Tuturor ni se întâmplă să greșim, dar vestea proastă este că nu există greșeli fără consecințe. Chiar dacă sesizăm greșeala imediat sau dăm seama doar peste ani buni, orice decizie pe care o luăm ne poate costa mult.
Cauzate de proasta inspirație de moment, de lipsa de comunicare sau de erori ale autorităților, acestea au fost unele dintre cele mai mari gafe din istorie.
Omul de afaceri care a ratat șansa vieții sale
Fondatorii Google, Larry Page și Sergey Brin, au construit una dintre cele mai profitabile afaceri din lume, estimată în 2020 la peste o mie de miliarde de dolari.
Compania a fost fondată în ianuarie 1996, pe vremea când Page și Brin erau doctoranzi la Universitatea Stanford. La început, motorul de căutare s-a numit BackRub, denumirea Google fiind aleasă ulterior.
La doi ani după ce au fondat compania, Page și Brin au încercat să o vândă lui George Bell, Directorul companiei Excite, pentru un milion de dolari.
Bell a refuzat oferta, neștiind că va face una dintre cele mai mari gafe din istorie. Deși Page și Brin au scăzut prețul la 750.000 de dolari, Bell a refuzat în continuare oportunitatea.
Dacă ar fi acceptat, Bell ar fi devenit unul dintre cei mai bogați oameni din lume și ar fi deținut o companie-gigant. Probabil că acum regretă amarnic decizia.
Cele mai mari gafe din istorie: Uciderea vrăbiilor din China
În 1958, liderul chinez Mao Zedong a demarat o campanie numită „Cele Patru Molime”, care avea drept scop eliminarea a patru dăunători: țânțarii, rozătoarele, muștele și vrăbiile.
Ținta preferată a lui Mao erau vrăbiile de câmp, care se hrăneau cu cereale, semințe și fructe. Ce nu știa Mao, însă, era că decizia de a ucide vrăbiile avea să fie una dintre cele mai mari gafe din istorie.
La ordinul liderului chinez, cetățenii au început să împuște vrăbiile, să le spargă ouăle, să le distrugă cuiburile și să le omoare puii. Mai mult, unii chinezi foloseau diverse mijloace pentru a le speria pe vrăbiuțe, gonindu-le din zonă.
Ofensiva împotriva vrăbiilor a făcut, în doar un an, 220.000.000 de victime. Din păcate, eliminarea păsărilor a salvat semințele și cerealele, dar a stârnit o problemă majoră. Aceleași păsări se hrăneau și cu insectele dăunătoare culturilor.
În lipsa vrăbiilor, populația de insecte dăunătoare a început să crească. Culturile au avut de suferit, iar producția de orez a scăzut dramatic. Populația de lăcuste a crescut la rândul ei, iar foametea a cuprins China.
Timp de doi ani, între 1959 și 1961, China a trecut printr-o catastrofă care a intrat în istorie drept Marea Foamete. În final, chinezii s-au văzut nevoiți să importe vrăbii din URSS pentru a reface efectivele distruse.
Trupa The Beatles, „fără viitor în showbiz”
La fel ca alte trupe legendare, trupa britanică The Beatles a avut începuturi grele în industria muzicii. Înainte de a deveni celebri, John, Paul, George și Ringo au fost refuzați de multe case de discuri, printre care și Decca Records.
În ultima zi din anul 1961, cei patru au făcut un drum de zece ore pentru o audiție la casa de discuri londoneză. Pe 1 ianuarie 1962, trupa Beatles a avut o audiție în fața oficialilor Decca.
În doar o oră, cei patru au cântat 15 cântece. Piesele au fost înregistrate, dar cei de la Decca au respins trupa, invocând faptul că „trupa The Beatles nu are niciun viitor în showbiz” și că „trupele care cântă la chitară sunt demodate”.
Refuzul de a semna cu trupa a fost una dintre cele mai mari gafe din istoria muzicii, având în vedere că la scurt timp formația a devenit o senzație pe scena londoneză.
Cele mai mare gafe din istorie: Vânzarea teritoriului Alaska
Potrivit istoricilor, prima localitate rusească din Alaska a fost înființată în secolul al XVII-lea. De atunci și până în secolul al XIX-lea, teritoriul Alaska a fost deținut de ruși.
Conducătorii Imperiului Rus aveau mari dificultăți în a menține avanpostul de pe continentul american, în special din cauza Imperiului Britanic. Așadar, pe 30 martie 1867, rușii au început negocierile cu Statele Unite ale Americii pentru vânzarea Alaskăi.
Prețul cerut: 7.2 milioane de dolari. La vremea când Imperiul Rus a vândut Alaska, se credea că aceste ținuturi aveau valoare economică scăzută.
Ipoteza s-a dovedit a fi total falsă odată cu descoperirea de zăcăminte de petrol la Prudhoe Bay, în 1868. De atunci, zăcămintele uriașe de petrol descoperite aici au sporit valoarea teritoriului de câteva ori.
Iar descoperirile nu încetează: în 2017, SUA a descoperit aici aproximativ 1.2 miliarde de barili de petrol, cel mai mare zăcământ de pe teritoriul SUA din ultimele trei decenii.
Cele mai mari gafe din istorie: O greșeală de comunicare costă mult
În 1988, o greșeală de comunicare și schimbul de ture au provocat unul dintre cele mai mari dezastre din istorie. Totul s-a petrecut pe platforma de extracție de petrol și gaze naturale Piper Alpha, situată în Marea Nordului.
La un moment dat, Piper Alpha era cea mai importantă astfel de platformă deținută de Marea Britanie. Pe 6 iulie 198, la ora 12:00, valva uneia dintre pompe a fost demontată pentru mentenanță.
Deoarece lucrările nu puteau fi terminate până la finalul turei, valva a fost sigilată temporar, dar nu a fost montată la loc. În timpul schimbului de ture, însă, s-a petrecut o greșeală de comunicare, iar cei care intrau în tură nu au fost anunțați că valva fusese demontată.
La ora 21:55, pompa fără valvă a fost pusă în funcțiune, producând o scurgere masivă de gaze. Gazele au luat foc și au explodat în scurt timp. În urma exploziei au murit 167 de oameni, iar pagubele materiale s-au ridicat la 3.4 miliarde de dolari.
Da foarte interesant,dar todeauna va urmaresc cu placere,,,
Foarte interesant, multumesc !
Oare care au fost gafele locale de batem pasul pe loc
Da mi-a placut mult felicit pe ce-i ce se ocupa de asemenea articole, va felicit sincer.
Mihail
Referitor la Alaska , eu simt o manvevră evreiască … rusii in general nu vand , tin cu dintii de orice … cum pe vremea aceea in rusia erau multi evrei , cred că a fost o manevră intre evreii americani si evreii rusi