Cum au făcut avere cei mai bogați oameni din lume

Cu toții au avut ceva în comun: au construit imperii financiare bazându-se pe fler, intuiție și lăsând principiile la o parte. La vremea lor, au fost cei mai bogați oameni din lume, adunând averi care depășeau PIB-urile multor state.

Unii s-au născut în familii sărace și s-au ridicat de jos. Alții proveneau din familii înstărite și nu au cunoscut niciodată lipsurile.

Buni manageri și fini psihologi, speculanți desăvârșiți, acești oameni au fost maeștri ai banului. Iată cum au făcut avere cei mai bogați oameni din lume.

1

Cornelius Vanderbilt – 185 miliarde de dolari

Cei mai bogati oameni din lume - Cornelius Vanderbilt
Foto: The Asterisk Today

Născut în Staten Island în mai 1794, Cornelius Vanderbilt a abandonat școala la vârsta de 11 ani, ca să-și poată susține familia săracă. În copilărie, a muncit alături de tatăl său, care era fermier și barcagiu.

La vârsta de 16 ani, cu ajutorul unui împrumut de la părinți, a cumpărat un vas cu două catarge, cu care a început să transporte pasageri pe râul Hudson.

În timpul războiului din 1812, cu ajutorul unei mici flote, Vanderbilt livra provizii avanposturilor guvernamentale. Mai târziu, și-a vândut toate ambarcațiunile și s-a angajat căpitan pe o navă cu abur.

Ulterior, a pornit pe cont propriu și și-a deschis o afacere în domeniu. După câțiva ani, întreprinzătorul a început să cumpere căi ferate.

Vanderbilt era un om de afaceri abil și fără scrupule, care s-a concentrat pe subminarea concurenței. Tacticile lui în afaceri l-au propulsat pe lista cu cei mai bogați oameni din lume.

La apogeul carierei, Vanderbilt avea o avere de aproximativ 185 de miliarde de dolari (echivalentul actual).

2

Henry Ford – 200 de miliarde de dolari

Cei mai bogati oameni din lume - Henry Ford
Foto: Pando

Henry Ford, cel care a revoluționat industria auto și producția de masă, a fost unul dintre cei mai bogați oameni din istorie. S-a născut în iulie 1863 într-o familie înstărită, care deținea o fermă în Dearborn, Michigan.

La 16 ani, s-a mutat în Detroit și s-a angajat ca mașinist ucenic. Apoi, a lucrat în mai multe fabrici, dar și la ferma familiei, iar ulterior s-a angajat la Edison Illuminating Company.

Datorită inteligenței și abilității, în doi ani a fost numit inginer-șef. În 1869, Ford a creat cvadriciclul, care era, practic, o trăsură fără cai. Trei ani mai târziu, și-a deschis propria companie de automobile, Henry Ford Detroit Automobile Company.

Ulterior, denumirea companiei a fost schimbată în Henry Ford Company. Drumul lui Ford în lumea afacerilor n-a fost, însă, ușor la începuturi.

În 1902, acesta a părăsit compania, după ce partenerii de afaceri i-au reproșat dorința continuă de a îmbunătăți produsele. După plecarea lui Ford, compania a fost rebotezată Cadillac Motor Car Company.

Abilul om de afaceri nu s-a lăsat descurajat de eșec, iar un an mai târziu a fondat Ford Motor Company. Prima lui mașină, Modelul A, a fost asamblată la o lună de la deschiderea companiei.

Din păcate, capacitatea de producție a fabricii era foarte mică. Piesele erau fabricate de alte companii, iar Ford Motor Company reușea să asambleze doar câteva automobile pe zi.

Marea lovitură a venit în octombrie 1908, când pe porțile fabricii a ieșit Modelul T, mașina care avea să schimbe lumea. Pentru a produce mai eficient, Ford a utilizat tehnici de producție în masă (care sunt folosite și astăzi): uzine mari, piese demontabile și linii rulante de asamblare.

Modelul T a avut un succes incredibil, iar pe baza lui Ford și-a construit un imperiu financiar. În câțiva ani, Ford avea să fie unul dintre cei mai bogați oameni din lume, cu o avere estimată astăzi la 200 de miliarde de dolari.

3

Cei mai bogați oameni din lume: William Cuceritorul

William Cuceritorul a fost fiul nelegitim al lui Robert I, duce de Normandia. Tatăl lui a murit în 1035, iar William a devenit duce al Normandiei la frageda vârstă de 8 ani.

Surprinzător, în ciuda mai multor tentative de asasinare, William a reușit să supraviețuiască. În 1064, abilul conducător reușise deja să cucerească provinciile vecine Britania și Maine.

Cei mai bogati oameni din lume - William Cuceritorul
Foto: Anglotopia

În 1066, Eduard Confesorul, unul dintre ultimii regi anglo-saxoni ai Angliei, s-a stins din viață. Pe patul de moarte, Eduard i-a promis tronul cumnatului său, Harold Godwin.

Acesta a urcat pe tron a doua zi, fapt care l-a înfuriat pe William, care a decis să invadeze Anglia. Invazia normandă din 1066 a fost unul dintre momentele-cheie din istoria Angliei și l-a făcut pe William unul dintre cei mai bogați oameni din lume.

Potrivit istoricilor, după cucerirea Angliei, averea lui William era echivalentul a 229 de miliarde de dolari.

4

Osman Ali Khan – 230 de miliarde de dolari

Cei mai bogati oameni din lume - Osman Khan
Foto: Inwa Advisers

Din lista cu cei mai bogați oameni din lume nu puteau să lipsească orientalii. Osman Ali Khan a fost ultimul suveran din dinastia Nizam a statului Hyderabad, din Estul Indiei.

A domnit între 1911 și 1948, când statul a fost anexat de India. Khan a făcut avere din redevențe de la minele de diamant din Hyderabad. În secolul XVIII, micul stat era singurul care furniza diamante.

Incredibil de bogat, Khan deținea 50 de automobile Rolls-Royce și folosea un diamant de 185 de carate drept prespapier. În 1937, a apărut pe coperta revistei Time, care-l plasa primul în clasamentul celor mai bogați oameni din lume.

Conform datelor existente, Khan avea o avere de aproximativ 230 de miliarde de dolari. În ultimii ani de viață, Khan a devenit tot mai solitar. A decedat pe 24 februarie 1967, la vârsta de 81 de ani.

5

Cei mai bogați oameni din lume - John D. Rockefeller

Cei mai bogati oameni din lume - John D Rockefeller
Foto: Paragon Road

John D. Rockefeller Sr. s-a născut la New York în 1839. La vârsta de 24 de ani, a început să investească în petrol, iar ulterior a fondat compania Standard Oil.

Datorită abilităților lui Rockefeller, Standard Oil a ajuns cea mai mare companie petrolieră din lume. Banii intrau cu nemiluita în conturile lui Rockefeller, mai ales că Standard Oil a ajuns să controleze 90% din producția de petrol din SUA.

La moartea afaceristului, în 1937, revista New York Times afirma că, potrivit declarațiilor fiscale, Rockefeller ar avut în conturi 1.5 miliarde de dolari. Luând în considerare rata inflației, această sumă este echivalentul a peste 32 de miliarde de dolari actuali.

Mai mult, activele deținute de Rockefeller valorau 2% din produsul intern brut al SUA, astfel că averea globală a industriașului se situa în jurul a 371 de miliarde de dolari actuali.

6

Jakob Fugger – 400 de miliarde de dolari

Cei mai bogati oameni din lume - Jakob Fugger
Foto: Gospel Herald

Deși puțin cunoscut, la vremea lui, Jakob Fugger era printre cei mai bogați oameni din lume. Născut în Augsburg în martie 1459, Jakob Fugger provenea dintr-o familie bogată.

Familia Fugger deținea o afacere în domeniul textilelor, astfel că Jakob nu a trăit niciodată în lipsuri. Cunoscându-și interesul, Fugger s-a asigurat că are influență exact acolo unde era nevoie: la marile case regale.

De-a lungul vieții, i-a împrumutat cu bani pe împăratul Maximilian I al Sfântului Imperiu Roman. Tot Fugger l-a susținut financiar și pe regele Carol Quintul. Influența asupra monarhilor i-a permis omului de afaceri să-și sporească averea.

Pentru că a susținut pe cine trebuia, lui Fugger i s-au acordat contracte avantajoase în domeniul minier. Apoi, a inundat piața de metal și și-a dus la faliment competitorii.

Astfel, la acea vreme, Fugger era cel mai mare furnizor de metal din lume. La un moment dat, Fugger a devenit atât de bogat încât a fost poreclit „Jakob cel Bogat”.

Averea lui a fost estimată la 400 de miliarde de dolari actuali.

7

Musa Keita, cel mai bogat om al tuturor timpurilor

Mansa Musa (din familia Keita) a fost liderul statului african Mali între 1312 și 1337. Regatul Mali era cel mai mare producător de aur din lume, la vremea când aurul era la mare căutare.

Rudolph Ware, profesor de istorie la Universitatea din Michigan, spune că sultanul Keita este cel mai bogat om din istorie.

„Există imagini care-l înfățișează ținând o cupă de aur și purtând o coroană de aur pe cap. Imaginați-vă tot aurul pe care îl poate avea un om și înmulțiți cu doi. Atât de bogat era Keita”, spune Ware.

Cei mai bogati oameni din lume - Musa Keita
Foto: The Famous People

Datorită bogăției sale, Musa a finanțat o armată de 200.000 de oameni. Când călătorea, cheltuia cu nemiluita. Potrivit unei anecdote, când Keita a vizitat Mecca, a cheltuit atâția bani, încât a produs o criză valutară în Egipt.

Conform estimărilor, astăzi, averea lui Keita ar valora 400-425 de miliarde de dolari.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „Cum au făcut avere cei mai bogați oameni din lume”

Lasă un comentariu