivă, lipsit de echipaj. Dar toate aceste exemple stranii pălesc în comparație cu dispariția unor societăți întregi.

De-a lungul timpului, civilizații, orașe și imperii au dispărut în circumstanțe neînțelese, iar arheologii dzin zilele noastre petrec ani întregi încercând să ia urma celor care au trăit cândva în aceste forme de organizare.

civilizații dispărute
Foto: Pinterest

Savanții încearcă să afle ce s-a întâmplat ca să găsească o cauză și, mai important, modalități de prevenire a dispariției propriei noastre societăți.

Unele dintre aceste civilizații dispărute aveau populații de mai multe sute de mii de oameni înainte de a dispărea fără urmă. Așadar, iată cinci civilizații dispărute în chip misterios.

1

Civilizații dispărute: Cucuteni

Iată prima dintre aceste civilizații dispărute. Între 5.400 și 2.700 î.e.n., o societate cunoscută azi drept Civilizația Cucuteni a ocupat un areal întins în Moldova, România și Ucraina de azi, în Munții Carpați.

Acest grup a dispărut de pe fața Pământului în circumstanțe neclare. A fost o civilizație timpurie care se baza foarte mult pe agricultură și pe proximitatea surselor de apă, construind case și așezări.

Acești oameni aveau o religie foarte complexă și se pricepeau artă, inclusiv la sculptură și olărie. Înainte să dispară, această cultură acoperea suprafața impresionantă de 350.000 de kilometri pătrați și avea un stil de viață mai degrabă bizar, chiar și pentru acea vreme.

Ordinea socială era de așa natură încât oamenii locuiau în așezări dens populate, pe care le ardeau sau le abandonau complet și apoi le reconstruiau la fiecare 60-80 de ani.

Unii au propus teoria conform căreia această practică era o modalitate de cinstire a morților, printr-un soi de înmormântare care presupunea o ardere în masă.

2

Anasazi

civilizații dispărute
Foto: Wikimedia

Civilizația Anasazi, din sud-vestul Americii de Nord, a lăsat în urmă multe clădiri și obiecte. Probabil, condițiile au devenit ostile din cauza climei aspre a ținutului sud-vestic sau din cauza schimbărilor climatice, rezultând în sărăcirea surselor de apă.

Oricum ar sta lucrurile, acest grup de oameni a dispărut. Structuri masive construite în faleze au fost abandonate complet și au fost descoperite aproape perfect conservate.

Aceste structuri de locuit erau perfecte pentru a ține la distanță intrușii, deoarece aveau adeseori mai multe etaje cu ferestre prin care se intra folosind scări.

Când izbucnea războiul, oamenii culturii Anasazi se urcau în aceste structuri, ridicau scările și se aflau cu câteva etaje deasupra triburilor invadatoare, capabili să tragă în dușmani.

Multe triburi americane, precum și unii savanți, susțin că Anasazi nu au dispărut, ci au ajuns la mărimea care reprezenta masa critică la care poate ajunge o societate înainte de a se rupe inevitabil în facțiuni mai mici, care formează grupuri noi, la fel ca Roma antică.

Savanții cred că anumite triburi care supraviețuiesc până în ziua de azi sunt descendentele directe ale indigenilor Anasazi.

3

Civilizații dispărute: Nabta Playa

Poporul arhaic de la Nabta Playa, care a locuit în partea de sud a Egiptului de azi, a fost un grup neolitic care a existat în zonă cu 6.000-11.000 de ani în urmă.

civilizații dispărute
Foto: Wikimedia

Era un popor de nomazi, ca multe alte populații la acea vreme. Climatul din bazinul Nabta Playa făcea ca stilul de viață al oamenilor să oscileze între belșug și foamete.

Schimbările sezonale ofereau o abundență de apă în unele perioade din an și secetă completă în altele. În cele din urmă, această populație a devenit sedentară și a locuit zona sub forma unei civilizații.

Schimbările climatice au făcut ca zona să fie acoperită de nisip uscat în ziua de azi, fenomen care a dus la conservarea celor lăsate în urmă de acest popor, cum ar fi un monument sub forma unui cerc format din pietre.

Cercul este aliniat cu stelele în mai multe modalități și, probabil, devenise un altar de sacrificii pentru zei, iar în vastele caverne subpământene au fost găsite rămășițe de animale.

Precum cei care au construit Stonehenge, cultura Nabta Playa a intrat în declin și a dispărut complet.

4

Imperiul Khmer

civilizații dispărute
Foto: Wikimedia

Imperiul Khmer a dispărut la o dată relativ recentă. Imperiul a ființat între anii 802 și 1431 în Asia de Sud-Est, întinzându-se pe teritoriile pe care astăzi se găsesc Thailanda, Cambodgia, Laos și Vietnam.

Imperiul avea o cultură care amesteca budiștii cu hindușii, rezultată în urma a secole de confruntări armate. Imperiul Khmer a construit unele dintre cele mai uimitoare temple și monumente din Asia de sud-est, dintre care multe se află într-o stare aproape perfectă.

Însă, precum restul civilizațiilor de pe această listă, Imperiul Khmer a intrat în declin și a dispărut. Unii au subliniat că s-ar putea ca migrația poporului Thai să fi cucerit încetul cu încetul poporul Khmer, fenomen similar cu infiltrarea popoarelor germanice în jumătatea occidentală a Imperiului Roman.

Alții au dat vina pe războaiele necontenite cu care khmerii se confruntau zilnic. Cu toate acestea, khmerii nu au fost cuceriți în întregime.

Alții au spus că o cauză a dispariției ar putea fi schimbările climatice, în urma cărora a fost limitat accesul la apă, ceea ce a avut drept rezultat o migrație în masă.

Există multe teorii privitoare la cauzele prăbușirii acestei civilizații, însă nimeni nu cunoaște adevărul cu siguranță.

5

Civilizații dispărute: Olmecii

Iată ultima dintre aceste civilizații dispărute. Olmecii, care au dispărut în jurul datei de 400 î.e.n., au clădit prima civilizație mesoamericană de proporții, iar cultura lor era bogată și neobișnuită.

Foto: Wikimedia

Olmecii ne-au lăsat statui și structuri care durează până în ziua de azi și apogeul civilizației lor a fost cuprins între 1.200 și 400 î.e.n. Societatea lor se baza pe practici religioase pentru care au construit niște temple sub formă de piramide.

La fel ca polinezienii de pe Insula Paștelui, olmecii au cioplit capete masive de piatră, unele având înălțimea de trei metri și cântărind opt tone.

Mare parte a acestei culturi antice s-a pierdut în negura timpului și nici măcar nu știm ce denumire foloseau pentru a se identifica ca popor și nu cunoaștem prea multe despre limba lor.

„Olmeci” este denumirea pe care le-au dat-o aztecii, la secole întregi după ce au dispărut. Denumirea se traduce, în mare, prin „oamenii de cauciuc”.

Și mai interesant este faptul că nu ne-a rămas nici măcar o urmă a vreunui locuitor al acestei civilizații – nici măcar oase. Unii au sugerat că climatul mesoamerican foarte umed le-a erodat rămășițele osoase. În ceea ce privește oamenii, limba și cultura acestei civilizații, nu știm aproape nimic, cu atât mai puțin motivul pentru care au dispărut.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Mărire și decădere. O istorie a lumii în zece imperii”

De la Imperiul Akkadian la America vremurilor moderne, „Mărire și decădere” cartografiază istoria lumii prin zece imperii majore. Prin prisma lor este sondată aspirația omenirii pentru putere și este urmărită evoluția impulsului imperial de la directa agresiune militară a imperiilor antice la subtila, dar ampla influență culturală a superputerilor de azi.

Îmbinând o perspectivă amplă cu o concizie remarcabilă, Paul Strathern stabilește conexiuni pe durata a cinci milenii și aruncă o lumină revelatoare asupra acestor mari civilizații – de la Imperiul Mongol și dinastia Yuan până la azteci și otomani, prezentând inclusiv imperii mai recente: cel Britanic, Ruso-Sovietic și American. Sintetizând 5000 de ani de istorie universală în zece capitole succinte, Mărire și decădere oferă o lectură incitantă și instructivă oricărui pasionat de istoria lumii.

„Mărire și decădere” se deschide cu o incursiune în Imperiul Akkadian, care a dominat o mare parte din vechea Mesopotamie, ca apoi să prezinte vastul Imperiu Roman, în căutarea rădăcinilor noastre occidentale și răsăritene. În continuare, autorul se îndreaptă spre Califatele Abbasid și Umayyid, unde s-au dezvoltat multe elemente care și-au adus contribuția la cultura clasică occidentală. Mai apoi, pe măsură ce ieșea dintr-o perioadă de stagnare culturală, Europa s-a văzut confruntată cu iureșul unor invazii dinspre răsărit, moment în care facem cunoștință cu împărații Imperiului Mongol…

Rând pe rând ne sunt prezentate marile imperii cu contradicțiile lor. Mai presus de toate, vedem cum ambiția de măreție imperială – de la împărații romani la Hitler – este înrădăcinată în visuri utopice și de nemurire. Fiecare imperiu conține semințele propriei sale distrugeri: prin urmare, ce este de fapt progresul social? Cine beneficiază de pe urma lui și cine are de suferit?

Cartea „Mărire și decădere. O istorie a lumii în zece imperii” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „5 civilizații dispărute în circumstanțe misterioase”

Lasă un comentariu