Comorile planetei Pământ: Domurile și ghețarii de sare din Iran

Ai auzit vreodată de ghețarii de sare din Iran? Cu milioane de ani în urmă, Golful Persic era mult mai întins decât azi, inundând mari întinderi din Peninsula Arabică, la sud, și din Iran, la vest.

Pe măsură ce s-a retras, marea a lăsat în urmă cantități enorme de sare. Stratul de sare a fost acoperit de sedimente aduse de pe munți de apa de ploaie. În timp, pătura de sedimente s-a îngroșat, a devenit compactă și a presat stratul de sare de dedesubt.

ghețarii de sare din Iran
Un ghețar de sare. Foto: IRNA

Potrivit Amusing Planet, în astfel de condiții, sarea începe să se manifeste ca un fluid, ceea ce duce la un comportament interesant, cunoscut drept „tectonica sării”.

Greutatea celor câteva mii de metri de sedimente și stânci care presează stratul de sare duce la ridicarea sării printre stâncile de deasupra.

Când găsește un loc permeabil în stratul de sedimente, sarea îl străpunge și formează domuri, cunoscute drept diapiri. Uneori, câte un diapir iese la suprafață și se răspândește orizontal, devenind un ghețar de sare.

ghețarii de sare din Iran
Un ghețar de sare cu diametrul de circa 14 kilometri, aflat în Munții Zagros. Foto: IRNA

Aceste formațiuni de sare incredibile pot fi văzute în zonele sudice, sud-vestice și centrale ale Iranului. (Tot în această țară pot fi văzute și misterioasele mumii de sare.) Cele mai bune exemple se află în Munții Zagros, care sunt paraleli cu coasta Iranului de la Golful Persic.

Munții Zagros s-au format când placa tectonică arabică s-a ciocnit de placa tectonică eurasiatică. În urma ciocnirii, au rămas multe falii prin care să se formeze diapirii de sare.

ghețarii de sare din Iran
Domurile de sare (dealuri) și ghețarii de sare (zonele întunecate) din munții Zagros, în sudul Iranului. Foto: IRNA

Niciunde altundeva în lume nu se pot vedea astfel de acumulări de sare, potrivit UNESCO. Locul nu se află încă pe lista patrimoniului UNESCO, dar este luat în considerare pentru a fi inclus.

Numai în partea sudică a Munților Zagros se află peste 130 de domuri de sare. Pe lângă aceste domuri, aici se află și peșteri de sare, inclusiv cea mai lungă peșteră de sare din lume (care are peste 6.4 kilometri și se află pe muntele Namakdan), ghețari de sare, văi de sare, doline carstice și izvoare sărate.

Domurile de sare din Iran ar putea fi expuse riscului de distrugere din cauza viitoarelor exploatări de petrol, deoarece stâncile impermeabile din domuri adună adeseori petrol sub alte straturi de stâncă.

Domurile de sare din alte regiuni, cum ar fi SUA, Mexic, Marea Nordului, Germania și România sunt deja o sursă însemnată de petrol și gaze și sunt exploatate de ani de zile.

ghețarii de sare din Iran
Foto: Sipos Szandra/Flickr

Foto: Mas Mozaffary/Flickr


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>