Cum au supraviețuit un milion de furnici canibale într-un buncăr nuclear sovietic abandonat

O descoperire recentă arată cât de inventive pot fi furnicile chiar și în situații neobișnuite. Supraviețuirea acestei colonii de furnici canibale indică o eficiență remarcabilă și, în același timp, tulburătoare.

În 2013, în timp ce studiau liliecii care trăiau într-un buncăr nuclear sovietic abandonat din vestul Poloniei, cercetătorii nu aveau de unde să știe că vor descoperi aproximativ milion de furnici canibale rămase prizoniere în încăperea subterană.

furnici canibale
Cercetătorii au estimat colonia captivă la aproximativ un milion de furnici. Foto: Wojciech Czechowski

Potrivit Newsweek, acest „batalion” de insecte a reușit acum să scape din prizonierat. Studiul care a analizat furnicile a fost condus de Wojciech Czechowski și de colegii săi de la Muzeul și Institutul de Zoologie și Academia Poloneză de Științe. Cercetările arată cât de rezistente sunt aceste furnici canibale.

La momentul la care au fost descoperite de echipă, furnicile nu se reproduceau și nu aveau nicio sursă de hrană în afară de tovarășii morți. De asemenea, nu aveau nicio cale de a ieși în lumea exterioară. Căzuseră în buncăr dintr-un mușuroi aflat deasupra unei țevi de ventilație.

Când Czechowski și echipa sa s-au întors doi ani mai târziu, presupunerea era că această colonie se micșorase sau murise cu totul. Însă colonia nu numai că supraviețuise, ci se și extinsese foarte mult.

Cum furnicile nu aveau căldură, lumină sau vreo sursă de hrană, cercetătorii și-au dat seama că făcuseră o descoperire fascinantă.

furnici canibale
Echipa de cercetare a tras concluzia că furnicile au rămas captive după ce au căzut dintr-un mușuroi aflat deasupra buncărului. Foto: Wojciech Czechowski

Furnicile sunt foarte descurcărețe și se pot adapta aproape oriunde. Colonii de furnici au fost descoperite chiar și în șasiurile mașinilor sau în cutii de lemn cu deschizături minuscule.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Însă furnicile se asigură întotdeauna că își pot părăsi mușuroiul. De data aceasta, soarta nu le-a oferit nicio cale de evadare acestor furnici canibale.

„Masele de Formica polyctena rămase captive în buncăr nu aveau de ales. Încercau să supraviețuiască și să-și îndeplinească sarcinile sociale în condițiile acestui mediu extrem”, a scris echipa.

Această situație neobișnuită le-a oferit cercetătorilor ocazia de a analiza două trăsături distincte ale acestor furnici: strategiile de supraviețuire și adaptările la schimbările din mediu care le-ar permite să evadeze.

Aceste furnici canibale au fost până la urmă ajutate să iasă în lumea de afară

furnici canibale
Această scândură a slujit drept „autostradă” pentru colonie și multe furnici au folosit-o ca să scape. Foto: Wojciech Czechowski

Mai întâi, echipa a poziționat o scândură ce ducea la altă țeavă de ventilație, care le permitea furnicilor să părăsească buncărul. Cercetătorii au așteptat timp de un an, după care s-au întors să vadă consecințele.

În 2017, când Czechowski și colegii săi s-au întors, au descoperit că din buncăr colonia dispăruse aproape toată colonia. În urmă au rămas numai cadavrele, pline de mușcături și găuri. Rănile fuseseră făcute mai ales în zona abdominală.

Echipa a spus că acest lucru era o dovadă că furnicile au supraviețuit hrănindu-se cu tovarășele lor moarte. Savanții au spus că acest lucru demonstra extremele pe care furnicile le-au atins pentru a rămâne vii și organizate, „chiar și în condiții care depășeau abilitățile de supraviețuire ale speciei”.

Potrivit Popular Mechanics, acest tip de canibalism este mai puțin surprinzător decât pare. Furnicile împart resursele mai eficient decât multe alte creaturi și au „stomacuri comune” (cercetătorii au descoperit că furnicile consideră conținutul stomacului altor furnici proprietate comună).

Chiar și cele care au căzut înapoi în buncăr s-au urcat din nou pe scândură și au evadat. Foto: Wojciech Czechowski

În ceea ce privește dispariția lor, furnicile au profitat de scândură și s-au întors în mușuroiul de la suprafață. Chiar și după ce unele au căzut din nou pe țeava de ventilație, au revenit din nou în lumea exterioară , părăsind buncărul.

„Supraviețuirea și creșterea coloniei din buncăr de-a lungul anilor, fără să se producă noi progenituri, a fost posibilă mulțumită acumulării de cadavre și faptului că mușuroiul de sus a alimentat colonia cu furnici lucrătoare. Cadavrele au fost o sursă continuă de hrană, ceea ce a permis supraviețuirea furnicilor captive în condiții extrem de nefavorabile”, au explicat cercetătorii.


În continuare, descoperă alte lucruri surprinzătoare de care sunt capabile aceste insecte:


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu